Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Την κοινή γρίπη από την Ευρώπη φαίνεται να έχει εξαφανίσει έστω και εμμέσως η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα από τις αρχές του Οκτωβρίου, από την περίοδο δηλαδή που τα κρούσματα αρχίζουν συνήθως να αυξάνονται. Για τους ειδικούς, ο μικρός αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ανεξήγητος. Το λόκνταουν, η χρήση της μάσκας και άλλα μέτρα προσωπικής υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, φαίνεται να έχουν συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν παράλληλα πως είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς θα χρειαστούν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να φτάσει η καμπύλη των κρουσμάτων της κοινής γρίπης στην κορυφή της. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από 54 περιοχές της Ευρώπης το Flu News Europe, ένα παρατηρητήριο της επιδημιολογικής συμπεριφοράς της γρίπης που έχουν συστήσει από κοινού το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε ένα δείγμα 4.433 τεστ που διενεργήθηκαν το διάστημα 28 Σεπτεμβρίου - 22 Νοεμβρίου, βρέθηκε θετικό στη γρίπη μόλις το ένα.
Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε έναν δείκτη θετικότητας της τάξης του 0,02%. Ο δείκτης αυτός είναι αμελητέος σε σχέση με το 10%, ποσοστό που θεωρείται «επιδημικό» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε ό,τι αφορά τη γρίπη. Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, αρκεί να λάβει υπόψη του πως την ίδια περίοδο πέρυσι ο δείκτης θετικότητας ήταν 15%. Ανάλογη με αυτήν της Ευρώπης είναι η εικόνα στις ΗΠΑ, όπου κλινικά εργαστήρια και υπηρεσίες υγείας έχουν αναφέρει λιγότερα από 500 κρούσματα κοινής γρίπης από τις 27 Σεπτεμβρίου και κανέναν θάνατο.
Η επιδημιολογική αυτή εικόνα απομακρύνει έναν κίνδυνο που για τους ειδικούς ήταν εφιαλτικός. Κι αυτός δεν είναι άλλος από μια διπλή επιδημία του COVID 19 και της κοινής γρίπης που θα έφερνε τα συστήματα υγείας στα όρια της κατάρρευσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Αλλες χρονιές θα είχαμε εκατοντάδες κρούσματα αυτή την περίοδο στην Ευρώπη» αναφέρει στο Ρόιτερ ο γάλλος ιολόγος Μπρινό Λινά. «Τα μέτρα που ελήφθησαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του COVID-19 είναι πολύ αποτελεσματικά τόσο απέναντι στη γρίπη όσο και σε άλλους ιούς του αναπνευστικού» προσθέτει ο ίδιος.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ. Πέρα από τα μέτρα όμως φαίνεται να υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η πανδημία του κορωνοϊού «έσβησε» τη γρίπη. Είναι η λεγόμενη «ιική παρεμβολή», δηλαδή ο μηχανισμός εκείνος του ανοσοποιητικού που ενεργοποιείται όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από έναν ιό και αποδεικνύεται θανατηφόρος για άλλα παθογόνα. «Φαίνεται πως ο κορωνοϊός καταλαμβάνει τόσο χώρο ώστε γίνεται πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να συνυπάρξουν άλλοι ιοί του αναπνευστικού μαζί του» σημειώνει χαρακτηριστιά ο Μπρινό Λινά.
Η εποχική γρίπη μολύνει τέσσερα έως πενήντα εκατομμύρια Ευρωπαίους ετησίως, ενώ περίπου 70.000 χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη. Οι θάνατοι που σχετίζονται με τον COVID έχουν φτάσει φέτος τις 370.000..