Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η πρώτη απάντηση της κυβέρνησης για την ταλαιπωρία των χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό λόγω της χιονοθύελλας, ήταν η ανακοίνωση πως o Πρωθυπουργός ζήτησε από τη διαχειρίστρια εταιρεία να καταβάλλει αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε όχημα που ακινητοποιήθηκε στον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο. Παρόμοια απόφαση ελήφθη και για την ταλαιπωρία των εγκλωβισμένων στα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου συμφωνήθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ.
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε, όπως συμβαίνει με κάθε κυβερνητική απόφαση, σχόλια και αντιδράσεις.
Οσοι στάθηκαν θετικά το έκαναν με πολιτικά επιχειρήματα, αντιλαμβανόμενοι την κίνηση αυτή ως μια επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης, που «ανάγκασε» εμμέσως πλην σαφώς, την εταιρεία να αποδεχθεί την ευθύνη της. Αλλοι θεώρησαν ότι έτσι θα υπάρξει μια πρόνοια για την αποζημίωση, που δεν θα ήταν τόσο άμεση αν το θέμα αφηνόταν να λυθεί από τα δικαστήρια.
Τα επιχειρήματα κατά της απόφασης αυτής ήταν σημαντικά περισσότερα, όπως και τα ερωτήματα.
Οσοι επέκριναν την απόφαση, βάζουν θέμα συνταγματικής αναρμοδιότητας της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες μετόχους της εταιρείας την εξωδικαστική αποζημίωση έναντι μιας ενδεχόμενης αστικής αξίωσης για την ταλαιπωρία και μιας ποινικής για την έκθεση σε κίνδυνο. Κοινώς, λένε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είναι αρμόδιος να ορίζει αποζημιώσεις για αστικές ευθύνες, αφού αυτή είναι δουλειά των δικαστηρίων, ούτε να διαπραγματευτεί εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.
Σημειώνεται επίσης ότι σε περίπτωση προσφυγής, η δικαιοσύνη ορίζει τα ποσά των αποζημιώσεων συνυπολογίζοντας πάντοτε αρκετά δεδομένα. Στην περίπτωση των αποζημιώσεων που ανακοινώθηκαν τώρα, δεν υπάρχει σκεπτικό, δεν είναι γνωστό αν προβλέπεται κάτι σχετικά από τη σύμβαση παραχώρησης κ.λπ.
Τέλος, μια ενδιαφέρουσα επισήμανση είναι ότι δικαιούχοι αποζημιώσεων δεν μπορεί να είναι ένα πρόσωπο ανά όχημα, αλλά όσοι δικαιούνται αποζημίωση υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία. Για παράδειγμα, σε ένα όχημα μπορεί να εγκλωβίστηκαν δύο, τρία, τέσσερα ή πέντε άτομα. Για τον νόμο, έχουν όλοι τους δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση, όχι μόνο ο οδηγός.