Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από μια ευρεία κοινωνική συναίνεση, μια συμμαχία, σε δομικά θέματα που είχαν ταλανίσει την κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια. Πολίτες απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα αποδοκίμασαν το χρεοκοπημένο αφήγημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που είχε βασιστεί σε υποσχέσεις που δεν τήρησε. Οι κλονισμοί υπήρξαν αλλεπάλληλοι για τους πολίτες: βαριά φορολόγηση και ακριβή ασφάλιση χωρίς αναλογικότητα, εγκλωβισμός σε αδύναμη διεθνή θέση, μηδενική διαβούλευση για εθνικά θέματα, capital controls και πάγωμα της παραμικρής ελπίδας βιώσιμης ανάπτυξης, διχαστικός δημόσιος λόγος, «αποθήκευση» επί χρόνια χιλιάδων μεταναστών στα hotspots με απαξίωση των τοπικών κοινωνιών.
Συνέπεια των αδιεξόδων ήταν ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα να οδηγηθεί να προτάξει την ώριμη ανάγκη για σχέδιο, οργάνωση, στιβαρότητα, ειλικρίνεια και θεσμικότητα: για ένα υλοποιήσιμο θετικό αφήγημα που θα βασίζεται σε όσα οι περισσότεροι συμφωνούμε, θέτοντας στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τι συμφέρει την κοινωνία, χωρίς δογματισμούς και προκαταλήψεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ξεκίνησε πριν από 12 μήνες την πορεία προς την «κανονικότητα» - την ήρεμη συνθήκη που επιτρέπει σε μια κοινωνία να σχεδιάσει το μέλλον που θέλει και μπορεί να αποκτήσει. Το κυβερνητικό έργο δεν εξέτρεψε ούτε η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού, ιδίως αυτό που αφορά την καθημερινή ζωή του πολίτη, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, με δεκάδες υπηρεσίες να παρέχονται ήδη εξ αποστάσεως μειώνοντας την ταλαιπωρία. Στο κοινωνικό πεδίο, στηρίχθηκε η νέα οικογένεια με το επίδομα γέννησης παιδιού, την αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την ανασυγκρότηση της διαδικασίας υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών για την ταχεία προστασία τους. Διορθώθηκαν αδικίες στο Ασφαλιστικό και σχεδιάστηκε καλύτερα η βιωσιμότητά του. Η παιδεία μπήκε σε νέες ράγες, καθώς αποκτά ανεξαρτησία, εξωστρέφεια και αξιολόγηση. Αποκαθιστά σταδιακά τη σχέση της με την αριστεία όχι σαν προνόμιο των λίγων αλλά σαν στόχο για περισσότερους. Στο Μεταναστευτικό, η διαφορά ήδη φαίνεται. Με το σφράγισμα των συνόρων μειώθηκαν οι ανεξέλεγκτες εισροές από τη γείτονα και η κυβέρνηση ξεκίνησε εσωτερικά την επιτάχυνση των αποφάσεων ασύλου. Συνολικά στο κοινωνικό πεδίο, η στόχευση και η μέθοδος της κυβέρνησης φέρνουν ήδη θετικά αποτελέσματα, αν και ασφαλώς μένει δρόμος να διανυθεί. Η περίοδος της καραντίνας έφερε στη χώρα διεθνή αναγνώριση για την αποφυγή της υγειονομικής καταστροφής και ταυτόχρονα την ανάγκη για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στον χώρο της υγείας, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα. Ομως, βγαίνοντας από αυτήν, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία μας θέτει επιτακτικά τις άμεσες στοχεύσεις.
Η κορυφαία πρόκληση είναι η στήριξη της οικονομίας. Η κυβέρνηση πέτυχε πολλά τον έναν χρόνο της διακυβέρνησης. Μείωση φορολογίας, διαμόρφωση νέου επενδυτικού περιβάλλοντος, επιτάχυνση αδειοδοτήσεων, προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα, υπό τις νέες συνθήκες, εργάζεται μεθοδικά για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου, που θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες τάσεις και θα απαντά στα προβλήματα και στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. Ενός σχεδίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα στηρίζεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις υποδομές και στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην τόνωση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην αύξηση των επενδύσεων καθώς και στην ισόρροπη - περιβαλλοντικά και ενεργειακά - ανάπτυξη. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού, που θα συνδέονται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους για την επόμενη πενταετία, θα παρουσιαστούν σύντομα στους συμπολίτες μας.
Σε κάθε σοβαρή οικονομική κρίση, θεμελιώδες μέτρο επιβίωσης είναι η συγκράτηση της κοινωνίας από το «βύθισμα» και η ύπαρξη ενός συγκροτημένου σχεδίου. Η κυβέρνηση, σε αυτή τη σύνθετη αποστολή, έχει ένα πλεονέκτημα που δεν θα απεμπολήσει: την ίδια την κοινωνική συμμαχία που πριν από 12 μήνες την εμπιστεύτηκε για να φέρει τη θετική αλλαγή, για να γίνει η Ελλάδα χώρα βιώσιμη και δημιουργική. Σε αυτήν τη συμφωνία παραμένουμε προσηλωμένοι. Δεν χωρούν αναστολές ή καθυστερήσεις. Η υπόλοιπη τριετία μόλις ξεκίνησε.
Ο Θανάσης Κοντογεώργης είναι γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών στην Προεδρία της Κυβέρνησης