Η παραίτηση του αποκαλούμενου «νονού της Τεχνητής Νοημοσύνης» από την Google και οι προειδοποιήσεις του για τους «τρομακτικούς» κινδύνους που κρύβουν τα συστήματα στην ανάπτυξη των οποίων συνέβαλε ήρθαν να θυμίσουν πως η τεχνολογία έχει τη δύναμη να αλλάξει το μέλλον, αλλά η κατεύθυνση της αλλαγής εξαρτάται από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Δεν είναι ο μοναδικός που ανησυχεί. Οι υπηρεσίες AI ενδέχεται να μεταμορφώσουν την παιδική ηλικία. Να γίνουν η τηλεόραση του 21ου αιώνα και οι γονείς να ξεχνούν να τραβήξουν την πρίζα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των επόμενων γενεών.

Ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχουν στην αγορά εργασίας, εξαφανίζοντας επαγγέλματα και εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Εξίσου αρνητικές μπορεί να είναι οι συνέπειές τους για το δικαίωμα όλων στην ιδιωτική τους ζωή ή την προστασία των δεδομένων τους – αφού η κατάχρηση των τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου ή του εντοπισμού και της ανάλυσης των προφίλ μεμονωμένων ατόμων στο Διαδίκτυο συνιστά ξεκάθαρη απειλή για την ιδιωτικότητα. Η δε συμβολή τους στην παραπληροφόρηση με τη δημιουργία ψεύτικων βίντεο και φωτογραφιών έχει ήδη γίνει αντιληπτή.

Για να μην ξημερώσει ένα δυστοπικό αύριο, λοιπόν, είναι απαραίτητο να δοθεί από τώρα έμφαση στον έλεγχο της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Να τεθούν κανόνες στη λειτουργία αυτών των συστημάτων, ώστε να διασφαλιστεί πως θα χρησιμοποιούνται για κάνουν την ανθρώπινη ζωή ευκολότερη και καλύτερη, όχι το αντίθετο.