Συμπληρώνονται δύο χρόνια πανδημίας, δύο χρόνια ασταμάτητης δουλειάς για τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τους ανθρώπους που εξύψωσαν το δημόσιο σύστημα περίθαλψης στα μάτια όλης της κοινωνίας.
Οι υγειονομικοί μας συνεχίζουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού - με κούραση και ανάγκη στήριξης.
Η νέα χρονιά ξεκίνησε με την επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον, με πολλές χιλιάδες νέα περιστατικά Covid-19 και βέβαια με το ΕΣΥ πιεσμένο.
Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε τις μάσκες μας και να προσέχουμε ο ένας τον άλλο, για μερικές εβδομάδες ακόμη, μιας και τα δεδομένα δείχνουν ότι στον ορίζοντα διαφαίνεται σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν όσοι ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, αξιοποιώντας αυτό το δώρο της επιστήμης, που αποτελεί και το βασικό όπλο όλης της ανθρωπότητας απέναντι στον ιό.
Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας παρακολουθούμε την πορεία της νόσου, παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται και πιστεύουμε ότι, με τη συμμετοχή όλων, θα δούμε σύντομα την έξοδο από αυτή την επίπονη περιπέτεια.
Ταυτόχρονα, ενώ υλοποιούμε άμεσες αλλαγές, σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα, εισάγοντας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα θεμελιώσουν το νέο σύγχρονο ΕΣΥ, που θα δώσουν στο σύστημα ένα πρόσωπο ανθρώπινο, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ανθρώπους που αποτελούν την «ψυχή» του, τους υγειονομικούς.
Εξετάζουμε την άμεση και ολοκληρωμένη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, τόσο για τα χρόνια νοσήματα όσο και για τα επείγοντα περιστατικά. Για παράδειγμα, θέλουμε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και χημειοθεραπείας σε κάθε περιοχή ώστε να μη χρειάζεται οι ασθενείς να ταξιδεύουν μακριά για τη θεραπεία τους. Επίσης, ελέγχουμε τον χάρτη υγείας με γνώμονα την πρόσβαση αλλά και την αποτελεσματικότητα της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.
Οπως και σε όλη την Ευρώπη, οι θέσεις των ιατρικών ειδικοτήτων πρέπει να αντιστοιχούν στις ανάγκες των πολιτών και του υγειονομικού συστήματος της χώρας, ώστε σταδιακά να εξαλειφθεί το φαινόμενο της υπερκάλυψης σε ορισμένες ειδικότητες και των ελλείψεων σε άλλες.
Στρέφουμε λοιπόν το βλέμμα στους νέους γιατρούς, αλλάζοντας τον τρόπο εκπαίδευσής τους, όπως και τη διαδικασία της υπηρεσίας υπαίθρου, και μειώνοντας τις αναμονές για την ειδικότητα.
Αναβαθμίζουμε τις κεντρικές υπηρεσίες και αναπτύσσουμε καλύτερη διασύνδεση με την περιφέρεια, δίνοντας έμφαση στις έγκαιρες και ασφαλείς διακομιδές των ασθενών που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα.
Διασυνδέουμε επιστημονικά τις περιφερειακές με τις κεντρικές δομές υγείας - αξιοποιώντας και τις μεγάλες δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας -, ώστε οι θεράποντες ιατροί και όλοι οι γιατροί στην περιφέρεια να έχουν ανά πάσα στιγμή την υποστήριξη διεπιστημονικών ομάδων.
Προχωρούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα υγείας, με αιχμή τον Ψηφιακό Φάκελο και τις αμέτρητες δυνατότητες που αυτός προσφέρει στους πολίτες για τη διαχείριση των προσωπικών τους ιατρικών δεδομένων, την ταχύτητα στην εξυπηρέτηση και τη συνέχεια στη φροντίδα τους.
Αναπτύσσουμε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα εξυπηρετούν τους πολίτες με επιστημονική αρτιότητα, ταχύτητα, χωρίς ταλαιπωρία, περιορίζοντας παράλληλα την επιβάρυνση των τριτοβάθμιων νοσοκομείων.
Αναβαθμίζουμε τα νοσοκομεία, κυρίως στην περιφέρεια, με προτυποποίηση διαδικασιών, ώστε η φροντίδα να έχει παντού την ίδια υψηλή ποιότητα. Και αυτό γίνεται με συνεργασία του ΟΔΙΠΥ, του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία.
Διευρύνουμε την επιστημονική διασύνδεση, ώστε οι γιατροί της περιφέρειας να έχουν ισότιμη επιστημονική εξέλιξη, με μεγάλες μονάδες της ειδικότητάς τους και άλλων ειδικοτήτων και συνεχιζόμενη εκπαίδευση.
Ξεκινώντας, προχωρούμε σε 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών και 910 άλλων υγειονομικών όπως τεχνολόγοι, ψυχολόγοι, τραυματιοφορείς, διοικητικό προσωπικό, με αυξημένη μοριοδότηση για τους επικουρικούς υγειονομικούς που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού. Ενισχύουμε τα νοσοκομεία μας με 700 μόνιμους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ, ενώ δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για την είσοδο των νέων γιατρών στο σύστημα.
Αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ. Και θα το κάνουμε. Γιατί θέλουμε ένα ΕΣΥ σύγχρονο, ποιοτικό και αποδοτικό. Ενα ΕΣΥ για όλους.
Η Μίνα Γκάγκα είναι αναπληρώτρια υπουργός Υγείας