Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Αυτή ενδέχεται να είναι η τελευταία φορά στη διάρκεια του αιώνα μας που ο άνθρωπος περπατά στην επιφάνεια της Σελήνης». Αυτό δήλωνε στις 19 Δεκεμβρίου 1972 ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον, αμέσως μετά την επιστροφή των τριών αστροναυτών που αποτελούσαν το πλήρωμα του «Apollo-17»: του Τζιν Σέρναν, του Χάρισον Σμιντ και του Ρόναλντ Ιβανς. Ο Νίξον αποδείχθηκε πως είχε δίκιο, καθώς το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο, που ξεκίνησε την αποστολή του σαν σήμερα πριν από μισόν ακριβώς αιώνα, μετέφερε τους τελευταίους ανθρώπους οι οποίοι πάτησαν το πόδι τους στον δορυφόρο της Γης. Ηταν η έκτη κατά σειρά επανδρωμένη αποστολή, στο πλαίσιο και του τότε σκληρού ανταγωνισμού των ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ - με την αρχή να έχει γίνει, όπως είναι γνωστό, με την ιστορική προσελήνωση του Νιλ Αρμστρονγκ, ο οποίος έφτασε στη Σελήνη με το «Apollo-11», τον Ιούλιο του 1969.
Ενας νέος «οργασμός»
Ο Νίξον, όμως, είχε δίκιο και σε κάτι ακόμη: Στην επιλογή του να μην αναφερθεί στον επόμενο αιώνα, έχοντας επίγνωση πως πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει ως τότε. Πράγματι, μια ματιά στα όσα συμβαίνουν σήμερα αρκεί για να αποκαλύψει τον «οργασμό» που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα - το γεγονός, δηλαδή, ότι γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου αγώνα για τον έλεγχο του Διαστήματος, εξέχουσα θέση στον οποίο έχει και η «κατάκτηση» της Σελήνης: Η αμερικανική αεροδιαστημική υπηρεσία, η NASA, ετοιμάζεται να στείλει πάλι ανθρώπους εκεί και μάλιστα εντός της δεκαετίας, με σκοπό αυτή τη φορά να δημιουργήσει μόνιμες εγκαταστάσεις στην επιφάνειά της, που θα μπορεί να φιλοξενεί ανθρώπους για μεγαλύτερο διάστημα. Κάτι ανάλογο, με χρονοδιάγραμμα επίσης μέχρι το 2030, σχεδιάζει και η Κίνα, που είναι η νέα μεγάλη δύναμη στο Διάστημα και έχει ήδη γίνει η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που έχει τον δικό της διαστημικό σταθμό σε τροχιά.
Ενδιάμεσος σταθμός
Την ίδια στιγμή, βεβαίως, οι βλέψεις φτάνουν πολύ πιο μακριά, αποδεικνύοντας ότι η Σελήνη δεν είναι παρά ο αναγκαίος «ενδιάμεσος» σταθμός. Για του λόγου το αληθές, η Space-X του Ιλον Μασκ - του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη και ιδιοκτήτη, επίσης, της Tesla και του Twitter - έχει πλέον βάλει στο στόχαστρό του τον «κόκκινο πλανήτη», τον Αρη. Η πρόοδος δε που έχει κάνει αναγκάζει τη NASA να καταστρώσει και τα δικά της σχέδια, μη θέλοντας να είναι ο Μασκ αυτός που θα πιστωθεί μια τέτοια τεράστια επιτυχία. Παρά δε το γεγονός ότι αυτή η αποστολή δεν εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας (στην καλύτερη περίπτωση), σίγουρα κάνει τα λόγια του Νίξον να μοιάζουν πολύ μακρινά. Και τους ζώντες οργανισμούς μακριά από τη Γη - εφόσον βεβαίως υπάρχουν - να φοβούνται ότι η ανακάλυψή τους από τον άνθρωπο είναι πιο κοντά.