Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων συνεχίζει να σημαίνει «κόκκινο» υγειονομικό συναγερμό, παρά τις προσπάθειες εμβολιαστικής κάλυψης των 10.000 και πλέον ωφελουμένων αλλά και των εργαζομένων. Ηδη τα τελευταία 24ωρα ο πανδημικός ιός έχει «φωλιάσει» σε τρεις δομές προκαλώντας ντόμινο κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία.
Και αυτό διότι η εξελισσόμενη υγειονομική κρίση αποκαλύπτει τα κενά που ανακύπτουν στην προφύλαξη ευπαθών πολιτών, καθώς οι κλινικές που παρέχουν περίθαλψη και ανακούφιση σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας με ανίατες ασθένειες βρίσκονται σε μια «γκρίζα» και συνεπώς ανοχύρωτη ζώνη, ενώ παράλληλα αρκετοί νοσηλευτές και φροντιστές αντιστέκονται στην εμβολιαστική εκστρατεία εκφράζοντας αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων.
Η περίπτωση της ιδιωτικής κλινικής στον Πειραιά, όπου από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται το «κουβάρι» των μολύνσεων, είναι ενδεικτική. Εως και χθες είχαν διαπιστωθεί θετικοί στον ιό 65 ασθενείς (εκ των οποίων τουλάχιστον οι 11 είχαν διακομιστεί στο ΕΣΥ λόγω της ανησυχητικής επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους) αλλά και 16 εργαζόμενοι.
Από τους ασθενείς - όπως σημείωναν μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ» στελέχη της κλινικής - κανένας δεν είχε εμβολιαστεί παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, δεδομένου ότι κρίθηκε αδύνατη η μετακίνησή τους προς τα εμβολιαστικά κέντρα. Αντίστοιχα, και σε ό,τι αφορά το προσωπικό ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, με αποτέλεσμα στην πράξη να αποδεικνύεται ότι τα μέτρα προστασίας που έχουν επιβληθεί (όπως η απαγόρευση επισκεπτηρίου) λειτουργούν ως «τρύπιο» δίχτυ ασφαλείας.
Εντούτοις, δεν πρόκειται για τη μοναδική ιδιωτική κλινική στη χώρα που προσφέρει ατύπως υπηρεσίες εφάμιλλες με αυτές ενός οίκου ευγηρίας. Ωστόσο, λόγω της «θολής» ταυτότητάς τους, δεν βρίσκονται στη λίστα του ΕΟΔΥ στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα 400 γηροκομεία και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων, που επισκέπτονται οι κινητές εμβολιαστικές μονάδες του Οργανισμού.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επιμένουν στα «ΝΕΑ» ότι παρά τα σχετικά αιτήματα, με τους επιστημονικά υπευθύνους και τη διοίκηση της κλινικής να αναγνωρίζουν τους κινδύνους εν μέσω πανδημίας αναζητώντας σχετική μέριμνα, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Είναι σημαντικό, δε, να σημειωθεί ότι συρροή κρουσμάτων διαπιστώθηκε και σε ένα ακόμα θεραπευτήριο στην Κυψέλη.
Εν τω μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει και για έναν ακόμα οίκο ευγηρίας στον Γέρακα, όπου από τους 42 ωφελουμένους οι επτά έχει επιβεβαιωθεί ότι νοσούν με λοίμωξη COVID-19.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Εργασίας και του ΕΟΔΥ, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εμβολιασμών στα γηροκομεία της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι οι κινητές μονάδες του Οργανισμού έχουν επισκεφθεί το 75% δομών για την εκτέλεση και της απαραίτητης δεύτερης δόσης.
Παρ' όλα αυτά, τα ποσοστά κάλυψης διαφέρουν ανά δομή, καθώς ενώ σε μερικές η ανταπόκριση άγγιξε το 100%, σε άλλες δεν ξεπερνά το 40%.
Το θετικό ωστόσο είναι ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες οκτώ στους δέκα ωφελουμένους έχει ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικής ασπίδας προστασίας.
Τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μελέτης του ΕΚΠΑ δείχνουν ότι έως και εννέα στους δέκα έλληνες εμβολιασθέντες κατά της COVID-19 αναπτύσσουν αντισώματα κατά του ιού μετά την πρώτη εμβολιαστική δόση. Μάλιστα, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το εμβόλιο προσφέρει σημαντικά επίπεδα προστασίας και για τους ηλικιωμένους (85 ετών και άνω), για τους οποίους έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις σχετικά με την απόκρισή τους στον εμβολιασμό. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή την κρίσιμη ηλικία το ποσοστό των εμβολιασθέντων που παράγουν εξουδετερωτικα αντισώματα έναντι του ιού, πριν από τη δεύτερη δόση, ανέρχεται σε 45%.
Ο καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, εξηγώντας τα ευρήματα αυτά σημειώνει στα «ΝΕΑ» ότι «ήδη από την πρώτη δόση δημιουργείται μνήμη και με τη δεύτερη δόση παράγονται αντισώματα σε μεγάλο ποσοστό. Και μπορεί για τους ηλικιωμένους οι δύο δόσεις να είναι επιβεβλημένες, όμως από τα υπάρχονται δεδομένα φαίνεται πως νοσούν ελαφρύτερα. Μπορεί δηλαδή να μη χρειαστεί να μπουν στον αναπνευστήρα».