Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Πρέπει να έχεις πολλή υπομονή» απάντησε η αλεπού. «Τα λόγια είναι πηγή παρεξηγήσεων. Ομως κάθε μέρα θα κάθεσαι και λίγο πιο κοντά μου». Οι στίχοι αυτοί του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί από το έργο του «Ο μικρός πρίγκιπας» λειτούργησαν ως έμπνευση για την καλλιτεχνική διευθύντρια της DANCCE Unitiva Φρόσω Τρούσα, φέρνοντας το φετινό φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Αθήνας Arc For Dance στα μέτρα της πανδημίας και της επίκαιρης χορευτικής δημιουργίας. Μετά την ακύρωση της 12ης διοργάνωσης τον περασμένο Μάιο, η 13η έκδοση του φεστιβάλ βρήκε φιλόξενη στέγη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στον χορό, έπειτα από πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή Λευτέρη Γιοβανίδη.
Η διοργάνωση, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, βαφτίστηκε ειδικό αφιέρωμα με τον τίτλο «Πρωτόκολλο 1: Σώμα παρόν». Στρέφει λοιπόν την προσοχή της στο επείγον θέμα της συμβιωτικής απόλαυσης της πολυδιάστατης ομορφιάς της ζωής. Πρόθεση είναι να επανασυστήσει την κοινωνία του χορού, με σώματα παρόντα, δρώντα, συναισθανόμενα, σε κοινή εμπειρία.
Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, το Arc For Dance επαναφέρει την παρουσία των σωμάτων και φροντίζει για το μέλλον, εστιάζοντας στη σημασία που έχει τώρα τόσο η κατανόηση της ευθραυστότητας της ανθρώπινης ζωής όσο και η ενδυνάμωσή της. Για τέσσερις ημέρες επτά χορογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ερμηνεύουν την παρουσία, το μοίρασμα και τη συγκίνηση του ελεύθερου και παρόντος σώματος. Μετά τη χθεσινή πρεμιέρα με το έργο «Τonight and every night» του Κωνσταντίνου Παπανικολάου και το «Lady R» της Σοφίας Μαυραγάνη, η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει δύο ακόμη παραστάσεις. Πρόκειται για το «3 and a half» του Νικόλα Χατζηβασιλειάδη, το οποίο μελετάει τη συνύπαρξη τριών γυναικών. Στον πυρήνα της χορογραφίας αντιπαρατίθενται η επιθυμία φυγής από μια περίκλειστη καθημερινότητα και οι δυσκολίες ενός ουσιαστικού απεγκλωβισμού. Το δεύτερο είναι το «Song» της Μάλα Κλάιν, το οποίο κάνει την ελληνική του πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τα ωραιότερα μυστικιστικά κείμενα της Αγίας Γραφής, το «Ασμα ασμάτων» και μεταμορφώνεται σε ένα τραγούδι αγάπης που τραγουδούν οι χορευτές με κάθε τους έκφραση.
Η τρίτη ημέρα ανοίγει την πρεμιέρα του έργου «Kwaidan» από την ομάδα Stereo Nero Dance Co. Η νέα αυτή παραγωγή αποτελεί ένα ταξίδι σε ιαπωνικούς μύθους και ιστορίες με πρωταγωνιστές απόκοσμα θηλυκά πλάσματα που σαγηνεύουν με την ομορφιά και τη μυστηριώδη μορφή τους. Στη συνέχεια, η σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου ανήκει στον Αλέξανδρο Σταυρόπουλο και το «Cinderella's». Στην πρώτη του χορογραφική απόπειρα, ο Σταυρόπουλος παίζει με την «υψηλή» κουλτούρα και τους αυστηρούς της κανόνες, ενώνοντάς τη με το παραμυθιακό στοιχείο. Ετσι, φέρνει στη σκηνή οκτώ εκδοχές της Σταχτοπούτας. Η αυλαία του φεστιβάλ πέφτει την Κυριακή με την παράσταση «Unauthorised» της Ιριδας Καραγιάν. Μελετώντας τη λειτουργία της εικόνας και αντλώντας από την κουλτούρα του ψηφιακού κόσμου, η χορογραφία αγκαλιάζει μια επιλογή από βιντεοκλίπ, youtube βίντεο με πρωταγωνιστές τον Μοχάμεντ Αλι και τον Τζον Μάκενρο, καταλήγοντας σε ένα ζωντανό κολλάζ σωμάτων, εικόνων, αφηγήσεων.