Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Εχουν μεγαλώσει τουλάχιστον δύο γενιές με τις επιδείξεις τάπερ στα σαλόνια των σπιτιών. Μια πηγή εύκολου εισοδήματος των προηγούμενων δεκαετιών για τις νοικοκυρές που καλούσαν τις φίλες τους. Εδώ και πολλά χρόνια ο θεσμός αυτός έφθινε. Αλλαξαν οι συνήθειες. Το περιβαλλοντικό προφανώς επηρέασε. Οι εταιρείες παραγωγής, όσες άντεξαν, προσαρμόστηκαν. Παρήγαγαν ανακυκλώσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον, προϊόντα. Αλλά και πάλι οι πωλήσεις τους δεν ανέκαμπταν.
Η εμφάνιση ωστόσο του κορωνοϊού προκάλεσε μια ακόμα ανατροπή σε όσα θεωρούσαμε ως δεδομένα. Τους τελευταίους μήνες μια εταιρεία που πουλάει τάπερ και βρίσκεται εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η εν λόγω εταιρεία τρέχει στην περίοδο της πανδημίας από τον περασμένο Μάρτιο ένα ράλι της τάξεως του 2.500%, μετά τις συνεχιζόμενες αναθεωρήσεις προς τα πάνω της κερδοφορίας της. Την προηγούμενη εβδομάδα σε μια μέρα η μετοχή της ανέβηκε κατά 41%. Η χρονιά, προ κορωνοϊού, ξεκίνησε με μια πτώση 86% από τις αρχές του 2020 έως τα μέσα Μαρτίου στα 1,15 δολάρια, για να αγγίξει τα 30 δολάρια αυτή την εβδομάδα.
Η ανάγκη αποθήκευσης τροφίμων, αύξησε τις πωλήσεις της στη Βόρεια Αμερική κατά 42% και στην Ευρώπη κατά 23%.
Πώς το κατάφερε, παρά τους περιορισμούς; Η φθίνουσα πορεία της την είχε αναγκάσει έγκαιρα να δημιουργήσει ψηφιακά εργαλεία προώθησης των πωλήσεών της. Η κρίση τη βρήκε έτοιμη και αμέσως κατάφερε να επωφεληθεί.
Το παράδειγμα της εν λόγω εταιρείας δεν είναι το μόνο. Αλλά είναι χαρακτηριστικό πόσο ρευστό είναι το παιχνίδι. Ακόμα και οι πιο χρεωμένοι, οι πιο χτυπημένοι από την κρίση, μπορούν να ανακάμψουν. Φτάνει να προσαρμοστούν. Να δουν γύρω τους τι δυνατότητες υπάρχουν.
Η ιστορία του Covid-19 με τους αυξανόμενους περιορισμούς, θα κρατήσει σίγουρα έως τα τέλη της άνοιξης. Μέχρι τότε ωστόσο πρέπει να αντέξουμε. Οχι μόνο ψυχολογικά. Αλλά και οικονομικά. Χρειάζεται καθαρό μυαλό και νέες ιδέες. Η εμπειρία της καραντίνας της άνοιξης μπορεί να βοηθήσει. Δουλειές θα υπάρξουν. Κατανάλωση, έστω και μειωμένη θα γίνει. Το θέμα είναι πώς τοποθετούμαστε όλοι τώρα στο νέο περιβάλλον.
Η Bank of America ανέλυε σε μια πρόσφατη ανάλυσή της ότι παρά τους περιορισμούς υπάρχουν ευκαιρίες για τις αλυσίδες εστίασης τον φετινό χειμώνα, φτάνει να προσαρμοστούν. Ηδη είναι ξεκάθαρο και στη χώρα μας ότι πλεονέκτημα θα έχουν:
n αυτές που έχουν καταστήματα που δεν χρειάζεται ο οδηγός να κατέβει από το αυτοκίνητο,
n που έχουν μεγάλους υπαίθριους χώρους,
n που έχουν το αναγκαίο προσωπικό ώστε να παίρνεις την παραγγελία γρήγορα και να φεύγεις ή
n έγκαιρα και τηρώντας όλες τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής να στο παραδίδει στο σπίτι.
Τα τελευταία, δηλαδή το take away (παραλαβή) ή το delivery (διανομή) χρειάζεται να βελτιώσουν την εμπειρία. Τη συσκευασία, τους χρόνους αναμονής.
Τα μενού χρειάζονται επίσης επανεξέταση. Οι άνθρωποι που δεν κάθονται σε κατάστημα, συνήθως δεν παραγγέλνουν ορεκτικά και επιδόρπια, αλλά όπως γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους, αυτά τα προϊόντα είναι συχνά η διαφορά μεταξύ κέρδους και ζημίας. Χρειάζεται επανατοποθέτηση στις νέες ανάγκες της αγοράς με νέα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Καθώς η αδυσώπητη πανδημία Covid-19 συνεχίζεται, το μέλλον δεν είναι ούτε αυτό που κάποτε ήταν. Αυτό που ήταν μια απλή ιδέα τώρα έρχεται φορτωμένο με προειδοποιήσεις, υποθέσεις και εικασίες. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε το παρόν.