Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τον Φεβρουάριο του 2012 η ελληνική Βουλή υπερψήφιζε τις συμβάσεις της χώρας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωστές ως δεύτερο Μνημόνιο. Την οικονομική επιτροπεία συμπλήρωνε το ΔΝΤ. Λίγους μήνες μετά οδηγούμασταν σε εκλογικές αναμετρήσεις εν μέσω πρωτοφανούς πόλωσης και κοινωνικών εντάσεων. Κυριαρχούσε μια ρητορική μίσους και ένας λόγος διαιρετικός και βιτριολικός. Δέκα χρόνια μετά, λογαριασμοί εκείνης της περιόδου κλείνουν οριστικά και αισιόδοξες προοπτικές διανοίγονται παρά τη θλιβερή και αβέβαιη πραγματικότητα που προκαλεί η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αυτές τις μέρες η χώρα μας αποπλήρωσε πρόωρα τις δανειακές της υποχρεώσεις έναντι του ΔΝΤ, φιλοξένησε την, κατά τα φαινόμενα, τελευταία αποστολή των θεσμών στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας, ενώ διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος της Ελλάδας σε έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, κατά την αποστολή της ΕΕ για την αξιολόγηση της προόδου υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Ελλάδα είναι από τα τρία πρώτα κράτη-μέλη που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την πρώτη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ δόση 3,6 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε χθες. Πόσο, όμως, αφορούν και επηρεάζουν τα παραπάνω τον κάθε πολίτη που αγωνιά για το μέλλον και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη εισαγόμενη κρίση ενεργειακών ανατιμήσεων και ακρίβειας που περιορίζει το εισόδημά του;
Η απάντηση είναι, σημαντικά. Για τον λόγο αυτόν η κυβερνητική προσπάθεια εντατικοποιείται και θα κορυφωθεί τους επόμενους 15 μήνες, μέχρι τις εθνικές εκλογές. Στη «μεγάλη εικόνα», η στρατηγική, για το διάστημα αυτό, είναι σαφής και διατυπωμένη με ενάργεια στους εταίρους μας, σε επενδυτές και αγορές και κυρίως στους συμπολίτες μας. Ολοκλήρωση του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας το 2022 σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον - ελπίζουμε - καλύτερο τους επόμενους μήνες, ομαλή εξέλιξη του ρυθμού υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αύξηση της απορροφητικότητας, συνετή δημοσιονομική πολιτική φέτος και χάραξη ενός αξιόπιστου δημοσιονομικού δρόμου για τα επόμενα χρόνια. Ολα τα παραπάνω, θα οδηγήσουν το 2023 στη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία και στη μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων καθώς και νέων, αξιόπιστων δυνατοτήτων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας μας και της βιώσιμης διατηρησιμότητας του χρέους. Στην καθημερινή εικόνα, την ορατή στον πολίτη, οι ενέργειές μας είναι συγκεκριμένες. Συνεχής στήριξη ιδίως των πιο ευάλωτων, μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που μπορούν να διατηρηθούν, εφόσον η κρίση παραταθεί, αύξηση του κατώτατου μισθού, ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και ταυτόχρονα έμφαση στις πολιτικές στήριξης της οικογένειας, κίνητρα για την απόκτηση στέγης για τα νέα ζευγάρια, γρήγορη απονομή συντάξεων στους συνταξιούχους, δουλειές για τους νέους μας, ένα κράτος που επιτέλους «βλέπει» τον πολίτη, μια πολιτεία που νοιάζεται.
Σε κάθε σοβαρή οικονομική κρίση, θεμελιώδες μέτρο επιβίωσης είναι η συγκράτηση της κοινωνίας από το «βύθισμα» και η ύπαρξη ενός συγκροτημένου σχεδίου. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εργάζονται εντατικά και στις δύο κατευθύνσεις εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, ιστορικών διαστάσεων. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα τερματιστεί ο πόλεμος και τι θα αφήσει πίσω του. Η Ελλάδα, όμως, σίγουρα δεν πρέπει να ξανακοιτάξει πίσω. Μόνο μπροστά.
Ο Θανάσης Κοντογεώργης είναι γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης