«Μπορεί», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, «να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μας έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες». Πράγματι, η πρότασή του για τη θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ακούγεται θεωρητικά απλή, ωστόσο τίποτα απλό στη θεωρία δεν αποδεικνύεται συνήθως εύκολο στην πράξη.

Γι’ αυτό η συνεννόηση σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο για τους τρόπους που θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών – που τόσο έχουν πληγεί από την πανδημία – ώστε να επιστρέψει η ΕΕ – που πάνω από όλα, άλλωστε, είναι μια ένωση ελεύθερης μετακίνησης των κατοίκων της – σταδιακά στην ομαλότητα κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική. Κι οι ηγέτες της οφείλουν να προετοιμάσουν το έδαφος από νωρίς.

Η Ευρώπη έχει μπροστά της περίπου έξι μήνες μέχρι το καλοκαίρι, οπότε κι υπολογίζεται ότι θα χτιστεί ανοσία της αγέλης. Εχει, δηλαδή, αρκετό χρόνο προκειμένου να προσέξει όλες τις λεπτομέρειες γύρω από το προτεινόμενο από την Ελλάδα πιστοποιητικό. Τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά όπου επικρατεί ο δυτικός τρόπος ζωής, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων όσων θα θελήσουν να το πάρουν από τις κατά τόπους εθνικές Αρχές.

Το περιεχόμενό του, η διαδικασία που θα ακολουθείται για την έκδοσή του καθώς και το ποιοι θα έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων όπου θα καταχωρίζεται είναι μερικά από τα σημεία στα οποία δεν πρέπει να υπάρχει κανένα θολό σημείο. Οχι μόνο για να αποτελέσουν τα χαρτιά αυτά κίνητρα για τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, αλλά και για το αντίστροφο: για να μην μπορεί κανένας δυνητικός αρνητής να τα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία.