Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οργανωτικά ήταν πρεμιέρα, επιτυχημένη. Στην τεράστια αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου του Βερολίνου υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν συγκεντρωθεί τρεις χιλιάδες άτομα, σύνεδροι, καλεσμένοι, δημοσιογράφοι, ήταν μόνον οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του συνεδρίου και οι υποψήφιοι πρόεδροι. Οι υπόλοιποι από τους 1.001 συνέδρους εξέλεξαν από το σπίτι τους τον νέο πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) κλείνοντας την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στο κυβερνών κόμμα της Γερμανίας.
Πολιτικά, η Χριστιανοδημοκρατία της Γερμανίας παραμένει ένα κεντρώο κόμμα. Το εγγυάται ο νέος πρόεδρος, Αρμιν Λάσετ, ο πολιτικός κληρονόμος της Μέρκελ, που επικράτησε των δύο συνυποψηφίων του και εξελέγη στον δεύτερο γύρο με 521 ψήφους (53%). «Εχω συνείδηση ότι είμαι ο δεύτερος, μετά τον ιδρυτή του κόμματος Κόνραντ Αντενάουερ, πρόεδρος του CDU που προέρχεται από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία» είπε το βράδυ της εκλογής του στo δεύτερο τηλεοπτικό κανάλι (ZDF). «Ο αιώνια δεύτερος έγινε πρώτος όλων» σχολίασε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».
Η λέξη-κλειδί για τον 59χρονο γιο μεταλλωρύχου πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι «εμπιστοσύνη». Στην ομιλία του τόνισε επανειλημμένα πόσο αναγκαία είναι η «εμπιστοσύνη» σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα χρειαστεί όμως την εμπιστοσύνη καταρχήν στο κόμμα του για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο βασικά ρεύματα που συγκρούονται για τη στρατηγική επιλογή του κόμματος, σύγκρουση που εκφράστηκε και στο ψηφιακό συνέδριο του CDU στα πρόσωπα των διεκδικητών της προεδρίας.
Ο βασικός αντίπαλός του, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος επεδίωκε την τομή με την εποχή Μέρκελ, ηττήθηκε για δεύτερη φορά με μικρή διαφορά, όπως και πριν από τρία χρόνια από την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ωστόσο, ο Μερτς με 446 ψήφους πήρε πάνω από 47% των συνέδρων, γεγονός που αποτυπώνει και τον μεγάλο διχασμό στο CDU. Μαζί με τον Μερτς ηττήθηκε για δεύτερη φορά και η αντίληψη της «καθαρής Δεξιάς» που ευαγγελίζονται ο Μερτς και οι οπαδοί του. Η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία δεν έκανε τη δεξιά στροφή που ήθελε ο Μερτς, αντέχει στην πίεση που δέχεται από τον ακροδεξιό λαϊκισμό της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD).
Η Ανγκελα Μέρκελ συνεχάρη αμέσως τον νέο πρόεδρο, «χαίρομαι για τη συνεργασία που θα έχουμε», έγραψε στο twitter. Αλλά η πρώτη δοκιμασία για τον Λάσετ ήρθε αμέσως με τη λήξη του συνεδρίου. Ο ηττηθείς Μερτς αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο προεδρείο του CDU και διεκδίκησε να μπει άμεσα στην κυβέρνηση της Μέρκελ ως υπουργός Οικονομίας, αλλά η απάντηση της Μέρκελ ήταν ότι δεν σχεδιάζει ανασχηματισμό. Ηταν η πρώτη απόπειρα να αποδομηθεί ο νέος πρόεδρος Λάσετ, είτε συγκρουόμενος με τη Μέρκελ για την υπουργοποίηση του Μερτς είτε εμφανιζόμενος αδύναμος να αναμετρηθεί με την καγκελάριο.
Η μάχη της καγκελαρίας
Στόχος για τον Λάσετ είναι να εκλέξει η Χριστιανική Ενωση και τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας. Αλλά το ζήτημα του υποψήφιου καγκελάριου της Χριστιανικής Ενωσης μένει και μετά το συνέδριο ανοιχτό. Η εκλογή του Λάσετ αφήνει παράθυρο στον φιλόδοξο και δυναμικό πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ, να είναι αυτός ο υποψήφιος καγκελάριος των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τη διαδοχή της Μέρκελ.
