Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Εργοτάξιο εν βρασμώ. Ξύλινες παλέτες και μαδέρια, κουβάδες με χρώμα, σχοινιά και δεκάδες πυροσβεστήρες, λάμπες, καροτσάκια μεταφοράς, μια βέσπα... Ολα τους αραδιασμένα στο δάπεδο του ισογείου, του κτιρίου που βρίσκεται επί της Σταδίου 41 και κάποτε φιλοξενούσε το πολυκατάστημα Fokas. Στους ορόφους έργα τέχνης τυλιγμένα με διάφανα προστατευτικά, πατώματα που αλλού δέχονται τη φροντίδα της παρκετέζας κι αλλού σκεπάζονται με άμμο, οθόνες σβηστές που περιμένουν να «ζωντανέψουν» με έργα βίντεο και κάπου ανάμεσά τους «ξεχασμένες» διαφημιστικές αφίσες και λογότυπα εταιρειών με ρούχα από την εποχή που το κατάστημα βρισκόταν εν λειτουργία.
Είναι οι πρώτες εικόνες από την 7η Μπιενάλε της Αθήνας, η οποία έπειτα από δυο αναβολές λόγω της πανδημίας, βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τα εγκαίνιά της. «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν την ευκαιρία να ρίξουν μια γρήγορη ματιά και να μεταφέρουν στους αναγνώστες τους μια πρώτη γεύση από όσα πρόκειται να συμβούν από την Παρασκευή και έως τις 28 Νοεμβρίου στη σκιά της «Εκλειψης», όπως είναι και ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης, στην οποία συμμετέχουν 80 και πλέον καλλιτέχνες από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη και στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζονται περί τις 30 νέες παραγωγές.
«Ανθρώπινα» μέλη διάσπαρτα στους ορόφους, γραφεία που αντί για πόδια έχουν τσουγκράνες, πολυθρόνες που «προκαλούν» τον επισκέπτη να καθίσει δίπλα σε κροκοδείλους, καμήλες και ελέφαντες, παγκάκια πάνω στα οποία είναι «ξεχασμένα» μεταλλικά μπουφάν και τσαντάκια μέσης είναι μερικά μόνο από τα έργα που έχουν βρει την τελική τους θέση στο κτίριο που έως και πριν από οκτώ χρόνια φιλοξενούσε ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Αθήνας.
Την ώρα που αρκετοί περαστικοί κοντοστέκονται με απορία καθώς βλέπουν να γίνονται εργασίες πίσω από τα κατεβασμένα ρολά στο μέγαρο της οδού Σταδίου, η Μπιενάλε βγάζει δύο άσους από το μανίκι της μόλις μερικά μέτρα πιο μακριά, αλλά στην ίδια ευθεία με το κτίριο του πρώην πολυκαταστήματος.
Τα επίσης κλειστά κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα στην Πλατεία Δικαιοσύνης, συγκρότημα που λειτούργησε ως το πρώτο κρατικό τυπογραφείο και έπειτα ως δικαστήριο στο οποίο, μεταξύ άλλων, δικάστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, είναι υπεραρκετός λόγος από μόνος του για να επισκεφθεί κάποιος την Μπιενάλε. Το πέτρινο και τσιμεντένιο εσωτερικό του ξαφνιάζει με τον αδρό χαρακτήρα του καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αστική όψη του και οι επιμελητές - η κολεκτίβα με έδρα το Βερολίνο Omsk Social Club και ο γκανεζο-αμερικανός επιμελητής Λάρι Οσέι Μένσαχ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καλλιτέχνη και εκ των ιδρυτών της Μπιενάλε, Poka-Yio - έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν κάθε σπιθαμή του: από το υπόγειο, όπου θα παράγεται ήχος ο οποίος θα τυλίγει όλο το κτίριο, έως την πρόσοψή του όπου έχει τοποθετηθεί μια τοιχογραφία που αναπαράγει την παραδοσιακή τεχνική των ξυστών στα χωριά της Χίου, ενώ στα «σωθικά» του έχει βρει τη θέση της ήδη μια ανασκαφή με εντυπωσιακού μεγέθους ευρήματα από μια χολιγουντιανή παραγωγή της δεκαετίας του 1920 που θάφτηκαν εσκεμμένα στην Καλιφόρνια - τα οποία προέρχονται από κινηματογραφικά σκηνικά, αλλά και με μια Μαύρη Τρύπα που εξαπατά τον ανυποψίαστο επισκέπτη δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα οφθαλμαπάτη.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ. Η τρίτη έκπληξη - που εντάσσεται στην πολιτική της Μπιενάλε της Αθήνας να ενεργοποιεί αδρανή ως προς τη χρήση τους κτίρια στο κέντρο της πόλης - είναι η χρήση και του ημι-εγκαταλελειμμένου κατά την τελευταία 15ετία Μεγάρου Σίνα - ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα κτίρια επί της Πανεπιστημίου 46. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα κτίρια μεικτής χρήσης - οικίες, γραφεία και καταστήματα - που ανεγέρθηκαν στην Αθήνα, περί το 1900, για λογαριασμό των παιδιών του γερμανού ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών Ερρίκου Σλήμαν, Ανδρομάχης και Αγαμέμνονα, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και γνωστό στη βιβλιογραφία ως Μέγαρο Σλήμαν-Μελά, που βρίσκεται στον ίδιο άξονα με τα άλλα δύο οικοδομήματα. Εκεί, λίγα έργα έχουν προς το παρόν τοποθετηθεί, αλλά οι οροφογραφίες, οι αψιδωτοί χώροι στο τέλος των διαδρόμων, τα μαντεμένια τζάκια στα δωμάτια και η αυλή έκπληξη όχι απλώς θα αποζημιώσουν, αλλά θα προκαλέσουν τους επισκέπτες να επιστρέψουν για να απολαύσουν τέχνη μέσα σε ένα απροσπέλαστο ως τώρα αρχιτεκτονικό διαμάντι.
INFOH 7η Μπιενάλε της Αθήνας «Εκλειψη» από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου. Υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο του ΕΠ «Αττική» του ΕΣΠΑ 2014-2020, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερα στη διεύθυνση https://eclipse.athensbiennale.org