Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε την ανάδειξη τριών πρωταθλητριών ομάδων που κατάφεραν και φέτος να κρατήσουν τον τίτλο τους. Η Μπάγερν Μονάχου κέρδισε με επεισοδιακό τρόπο το πρωτάθλημα στη Γερμανία καθώς χρειάστηκε αυτή να κερδίσει την Κολωνία με ένα γκολ ένα λεπτό πριν από το τέλος του ματς τη στιγμή που η ανταγωνίστριά της Μπορούσια Ντόρτμουντ έκανε ένα μοιραίο στραβοπάτημα απέναντι στη Μάιντς στην έδρα της. Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν χτυποκάρδιασε: βρήκε στο Στρασβούργο τον βαθμό της ισοπαλίας που έψαχνε για να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα και μαθηματικά. Και η Μάντσεστερ Σίτι ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην Πρέμιερ Λιγκ με μια ήττα από την Μπρέντφορντ - αυτή το πρωτάθλημα το είχε κατακτήσει μαθηματικά μέρες πριν. Οι επιτυχίες των συγκεκριμένων ομάδων ήταν στην αρχή της σεζόν αναμενόμενες: οι δυναστείες τους και οι συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων δεν είναι εκπλήξεις. Είναι λογικό ότι κατάφεραν να κρατήσουν τα σκήπτρα ακόμα και σε μια χρονιά που αυτό στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι συνηθισμένο. Η αναστάτωση που προκάλεσε η διοργάνωση του Μουντιάλ του Κατάρ μεσούσης της περιόδου είχε ως αποτέλεσμα να δούμε φέτος πολλές πρωταθλήτριες που επέστρεψαν στον θρόνο τους μετά από χρόνια. Η Νάπολι κέρδισε στην Ιταλία το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από δεκαετίες. Η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στην πρώτη θέση στην Ισπανία εκθρονίζοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης έπειτα από χρόνια. Η Μπενφίκα κέρδισε τον τίτλο στην Πορτογαλία για πρώτη φορά μετά το 2018. «Νέες» πρωταθλήτριες με βαριά πάντως ονόματα είχαμε και στην Ολλανδία (Φέγενορντ) και στην Τουρκία (Γαλατασαράι) και στην Ελβετία (Γιουνγκ Μπόις). Αλλά η Μπάγερν Μονάχου, η Παρί και η Μάντσεστερ Σίτι μοιάζουν να μην έχουν αντίπαλο.
Δίκαιο
Κάποιος θα πει ότι ο λόγος είναι τα χρήματα που ξοδεύουν - και θα έχει και κάποιο δίκιο. Ομως η πολιτική των τριών δεν είναι ίδια. Η Μπάγερν Μονάχου π.χ. δεν κάνει κάθε χρόνο μεταγραφές σαν αυτές που κάνουν οι άλλες δύο. Και η Παρί σίγουρα δεν έχει την ευρωπαϊκή σταθερότητα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια η Σίτι που στις 10 Ιουνίου θα αγωνιστεί κόντρα στην Ιντερ στην Κωνσταντινούπολη στον δεύτερο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τα τρία τελευταία χρόνια. Αν το αποτέλεσμά τους στο πρωτάθλημα που παίρνουν μέρος είναι ίδιο (μια κυριαρχία που δύσκολα θα αμφισβητηθεί και προσεχώς) ο τρόπος τους είναι ολότελα διαφορετικός.
Σοβαρότητα
Η Μπάγερν Μονάχου κερδίζει έντεκα χρόνια στη σειρά το πρωτάθλημα στη Γερμανία ακολουθώντας τις αρχές του καλού νοικοκύρη. Δεν ξοδεύει ποτέ υπερβολικά χρήματα αλλά το κονκλάβιο των γερόντων που τη διοικεί (και στο οποίο υπάρχουν μεγάλες ποδοσφαιρικές μορφές όπως ο Ούλι Χένες και ο Κάλε Ρουμενίγκε), έχει επιβάλει συνθήκες σοβαρότητας που δεν συναντάς εύκολα σε ομάδα. Φέτος η Μπάγερν κινδύνευσε να χάσει το πρωτάθλημα, όχι γιατί η Μπορούσια Ντόρτμουντ ήταν πιο δυνατή, αλλά γιατί φάνηκε να χάνει τη σοβαρότητά της. Σε μια σεζόν καταγράφηκαν πειθαρχικά παραπτώματα που είχαμε να δούμε χρόνια, καβγάδες ποδοσφαιριστών χωρίς προηγούμενο και διοικητικές αποφάσεις όπως αλλαγή προπονητή που δεν ταιριάζουν στην Μπάγερν. Οχι τυχαία απολύθηκαν την ημέρα της κατάκτησης του πρωταθλήματος οι δυο παράγοντες που έτρεξαν το ποδοσφαιρικό τμήμα, δηλαδή ο γενικός διευθυντής Ολιβερ Καν και ο τεχνικός διευθυντής Σαλιχάμιζιτς. Και δεν είναι ακόμα δεδομένο ότι θα συνεχίσει να δουλεύει για την ομάδα της Βαυαρίας ο κόουτς Τούχελ που διαδέχτηκε τον Νάιγκελσμαν. Μην αναρωτιέστε σε ποια άλλη ομάδα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί αυτά. Η απάντηση είναι σε καμία.
