Η κετογονική ή κέτο δίαιτα αποτελεί ένα ιδιαίτερο πρότυπο διατροφής καθώς είναι υψηλό σε λιπαρά, μέτριο σε πρωτεΐνες και εξαιρετικά χαμηλό σε υδατάνθρακες. Ενα τυπικό πρόγραμμα κετογονικής δίαιτας περιλαμβάνει κατά 60%-80% λιπαρές τροφές, 15%-30% πρωτεϊνούχες και μόλις 5% τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Πρωτοεμφανίστηκε το 1920 και η βασική της εφαρμογή για πολλές δεκαετίες ήταν στη αντιμετώπιση κυρίως του διαβήτη, ενώ αργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται και για τη διαχείριση της επιληψίας όταν η φαρμακευτική αγωγή ήταν αναποτελεσματική. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η συσχέτισή της με τη γρήγορη απώλεια βάρους την έφερε δυναμικά στο προσκήνιο αυξάνοντας κατακόρυφα τη δημοτικότητά της. Πράγματι, στόχος της συγκεκριμένης διατροφής είναι η παροχή ενέργειας μέσω της καύσης του λίπους αντί των υδατανθράκων, γεγονός που συνεπάγεται πιο γρήγορη απώλεια βάρους, ενώ έρευνες κάνουν λόγο και για μείωση των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