Συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Δύσης, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι απόπειρες εκ μέρους του Ιράν να δολοφονήσει ή να απαγάγει «ενοχλητικούς» για το καθεστώς ανθρώπους που ζουν σε δυτικές χώρες. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της «Washington Post», επικαλούμενο κυβερνητικά έγγραφα και συνεντεύξεις με 15 αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, «η Τεχεράνη έχει βάλει στο στόχαστρό της πρώην στελέχη αμερικανικών κυβερνήσεων, αντικαθεστωτικούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Τουρκία και την Ευρώπη, ομίλους ΜΜΕ που στέκονται επικριτικά απέναντι στο καθεστώς, καθώς και Εβραίους ή ανθρώπους οι οποίοι έχουν σχέσεις με το Ισραήλ».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, από πέρυσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν να αποτρέψουν απόπειρα δολοφονίας του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον στην Ουάσιγκτον και μια άλλη που είχε στόχο την απαγωγή της αμερικανίδας δημοσιογράφου με ιρανική καταγωγή Μασίχ Αλινετζάντ στη Νέα Υόρκη. Το ίδιο συνέβη με πολλές απόπειρες δολοφονίας βρετανών υπηκόων και άλλων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στην περίπτωση του γάλλου δημοσιογράφου Μπερνάρ-Ανρί Λεβί στο Παρίσι, όπως και αρκετών ισραηλινών επιχειρηματιών στην Κύπρο.

Ειδικά όσον αφορά τον Λεβί, οι πηγές της «Washington Post» αναφέρουν ότι το σχέδιο για τη δολοφονία του εκπονήθηκε από την αποκαλούμενη Δύναμη Quds, που αποτελεί την ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης, «πιθανώς εξαιτίας της σημασίας του διεθνώς ως ενός γνωστού διανοουμένου, ο οποίος ασκεί δημοσίως κριτική στο καθεστώς της χώρας». Η επιχείρηση φέρεται να ανατέθηκε σε έναν ιρανό έμπορο ναρκωτικών, έναντι αμοιβής 150.000 δολαρίων, ο οποίος με τη σειρά του προσέλαβε άλλα άτομα για να τον βοηθήσουν.

Σε πολλές από τις ανάλογες απόπειρες, μάλιστα, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης διαπίστωσαν ότι η Τεχεράνη επιλέγει πληρωμένους δολοφόνους και ανθρώπους του υποκόσμου, τους οποίους αμείβει αδρά. Οπως δε τονίζει το ρεπορτάζ, οι απόπειρες εναντίον Αμερικανών έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την εκτέλεση από τις ΗΠΑ του διοικητή της Δύναμης Quds, στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη. Από τότε, άλλωστε, υπήρξε η προειδοποίηση ότι η Τεχεράνη θα επιχειρήσει να εκδικηθεί – κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Μάθιου Λέβιτ, πρώην κορυφαίου στελέχους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ: από τις 124 απόπειρες του Ιράν σε έδαφος ξένων χωρών που έχει καταγράψει μετά το 1979, οι 36 έγιναν μετά τη δολοφονία του Σολεϊμανί.