Η απόφαση για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελαρίου της Δεξιάς θα ληφθεί από τις ηγεσίες του CDU και CSU τον Απρίλιο, όταν θα έχουν μεσολαβήσει οι κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στη Βάδη - Βυρτεμβέργη όπου αναμένεται η επανεκλογή του «πράσινου» πρωθυπουργού Βίνφριντ Κρέτσμερ και στη Ρηνανία - Παλατινάτο όπου διεκδικεί την επανεκλογή της η σοσιαλδημοκράτης Μάλου Ντράιερ.
{ARXS}Ο Αρμιν Λάσετ {ARXS}ως νέος πρόεδρος του CDU είναι ο φυσικός διεκδικητής του χρίσματος. «Η Χριστιανική Ενωση είχε επιτυχία μόνον όταν ήταν υποψήφιος ο πρόεδρος του CDU», απάντησε ο Λάσετ στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων του πρώτου καναλιού (ARD). Ηταν έμμεση αιχμή για τους δύο προέδρους του CSU που διεκδίκησαν την καγκελαρία και απέτυχαν, ο Φρανς Γιόζεφ Στράους το 1980 και ο Εντμουντ Στόιμπερ το 2002. Ο σημερινός πρόεδρος του CSU Μάρκους Ζέντερ έχει τον αέρα των δημοσκοπήσεων που του δίνουν ιδιαίτερα υψηλά νούμερα.
Ισορροπίες στα ελληνο-τουρκο-ευρωπαϊκά
Ο Αρμιν Λάσετ, νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, ως πιθανός νέος καγκελάριος της Γερμανίας από τον Σεπτέμβριο θα είναι ο συνεχιστής της Μέρκελ και στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας. Τί μπορεί να περιμένει η Αθήνα από έναν καγκελάριο Λάσετ;
Ο Λάσετ καταδικάζει ρητά την τουρκική επιθετικότητα, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί αναγκαία μια εταιρική σχέση με την Τουρκία, όπως απάντησε πριν από την προχθεσινή εκλογή του σε ερωτήσεις των «ΝΕΩΝ» σε συζήτηση με ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο: «Εχουμε σημεία στα οποία πρέπει να αντιταχθούμε στην Τουρκία, κυρίως στα ζητήματα πετρελαίου και γεωτρήσεων στο Αιγαίο, στις περιοχές της Ελλάδας, της Μάλτας, της Κύπρου. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει σαφές ότι δεν ανεχόμαστε να συμβαίνουν αυτά σε ένα κράτος-μέλος μας» είπε ο Λάσετ. Η Τουρκία, πρόσθεσε, «ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική την οποία δεν συμμερίζομαι αλλά πρέπει να καταγράψω, κυρίως έναντι της Λιβύης, στη Συρία, όπως και με την προσέγγιση των “Αδελφών Μουσουλμάνων” στην Αίγυπτο. Αλλά παρ’ όλα αυτά, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι χρειάζεται την Τουρκία για μια λύση. Εάν η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, χρειάζεται έναν εταίρο, με τον οποίο να το συζητήσει. Και αυτός πρέπει να τηρεί συγκεκριμένα κριτήρια».
Ο Λάσετ είναι πεπεισμένος ευρωπαϊστής και γεννημένος στο Ααχεν, της πόλης που δίνει το Βραβείο Καρλομάγνου σε προσωπικότητες που προωθούν την ένωση της Ευρώπης, έχει βιωματική σχέση με την ευρωπαϊκή ιδέα. Είναι πρωθυπουργός στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών τουρκικής καταγωγής, έχει τη δική του οπτική γωνία για την Τουρκία. Βλέπει τις «τάσεις νεο-οθωμανισμού» στις επιλογές του Ερντογάν, θεωρεί δε απολύτως σωστή τη διπλωματική μεσολάβηση της Μέρκελ για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συμβάλλει στην ασφάλεια της Ευρώπης. Η τέχνη είναι να κάνουμε σαφές πού δεν συμμεριζόμαστε τις θέσεις, αλλά να αναζητήσουμε κοινά σημεία όπου η Τουρκία είναι εταίρος μας» είπε ο Λάσετ. Ειδικά για τη σχέση Γερμανίας - Τουρκίας, που «πέρασε πολλά ανεβοκατεβάσματα», σημείωσε: «Η Γερμανία σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει μια ιδιαίτερη εγγύτητα με την Τουρκία, ζουν πολλά εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία. Πιστεύω ότι ο ρόλος της Γερμανίας θα πρέπει να είναι να εντάξει αυτή την εμπειρία στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Η Γαλλία έχει μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά εάν αυτά συνδυαστούν σε μια κοινή θέση μπορεί να είναι για τις δύο πλευρές βοηθητικό».