Αρνητική επίδραση είχε ο καύσωνας και στις εθελοντικές αιμοδοσίες, με το παρατεταμένο κύμα ακραίων θερμοκρασιών να αποθαρρύνει – όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία – τους αιμοδότες να παραμείνουν συνεπείς στο ραντεβού τους. Μοιραία η χώρα μετρά έλλειμμα 8.000 μονάδων σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να καλεί παλιούς και νέους εθελοντές να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της κρίσιμης περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΕΑ Παναγιώτη Κατσίβελα, ο Ιούλιος του 2022 έκλεισε με 35.000 μονάδες αίματος. Ομως φέτος, από τις αρχές Ιουλίου έως και την περασμένη Κυριακή, είχαν συγκεντρωθεί 27.000 μονάδες όταν το μηνιαίο όριο ασφαλείας είναι οι 45.000 μονάδες αίματος. Συνεπώς και με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί εκτιμούν πως ο Σεπτέμβριος θα βρει τη χώρα με «κενό» σε αποθέματα, εάν στο μεταξύ δεν αναστραφεί η κατάσταση.

Είναι σημαντικό, δε, να υπογραμμιστεί πως ο αντίκτυπος του καύσωνα έρχεται να εντείνει το πρόβλημα, δεδομένου πως ο ερχόμενος Αύγουστος είναι «παραδοσιακά» ένας δύσκολος μήνας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως πέρυσι η συγκέντρωση αίματος τον Ιούλιο ήταν περίπου 9.000 μονάδες την εβδομάδα και στα μέσα Αυγούστου έπεφτε στις 6.000 μονάδες.

Αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως οι περισσότεροι τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ως προτεραιότητα τις διακοπές. «Πρέπει όμως να προστεθεί και η αναγκαιότητα να αποκλείουμε τους καλοκαιρινούς μήνες σημαντικές αιμοδοτικά περιοχές, όπου εμφανίζονται κρούσματα της νόσου του Δυτικού Νείλου για την προστασία των ασθενών μας. Συνυπολογίζοντας, δε, την αύξηση του πληθυσμού λόγω του τουρισμού και την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, συνθέτει κανείς τη συνολική εικόνα του προβλήματος» προσθέτει ο Παναγιώτης Κατσίβελας.

Σταθερές ανάγκες

Εντούτοις, την ίδια στιγμή, οι τακτικές ανάγκες σε αίμα για μια σειρά ατόμων όπως είναι οι πάσχοντες με μεσογειακοί αναιμία και οι καρκινοπαθείς πολυμεταγγιζόμενοι παραμένουν σταθερές, συνεπώς η απρόσκοπτη κάλυψη των ασθενών, η υγεία των οποίων εξαρτάται από τις μεταγγίσεις, αποτελεί προτεραιότητα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το ΕΚΕΑ καλεί τους εθελοντές να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να προσέλθουν στην εθελοντική αιμοδοσία την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Ιουλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό Συντάγματος, από τις 14.30 το μεσημέρι μέχρι τις 19.30 το απόγευμα.

«Η ανάγκη των συνανθρώπων μας για αίμα δεν σταματά ποτέ, δεν πάει διακοπές. Και εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς απέναντί τους. Ετσι πριν πάμε διακοπές ας δώσουμε μια μονάδα αίμα και όσοι δεν το καταφέρουμε ας είναι η πρώτη μέριμνά μας με την επιστροφή μας» υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Κατσίβελας μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, πως το 2022 στην Ελλάδα καταγράφτηκε μια αύξηση στους εθελοντές αιμοδότες. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, πέρυσι η χώρα μας χρειάστηκε για τη φροντίδα και θεραπεία των ασθενών 554.494 μονάδες, εκ των οποίων οι 534.494 μονάδες συλλέχθηκαν από την κοινωνία και 20.000 μονάδες από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αποκλειστικά για τους πολίτες με μεσογειακή αναιμία.

Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι το δεδομένο πως από τις 534.494 μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν το 2022 οι 348.783 (65,34%) μονάδες ήταν… δώρο των εθελοντών αιμοδοτών.

Ιδια είναι η εικόνα και για τους πρώτους έξι μήνες τους 2023, δεδομένου πως μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί με επάρκεια όλες οι εγχώριες ανάγκες. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως οι διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα δεν φάνηκε να επηρέασαν αρνητικά τους τακτικούς αιμοδότες, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ούτε και η προεκλογική περίοδος.