Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Παρόλο που οι πανδημίες είναι συγκριτικά σπάνιες, δεν γνωρίζω ιστορικό επεισόδιο που μπορεί να παράσχει οποιαδήποτε εικόνα σχετικά με τις πιθανές οικονομικές συνέπειες της εξελισσόμενης παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού. Αυτή τη φορά είναι διαφορετική.
Ενα βασικό χαρακτηριστικό των εξελίξεων που το καθιστά μοναδικό είναι η απόκριση πολιτικής. Οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο δίνουν προτεραιότητα σε μέτρα που περιορίζουν την εξάπλωση ασθενειών και σώζουν ζωές, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απομόνωσης μιας περιοχής (όπως στην Κίνα) και ακόμη και σε ολόκληρες χώρες (Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, για παράδειγμα). Ενας πολύ μακρύτερος κατάλογος χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει επιβάλει αυστηρές διεθνείς ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και απαγορεύει κάθε είδους δημόσιες εκδηλώσεις.
Ολα αυτά δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις. Κατ' αρχάς, η κλασική φυγή από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σε περιόδους παγκόσμιου άγχους και η αύξηση του δείκτη μεταβλητότητας αποκαλύπτουν μια απότομη αύξηση της αποστροφής κινδύνου στους επενδυτές. Οι εξελίξεις αυτές συνήθως συνυπάρχουν με την έντονη διεύρυνση των επιτοκιακών κινδύνων και την απότομη αναστροφή των χρηματοοικονομικών ροών καθώς τα κεφάλαια φεύγουν από τις αναδυόμενες αγορές.
Επιπλέον, η βουτιά των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών μειώνει την αξία πολλών εξαγωγών αναδυόμενων αγορών και επομένως επηρεάζει την πρόσβαση αυτών των χωρών σε δολάρια. Στην πιο ακραία (αλλά όχι μοναδική) περίπτωση του Ισημερινού, για παράδειγμα, οι κίνδυνοι αυτοί έχουν μεγαλώσει πολύ.
Τέλος, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αποτέλεσε σημαντική κινητήρια δύναμη για να προχωρήσει η χώρα σε σημαντική δανειοδότηση σε πάνω από 100 αναπτυσσόμενες χώρες την τελευταία δεκαετία.
Η ροή των νέων κινεζικών οικονομικών στοιχείων για τις αρχές του 2020 αυξάνει την πιθανότητα να υπάρχουν σημαντικά μειωμένα δανεία προς άλλες χώρες. Οι προηγμένες και οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν από τη δεκαετία του 1930 να βιώσουν τον συνδυασμό της διάλυσης του παγκόσμιου εμπορίου, των πολύ χαμηλών παγκόσμιων τιμών των πρώτων υλών και της οικονομικής ύφεσης. Είναι αλήθεια ότι η προέλευση του τρέχοντος σοκ είναι πολύ διαφορετική, όπως και η πολιτική αντίδραση. Αλλά οι πολιτικές απομόνωσης πληθυσμού που σώζουν ζωές φέρουν επίσης ένα τεράστιο οικονομικό κόστος. Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία μπορεί να εξελιχθεί σε μια οικονομική κρίση. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια στιγμή που απαιτεί δράσεις τύπου «οτιδήποτε χρειαστεί» για τις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές μεγάλης κλίμακας.