Παρί
Σε καμία επίσης ομάδα δεν θα μπορούσαν να συμβούν όσα έγιναν φέτος στην Παρί Σεν Ζερμέν. Εδώ η σοβαρότητα έχει πάρει άδεια άνευ αποδοχών, αλλά και χωρίς αυτή η Παρί πήρε το πρωτάθλημα. Πέρυσι το καλοκαίρι για να παραμείνει ο Εμπαπέ οι καταριανοί ιδιοκτήτες της Παρί τον έκαναν ένα είδος άτυπου τεχνικού διευθυντή: μέχρι και προπονητή διάλεξε. Στη διάρκεια της σεζόν - και μετά τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ - οπαδοί της επιτέθηκαν στον Νεϊμάρ, που πριν τραυματιστεί πρόλαβε να τσακωθεί με όλους γιατί του έκαναν παρατηρήσεις γιατί ξενυχτάει, πίνει και χαρτοπαίζει! Λίγες μέρες πριν, κι ενώ το πρωτάθλημα δεν είχε ακόμα κριθεί, δόθηκε άδεια στον Μέσι να πάει στη Σαουδική Αραβία να συζητήσει μια πρόταση μεταγραφής: μιλάμε για πράγματα που δεν γίνονται πουθενά. Κι όμως η Παρί δεν έχει αντίπαλο. Διότι έχει σκοτώσει τον ανταγωνισμό εδώ και χρόνια: είναι μια ομάδα πολύ μεγάλη για το πρωτάθλημα που παίρνει μέρος κι έχει πραγματικά ξεφύγει από τους διώκτες της. Οχι γιατί κερδίζει το πρωτάθλημα. Αλλά γιατί μπορεί να το κερδίζει χωρίς να κάνει τίποτα το σπουδαίο. Ακόμα και κάνοντας μια σειρά από ακριβοπληρωμένα λάθη.
Μέθοδος
Τέλος υπάρχει και η μέθοδος της Σίτι, δηλαδή η μέθοδος του Γκουαρντιόλα. Που μοιάζει να είναι ένας από τους λίγους προπονητές στον κόσμο που μοιάζει μεγαλύτερος από την ομάδα που προπονεί - σε σημείο που να την κουμαντάρει απόλυτα όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και διοικητικά. Ο Γκουαρντιόλα έχει περισσότερους συνεργάτες από οποιοδήποτε προπονητή στον κόσμο και δεν μιλάω για διατροφολόγους, βοηθούς και γυμναστές. Εχει διαλέξει τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας (αυτός έφερε τον παλιόφιλό του Μπεκιριστάιν) και έχει στον μικρό στρατό του ακόμα και ανθρώπους όπως ο παλιός πολίστας Μανουέλ Εστιάρτε, τον οποίο χρειάζεται «για να κάνει στους ποδοσφαιριστές του μαθήματα νοοτροπίας». Οι ιδιοκτήτες της Σίτι πιθανότατα ούτε που ξέρουν ποιος είναι ο Εστιάρτε: αλλά δεν λένε όχι στον Πεπ ποτέ. Δεν έχουν επίσης την παραμικρή απαίτηση. Αποκλείεται στο Τσάμπιονς Λιγκ; Δεν τρέχει τίποτα. Συλλαμβάνεται να κάνει υπερβάσεις στα έξοδα; Λεφτά υπάρχουν - κι ας τους κυνηγάει η Πρέμιερ Λιγκ. Κινδυνεύει να χάσει το πρωτάθλημα από την Αρσεναλ; Κανένα πρόβλημα. Και να το έχανε θα του έδιναν 200 εκατομμύρια λίρες για να κάνει μεταγραφές. Το μόνο άγχος που απέκτησε φέτος ο Πεπ έχει να κάνει με το Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρωτάθλημα Αγγλίας κάποια στιγμή έκανε ένα σερί με 12 νίκες στη σειρά και το κέρδισε.
Δεν αντιγράφονται
Είναι παράξενο αλλά τις τρεις ομάδες που αυτή τη στιγμή κερδίζουν στη χώρα τους συνεχώς το πρωτάθλημα δεν γίνεται να τις αντιγράψει κανείς. Είναι μοναδικές περιπτώσεις κι όχι για τα χρήματα που σκορπάνε. Η Μπορούσια εμφανώς δεν έχει τη σοβαρότητα της Μπάγερν - κανείς δεν την έχει. Η Τσέλσι έχει ξοδέψει από πέρυσι το καλοκαίρι περισσότερα χρήματα από τη Σίτι αλλά δεν της φτάνει αυτό. Και δεν ξέρω ποιος θα άντεχε να έχει τον Εμπαπέ, τον Μέσι και τον Νεϊμάρ και να ασχολείται κάθε μέρα μαζί τους...