Το Οπεν της Αυστραλίας θα ανοίξει τη Δευτέρα την αυλαία του χωρίς την παρουσία ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές που έπαιξαν ποτέ σε αυτό. Ο Ρότζερ Φέντερερ δεν έχει συνέλθει ακόμα από τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις που έκανε στα γόνατά του πέρυσι και πριν από λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε την απόσυρση της συμμετοχής του στο φετινό τουρνουά. Είναι η πρώτη φορά που ο μεγάλος Ελβετός θα λείψει από το αυστραλιανό όπεν από το 1999, οπότε έκανε το ντεμπούτο του σε αυτό. Σε αυτά τα 21 χρόνια το έχει κατακτήσει έξι φορές, ενώ πέρυσι, πριν υποβληθεί στις εγχειρήσεις, έφτασε μέχρι τον ημιτελικό.
Απόντες θα είναι επίσης ο Τζον Ισνερ (νο 24 στον κόσμο), ο Κριστιάν Γκαρίν (νο 22) και οι Αντι Μάρεϊ και Βίλφριντ Τσόνγκα. Θα παίξει όμως ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που θα ριχτεί στη μάχη ως νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης και άρα ως ένας εκ των αθλητών με τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στον τελικό ή ακόμα και να κατακτήσει το τρόπαιο και το χρηματικό έπαθλο των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ. Βέβαια ο δρόμος θα είναι δύσβατος.
Αλλωστε στη Μελβούρνη θα είναι οι άλλοι δύο μεγάλοι τενίστες της σύγχρονης εποχής. O Νόβακ Τζόκοβιτς, νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και πολυνίκης της διοργάνωσης με 8 κατακτήσεις. Και ο Ράφα Ναδάλ, νούμερο 2 στον κόσμο και με πέντε τελικούς, αλλά μόνο ένα τρόπαιο στη συλλογή του. Πάνω από το… πτώμα τους θα πρέπει να περάσει όποιος θέλει και φέτος να αναδειχθεί νικητής. Κάτι που τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται σχεδόν αδύνατον. Από το 2004 και μετά μόνο δύο είναι οι τενίστες που έχουν κατακτήσει το Αυστραλιανό όπεν και δεν λέγονται Τζόκοβιτς, Φέντερερ ή Ναδάλ. Ο Ρώσος Μαράτ Σάφιν το 2005 και ο Ελβετός Σταν Βαβρίνκα το 2014!
Οι εκπλήξεις των γυναικών
Αντίθετα το τουρνουά των γυναικών μοιάζει πιο ισορροπημένο όσον αφορά τον ανταγωνισμό του. Η Σερένα Ουίλιαμς είναι η πολυνίκης με 7 κατακτήσεις, αλλά τελευταία φορά πανηγύρισε το 2017. Τα τελευταία τρία χρόνια ο τίτλος καταλήγει σε διαφορετικά χέρια (Βοζνιάκι το 2018, Οσάκα το 2019 και Κένιν πέρυσι), ενώ γενικά υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για εκπλήξεις.
Η Μαρία Σάκκαρη ξεκινά ως νούμερο 22 της παγκόσμιας κατάταξης και θα βρει μπροστά της όλα τα μεγάλα ονόματα, καθώς δεν υπάρχουν πολύ σημαντικές απουσίες. Θα λείψουν μόνον οι Κίκι Μπέρτενς (νο 10 στον κόσμο), Μάντισον Κις, καθώς επίσης οι Νταγιάν Γιαστρέμσκα (νο 29) και Αμάντα Ανισίμοβα (νο 31).







