Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, υλοποιήθηκε μια από τις πολλές θεσμικές καινοτομίες του νόμου για το επιτελικό κράτος, που συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της διακυβέρνησης: κατατέθηκε το προσχέδιο του ενοποιημένου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής (ΕΣΚΥΠ) για το επόμενο έτος, το οποίο - βάσει του νόμου - θα παρουσιάζεται κάθε Σεπτέμβριο και θα εγκρίνεται στην τελική του μορφή από το τακτικό υπουργικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Με τον κορωνοϊό παρόντα, τον υγειονομικό κίνδυνο υψηλό όσο δεν τηρούμε με συνέπεια τα μέτρα αυτοπροστασίας και παραμένει με ερωτηματικό η ευρεία χρήση ενός αποτελεσματικού εμβολίου, η κυβέρνηση προφανώς είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει - το κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο απαιτηθεί - βραχυπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και να στηρίξει τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας το τέλος της απρόβλεπτης εξωγενούς κρίσης. Κορυφαία έγνοια της είναι ασφαλώς να παραμείνουμε υγιείς και το τέλος της πανδημίας να μη βρει τη χώρα πίσω, να παραμείνει η οικονομία όρθια ως προϋπόθεση για την ανάταξη και την ανάπτυξη.
Το ΕΣΚΥΠ, λοιπόν, είναι η «βίβλος» του κυβερνητικού προγραμματισμού με 12μηνο ορίζοντα, που συναπαρτιζεται απο τα επιμέρους σχέδια δράσης κάθε υπουργείου, με διακριτά παραρτήματα τον ετήσιο νομοθετικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων στη δημόσια διοίκηση, τη σύνδεση των σχεδίων δράσης κάθε υπουργείου με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.
Η ορατότητα στη διακυβέρνηση εμπεδώνει την εμπιστοσύνη στην κοινωνία και την οικονομία και δημιουργεί το αναγκαίο πλαίσιο προβλεψιμότητας, σε μια συγκυρία που η ρευστότητα είναι ο κανόνας παρά η εξαίρεση. Είναι πολύ εύκολο η διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων να αποπροσανατολίσει μια κυβέρνηση από τους βασικούς προγραμματικούς της στόχους. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί επ' ουδενί στην περίπτωση της Ελλάδας που εκκρεμότητες και διαρθρωτικές αδυναμίες δεκαετιών δεν χωρούν άλλες αναβολές.
Αυτός ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει 98 στρατηγικούς στόχους πολιτικής οι οποίοι θα αποτελέσουν το πλαίσιο της χάραξης και άσκησης πολιτικής για το σύνολο της κυβέρνησης κατά το 2021 και μετά την έγκρισή του στο τέλος τους έτους, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα κάθε υπουργείου, ώστε να είναι διαφανής προς τους πολίτες.
Απο τους πιο εμβληματικούς στόχους, αναφέρω ενδεικτικά στην οικονομία τη μείωση του ιδιωτικού χρέους και τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα κατά τον επόμενο χρόνο. Την έγκριση και έναρξη υλοποίησης του εθνικού σχεδίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης, την υλοποίηση του σχεδίου δίκαιης μετάβασης και απολιγνιτοποίησης σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη, την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον χώρο του πολιτισμού, την ψηφιοποίηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα της χώρας, τη στήριξη και διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε καιρό πανδημίας. Και βεβαίως τη δημιουργία νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.
Στο κοινωνικό πεδίο, η αναδιάρθρωση του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας, η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το εθνικό σχέδιο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Καίριας σημασίας επίσης είναι η αναμόρφωση της σωφρονιστικής πολιτικής και η συνέχιση της αποτελεσματικής φύλαξης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων από τις μεταναστευτικές ροές, η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης μέσα από δράσεις ψηφιοποίησης και αναδιοργάνωσης. Η αξιολόγηση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, η παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες. Η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών και η επιτάχυνση της ωρίμανσης μεγάλων έργων υποδομών. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει τομέας που μένει εκτός μεταρρυθμιστικής ατζέντας το 2021, γιατί - όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη φετινή ομιλία του στη ΔΕΘ παρουσιάζοντας τις δώδεκα κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τους επόμενους μήνες - η κοινωνική ανάταση χρειάζεται οικονομική ανάταξη και η οικονομική ανάταξη ακριβή σχεδιασμό που θα μας επιτρέψει να «ξεπεράσουμε τα ταραγμενα κύματα και να περάσουμε στην απέναντι όχθη, της ασφάλειας και της ευημερίας».
Ο Ακης Σκέρτσος είναι υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου