Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πριν καν ο Σι Τζινπίνγκ φτάσει στη Μόσχα και βρεθεί απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, το Πεκίνο φρόντισε να «αποκηρύξει» το ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου που έχει εκδώσει από την περασμένη Παρασκευή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) σε βάρος του ρώσου προέδρου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κάλεσε το ΔΠΔ «να σεβαστεί τη δικαστική ασυλία» που διαθέτει κάθε αρχηγός κράτους με βάση το διεθνές δίκαιο και «να αποφεύγει την πολιτικοποίηση και τα διπλά πρότυπα».
Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, αλλά και την επίσκεψη Σι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν εκτίμησε πως αποτελούν απόδειξη του γεγονότος ότι το Πεκίνο δεν επιθυμεί να αποδοθούν στο Κρεμλίνο οι ευθύνες του για τις βιαιότητες στην Ουκρανία. Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να μην παραπλανηθεί από οποιεσδήποτε τακτικές κινήσεις της Ρωσίας που θα έχουν τη στήριξη της Κίνας. Ο ίδιος ανακοίνωσε και ένα νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 350 εκατ. δολαρίων.
Ο Καρίμ Χαν
Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, διεμήνυσε ότι πρόκειται για μια μοναδική υπόθεση που δεν δικαιολογεί κανενός είδους «πανηγυρισμούς». «Πρόκειται πράγματι για μια πολύ λυπηρή και πολύ ζοφερή στιγμή καθώς, για πρώτη φορά στην ιστορία, δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, αλλά και οποιοιδήποτε δικαστές αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκδώσουν εντάλματα σε βάρος ενός ηγέτη και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων ενός κράτους-μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο ίδιος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ένταλμα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ ακόμη και στην περίπτωση που τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Δεν υφίσταται καθεστώς χρονικού περιορισμού για τα εγκλήματα πολέμου. Αυτή είναι μία από τις βασικές αρχές της Νυρεμβέργης και κάθε άτομο - όπου κι αν βρίσκεται στον πλανήτη - οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο νόμος είναι παρών, όπως και ότι υπάρχουν ευθύνες οι οποίες συνοδεύουν την εξουσία».
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα επιχείρησε να στείλει το δικό της μήνυμα και να περάσει στην αντεπίθεση. Το κορυφαίο ανακριτικό όργανο της Ρωσίας, η Ανακριτική Επιτροπή, ανακοίνωσε χθες ότι άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του εισαγγελέα του ΔΠΔ και των δικαστών που εξέδωσαν το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν.