Στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα αναμένεται να παραδοθεί σήμερα το (πλειοψηφικό) πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις «λίστες Πέτσα» και τις δημοσκοπήσεις, μετά και την κατά πλειοψηφία ψήφισή του χθες (ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ, το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Μπογδάνος). Ετσι, θα πάρει τον δρόμο για τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία και θα κρίνει την τύχη του.

Η Εξεταστική συνεδρίασε 12 φορές διάρκειας 47 ωρών και συνέταξε πρακτικά 2,5 χιλιάδων σελίδων μέσα από μια διαδικασία ακρόασης 14 μαρτύρων διά ζώσης, ενώ υπήρξαν και τρεις έγγραφες καταθέσεις μέσω υπομνημάτων. Κατατέθηκαν δε έγγραφα 9.759 σελίδων και στικάκια με οπτικοακουστικό υλικό.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα τόνισε ότι «απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων», σημειώνοντας ότι η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να υφάνει σκάνδαλα, να σπιλώσει πολιτικά και ηθικά τους αντιπάλους της και να καταστήσει την κυβέρνηση υπόλογη χειραγώγησης των ΜΜΕ και να αποδομήσει το κυβερνητικό έργο, κατέπεσε παταγωδώς». Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το δύσοσμο, έκνομο και ανήθικο μοντέλο διακυβέρνησης ήρθε στην επιφάνεια» τόσο μέσα από τη «λίστα Πέτσα» όσο και από την «αμαρτωλή υπόθεση της Enterprise Greece και της Opinion Poll», ενώ κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για «ενοχικότητα» αναφορικά με την άρνησή της να καταθέσουν τα πολιτικά πρόσωπα.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης ανέφερε ότι «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτό η άσκηση των αρμοδιοτήτων της επιτροπής να εγκαταλείπεται στο έλεος της πλειοψηφίας», κάτι που θα οδηγήσει, όπως εκτίμησε, «στη φαλκίδευση της συνταγματικής διάταξης η οποία ετέθη ως υψίστης σημασίας εγγύηση υπέρ της μειοψηφίας».