Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σχετίζονται με τις πυρκαγιές και την αποδάσωση καθώς και με την κλιματική αλλαγή. Μετά από μια πυρκαγιά επέρχεται η αποδάσωση με αποτέλεσμα την απογύμνωση των επιφανειών, την έλλειψη βλάστησης η οποία με τα κλαδιά, τα φύλλα (ή τις βελόνες) συγκρατεί το νερό της βροχής, εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα και προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση.
Συνήθως, μετά την πυρκαγιά λαμβάνονται τα άμεσα μέτρα τα οποία αφορούν την κατασκευή ξυλο-φραγμάτων και κορμο-δεματιών για την πρώτη αντιμετώπιση, πράγμα που έγινε και στην Εύβοια, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τη Δασική Υπηρεσία.
Δυστυχώς, όπως και με τις πλημμύρες στην περιοχή της Κινέτας όταν έχουμε έντονα φαινόμενα ισχυρών βροχοπτώσεων τα πρώτα έργα λίγα προσφέρουν παρότι είναι απαραίτητα. Θα πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο άμεσων παρεμβάσεων μετά τις πυρκαγιές ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των απαιτούμενων έργων ώστε να προλαμβάνονται παρόμοια φαινόμενα.
Επειδή - λόγω κλιματικής αλλαγής - τα φαινόμενα αυτά είναι αναμενόμενα πρέπει άμεσα να οργανωθεί το πλαίσιο αντιμετώπισης και να υπάρχουν πάντα οι απαιτούμενες πιστώσεις ώστε μετά την πυρκαγιά να ξεκινούν οι μελέτες και τα έργα.
Φυσικά, όλα αυτά είναι έργα παρέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που απαιτείται είναι η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης των πυρκαγιών με ενίσχυση προσωπικού φύλαξης, ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και χρησιμοποίηση των δεδομένων και της εμπειρίας των ερευνητικών ιδρυμάτων.
Ο Νίκος Χλύκας είναι δασολόγος-περιβαλλοντολόγος