Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το πραγματικό μέτρο της αποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας Covid-19 είναι ο αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στον δείκτη αυτόν η χώρα μας παρουσιάζει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση με μόλις 5 θανάτους /1.000.000 κατοίκων. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην αποφασιστικότητα της ηγεσίας τής χώρας. Αγνόησε τις σειρήνες της θεωρίας περί ανο(η)σίας της αγέλης, ασπάστηκε τις απόψεις των εξαιρετικών ελλήνων λοιμωξιολόγων και έλαβε εγκαίρως όλα τα απαραίτητα σκληρά περιοριστικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου. Προασπίστηκε έτσι το υπέρτατο αγαθό, αυτό της δημόσιας υγείας, της ανθρώπινης ζωής. Αυτή η προσπάθεια είχε την αποδοχή της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Γι' αυτό και έχει πετύχει ως τώρα. Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή τής 2ης φάσης της επιδημίας και έχουμε αρκετές δύσκολες εβδομάδες ή και μήνες μπροστά μας. Θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και οι προσωπικές αντοχές του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε νικητές με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Και μάλλον πολύ πιο σύντομα από τις περισσότερες χώρες.
Πρωτεύοντα ρόλο για την έκβαση της μάχης αυτής διαδραματίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και κάθε πάροχος υγείας στη χώρα μας. Οι ιατροί και οι νοσηλευτές, όλοι οι υγειονομικοί που με αυταπάρνηση συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια από την πρώτη γραμμή του μετώπου, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, στα όπλα που χρειάζονται. Οι διορθωτικές κινήσεις σε αυτόν τον τομέα είναι συνεχείς και φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Υπάρχουν όμως πολλά να γίνουν ακόμη για να καλυφθούν τα κενά που και οι παραλείψεις ετών.
Και ακριβώς εδώ βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που προσφέρει η κρίση. Να διορθωθούν οι παθογένειες του συστήματος υγείας της χώρας μας και να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο ιατρικής φροντίδας. Για όλους!
Ωστόσο η περίοδος της πανδημίας εγκυμονεί και υγειονομικούς κινδύνους. Ολο το βάρος του συστήματος υγείας έχει πέσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας, έχει ως αποτέλεσμα όλες οι άλλες ιατρικές προτεραιότητες να έχουν τεθεί στο περιθώριο. Σε απομόνωση. Φοβισμένοι ασθενείς δεν προσέρχονται στον γιατρό τους για άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Φοβισμένοι γιατροί έχουν κλείσει τα ιατρεία τους. Ενίοτε αρνούνται να εξετάσουν ασθενείς και μόνο με την υποψία νόσησης από τον κορωνοϊό. Νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας αποτρέπουν τους ασθενείς να προσέρχονται σε αυτά, ειδικά αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Μα ακριβώς αυτοί είναι που έχουν ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής ιατρικής φροντίδας. Αν είναι αποκλεισμένοι από τους παρόχους υγείας, ελλοχεύει ο κίνδυνος δραματικής αύξησης της νοσηρότητας και θνησιμότητας από άλλα αίτια.
Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε αποτύχει.
Και εδώ έρχεται η ατομική ευθύνη κάθε ιατρού. Ασκούμε την ιατρική για να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Ας παραμερίσουμε τους φόβους μας. Και να παραμείνουμε πιστοί στο καθήκον μας τούτες τις κρίσιμες ώρες.
Ο Αντώνιος Δημητρακόπουλος είναι διευθυντής Παθολογικού τμήματος, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του «Ερρίκος Ντυνάν»