Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Είναι η πιο συνηθισμένη δικαιολογία όλων όσοι κατά βάθος δεν θέλουν ν' αφήσουν τη βολή του καναπέ τους για να πάνε γυμναστήριο ή έπειτα από μια δύσκολη ημέρα να βάλουν τ' αθλητικά τους και να βγουν στον δρόμο για τρέξιμο: «Δεν προλαβαίνω». Αυτή όμως καταρρίπτεται τώρα αφού σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα, μόλις 11 λεπτά ήπιας έως έντονης αεροβικής άσκησης την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, καρδιοαναπνευστικών νόσων ή ακόμα και πρόωρο θάνατο. Ανάμεσα στις αεροβικές ασκήσεις που μπήκαν στο μικροσκόπιο ήταν το περπάτημα, ο χορός, το τρέξιμο, το τζόκινγκ, η ποδηλασία και η κολύμβηση.
Προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα φυσικής άσκησης με τον χαμηλό κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών και πρόωρο θάνατο, αλλά το πώς οι πιθανότητες εκδήλωσης αυτών των προβλημάτων υγείας συσχετίζονται με τα επίπεδα της άσκησης ήταν πιο δύσκολο να εξεταστεί. Αυτό λοιπόν ανέλαβαν να κάνουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία οι οποίοι εξέτασαν τα δεδομένα 196 μελετών με 30 εκατομμύρια συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια 10 ετών. Τις παρατηρήσεις τους δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine».
Πάνω από ένα εικοσάλεπτο
Οι ειδικοί εστίασαν κυρίως σε συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν περάσει τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα ή 22 λεπτά καθημερινά. Σε σύγκριση με εκείνους που έμειναν χωρίς γυμναστική, όλοι αυτοί οι ενήλικοι που είχαν επιδοθεί σε 150 λεπτά μέτριας έως έντονης αεροβικής άσκησης μέσα στην εβδομάδα, είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας κάποιας καρδιαγγειακής νόσου, 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Η ίδια ποσότητα άσκησης συνδέθηκε ακόμα με 27% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαναπνευστικής νόσου και 12% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Τα θετικά αποτελέσματα της αεροβικής άσκησης δεν τα είδαν οι μελετητές, ωστόσο, μόνο σε εκείνους που είχαν μια συστηματική ασχολία με τη γυμναστική. Υπολόγισαν ότι 75 λεπτά ήπιας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα, δηλαδή 11 λεπτά καθημερινά, είναι ικανά να βοηθήσουν στη μείωση κατά 21% του κινδύνου για πρόωρο θάνατο. Αυτά τα λεπτά ήταν μάλιστα αρκετά για να μειώσουν παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας καρδιαγγειακής νόσου κατά 17% και καρκίνου κατά 7%. Βέβαια, πέρα των 150 λεπτών εβδομαδιαίας άσκησης, τα επιπλέον οφέλη ήταν μικρότερα σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Λίγο κάθε μέρα
«Αν είσαι κάποιος που βρίσκει την ιδέα των 150 λεπτών μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα λίγο αποθαρρυντική, τότε τα ευρήματά μας θα πρέπει να είναι καλά νέα», ανέφερε η δρ Σορίν Μπρατζ, συγγραφέας της έρευνας και επικεφαλής της ομάδας Επιδημιολογία Φυσικής Ασκησης στη Μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σε δελτίο Τύπου. «Αυτή είναι επίσης μια καλή αφετηρία, εάν διαπιστώσετε ότι τα 75 λεπτά εβδομαδιαίως είναι διαχειρίσιμα, ώστε να δοκιμάσετε να τα αυξήσετε σταδιακά μέχρι την πλήρη συνιστώμενη ποσότητα», συμπλήρωσε η επιστήμονας.
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας συνηγορούν με την πεποίθηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ακόμα και η παραμικρή φυσική άσκηση παραμένει καλύτερη από το να μην κάνει κάποιος καμία άσκηση. «Ενας στους 10 πρόωρους θανάτους θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν όλοι έκαναν τουλάχιστον τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια άσκηση. Επιπλέον, το 10,9% και το 5,2% όλων των περιστατικών καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου θα μπορούσε επίσης να είχε αποφευχθεί» σύμφωνα με τα όσα έγραψαν οι ειδικοί στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Ακόμη και περπάτημα
Σκοπός των μελετητών, βέβαια, με τη δημοσίευση που έκαναν ήταν να προωθήσουν τα οφέλη της άσκησης και να παρακινήσουν ακόμα περισσότερο κόσμο να δοκιμάσει τα οφέλη της αεροβικής γυμναστικής. Το κλειδί γι' αυτό είναι ίσως να βρουν δραστηριότητες που τους αρέσουν και θα τους κρατήσουν στην άσκηση για περισσότερο χρονικό διάστημα. «Η μέτρια δραστηριότητα δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει αυτό που συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη άσκηση όπως με αθλήματα όπως το τρέξιμο», σχολίασε από την πλευρά του ο Λενάτρο Γκαρθία, λέκτορας στη Σχολή Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ, συν-συγγραφέας της έρευνας. «Μερικές φορές, η αντικατάσταση κάποιων συνηθειών είναι το μόνο που χρειάζεται», συμπλήρωσε ο ίδιος στο δελτίο Τύπου. «Για παράδειγμα, προσπαθήστε να περπατήσετε ή να πάτε με το ποδήλατο στη δουλειά σας ή τη σχολή σας αντί να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο ή να εμπλακείτε σε ενεργό παιχνίδι με τα παιδιά και τα εγγόνια σας. Το να κάνετε δραστηριότητες που σας αρέσουν και που είναι εύκολο να τις συμπεριλάβετε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γίνετε πιο δραστήριοι», κατέληξε ο Γκαρθία.