Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Προκλητικός και αδιάλλακτος ως προς την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίστηκε, για μια ακόμη φορά, ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν. Μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» ότι σε συνομιλία που είχε με τον βρετανό πρώην υπουργό Ντένις ΜακΣέιν απέρριψε κάθε συζήτηση για μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, μιλώντας με περιφρόνηση ο Οσμπορν «ξαναχτύπησε» το περασμένο Σάββατο: σε άρθρο του στους συντηρητικούς «Τάιμς» αποκαλεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα «Ελγίνεια» και κάνει τη… χάρη στους Ελληνες να συζητήσει το ενδεχόμενο δανεισμού τους υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα «θα τα φροντίσει καλά και θα διασφαλίσει την επιστροφή τους» στο Λονδίνο!
Να σημειωθεί ότι ο όρος «Ελγίνεια Μάρμαρα» έχει εγκαταλειφθεί επισήμως από το Βρετανικό Μουσείο εδώ και πολλά χρόνια, που χρησιμοποιεί πλέον την ονομασία «Γλυπτά του Παρθενώνα» (Parthenon Sculptures), τόσο στη σήμανση της αίθουσας που τα στεγάζει (κλειστή έναν ολόκληρο χρόνο έπειτα από διαρροή νερού στην οροφή) όσο και στον ιστότοπό του. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρός του, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, επιλέγει τον μειωτικό όρο «Ελγίνεια» που χρησιμοποιείται από μερίδα του συντηρητικού Τύπου της Βρετανίας. «Σίγουρα υπάρχουν αυτοί που αμφισβητούν το δικαίωμά μας να υπάρχουμε. Το έκαναν το 1753, το κάνουν ξανά το 2021. Ασφαλώς υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων τα οποία πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κατέχουμε. Ούτε αυτό είναι κάτι καινούργιο. Ο λόρδος Βύρων πίστευε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα» γράφει στους «Τάιμς» ο 50χρονος Οσμπορν. Και επιχειρώντας να φανεί μεγαλόψυχος προσθέτει: «Η απάντησή μας δεν θα είναι απορριπτική. Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό αντικειμένων της συλλογής μας σε οποιονδήποτε μπορεί να τα φροντίσει καλά και να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους - κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, μεταξύ άλλων και με την Ελλάδα» λέει, αγνοώντας επιδεικτικά το αίτημα για μόνιμη επανένωση.
ΤΖΑΝΕΤ ΣΟΥΖΜΑΝ, ΠΟΛ ΚΑΡΤΛΕΤΖ. Απαντώντας στον Οσμπορν, η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών (BCRPM) Τζάνετ Σούζμαν λέει στα «ΝΕΑ»: «Θα του υπενθυμίσω ότι η φήμη του λόρδου Βύρωνα παραμένει ηρωική, ενώ αυτή του λόρδου Ελγιν είναι κουρελιασμένη. Δεν μπορεί να παρουσιάζει το λάθος ως σωστό προσποιούμενος ότι η επιστροφή των Γλυπτών είναι ασήμαντη υπόθεση. Η Ελλάδα πρέπει να τα πάρει πίσω και να τα τοποθετήσει εκεί που ανήκουν: απέναντι από το λαμπρότερο κτίσμα του κόσμου από όπου τα άρπαξαν». Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο καθηγητής του Κέιμπριτζ Πολ Κάρτλετζ, αντιπρόεδρος της BCRPM και της Διεθνούς Ενωσης για την Επανένωση των Γλυπτών (IARPS), σημείωσε: «Ενα παλιό αστείο λέει: Γιατί ονομάζεται Βρετανικό το μουσείο, εφόσον ελάχιστα από τα 8 εκατ. εκθέματά του είναι στην πραγματικότητα βρετανικά; Μήπως είναι πιο ακριβής η ονομασία Μουσείο Βρετανικών Ιμπεριαλιστικών Πολέμων; Ηρθε η ώρα τα Γλυπτά να επιστρέψουν οριστικά στο σπίτι τους».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Βρετανοί προτείνουν να μας δανείσουν τα Γλυπτά μας. Στην αποκλειστική συνέντευξη στα «ΝΕΑ» τον Ιανουάριο του 2019 ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί τα «Μάρμαρα» για περιορισμένο χρονικό διάστημα («δεν υπάρχουν δάνεια επ' αόριστον»), εφόσον όμως αποδεχθεί ότι ανήκουν στους Βρετανούς («όταν δανείζουμε, δανείζουμε σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία»). Σχεδόν 15 χρόνια νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2007, ο προκάτοχός του Νιλ ΜακΓκρέγκορ έλεγε ότι ο δανεισμός των «Μαρμάρων» «για τρεις μήνες, έξι μήνες» θα ήταν δυνατός εάν η Ελλάδα αναγνώριζε το Μουσείο ως ιδιοκτήτη. Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν από την Ελλάδα είναι να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των Γλυπτών, «αποκηρύσσοντας» την πάγια θέση της (την οποία επανέλαβαν πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη) ότι είναι κλεμμένα. Το ίδιο αξιώνει και η βρετανική κυβέρνηση. Τον Αύγουστο του 2018, σε επιστολή του υπουργού Πολιτισμού Τζέρεμι Ράιτ προς την ελληνίδα ομόλογό του Μυρσίνη Ζορμπά, την οποία αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», ο βρετανός υπουργός καθιστούσε σαφές ότι «οι επίτροποι του Μουσείου θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού και, κατόπιν, επιστροφής οποιουδήποτε μέρους της συλλογής, υπό την προϋπόθεση ότι το ίδρυμα που θα ζητήσει το δάνειο θα αναγνωρίσει το Βρετανικό Μουσείο ως ιδιοκτήτη». Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα δεν αποδέχεται ότι οι Βρετανοί έχουν την κυριότητα των Γλυπτών, συνεπώς δεν πρόκειται να συνομολογήσει στον δανεισμό τους όσο τίθεται αυτός ο όρος.
Ο Οσμπορν εξελέγη πρόεδρος των επιτρόπων του Μουσείου τον περασμένο Οκτώβριο. Μετά την υπουργική θητεία του (2010-2016) ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή της εφημερίδας «Evening Standard» και συμβούλου του κολοσσού διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock και της επενδυτικής τράπεζας Robey Warshaw. Στο άρθρο του με τίτλο «Είναι σωστό να είμαστε υπερήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», γράφει ότι «δεν αισθανόμαστε ντροπή για τα εκθέματα της συλλογής μας» (ορισμένα εκ των οποίων αποκτήθηκαν με αμφιλεγόμενο τρόπο την περίοδο της αποικιοκρατίας και διεκδικούνται ως κλεμμένα από διάφορα κράτη), καθώς, όπως λέει, «παραμένουμε ένα από τα ελάχιστα μέρη στη Γη όπου μπορείτε να θαυμάσετε δίπλα δίπλα τους σπουδαίους πολιτισμούς του κόσμου».