Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Είναι γεωπολιτική πόκα. Μια παρτίδα στην οποία δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι παίκτες και ποιος παίζει με ποιον. Κάποιοι μπλοφάρουν, άλλοι ιδρώνουν. Στο τέλος κανείς δεν ξέρει ποιος κερδίζει, αλλά οι επιπτώσεις είναι πολλές. Ποια όμως είναι η βασικότερη αρχή του παιχνιδιού; Μην υποτιμάς ποτέ τον αντίπαλό σου.
Ας κάνουμε τώρα την αναγωγή γύρω από το «τραπέζι» της Λιβύης. Οι βασικοί παίκτες; Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ. Οι υπόλοιποι είναι απλώς «λαγοί». Εχουμε και λέμε λοιπόν: από την πρώτη μέρα σύναψής της, η Ελλάδα καταγγέλλει τη συμφωνία μεταξύ της Αγκυρας και του προσωρινού καθεστώτος της Τρίπολης για τη μεταξύ τους θαλάσσια και στρατιωτική συνεργασία, που καταπατά βασικά κυριαρχικά της δικαιώματα. Στο πλευρό της χώρας μας βρέθηκε ως συμπαίκτης η Γαλλία, από την πρώτη στιγμή με τον πιο επίσημο τρόπο, αλλά και ο Χαλίφα Χαφτάρ, το αντίπαλον δέος του φιλοτουρκικού καθεστώτος της Τρίπολης, ο οποίος παίζει κεντρικό ρόλο στο παιχνίδι και βρέθηκε για 24 ώρες στην Αθήνα.
Εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση: πάνω στο «τραπέζι» της Λιβύης, πέραν όλων των άλλων, βρίσκονται (και παίζονται) τα μεγαλύτερα αφρικανικά πετρελαϊκά αποθέματα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η χώρα μαστίζεται από τη βία και τους αγώνες για την κατάληψη της εξουσίας από την πτώση του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Θυμίζουμε ότι τότε είχαν προηγηθεί μια λαϊκή εξέγερση και μια στρατιωτική παρέμβαση με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ ξεκίνησαν μια επίθεση τον Απρίλιο του 2019 προσπαθώντας να καταλάβουν την πόλη - κλειδί, την Τρίπολη. Από τότε έχουν σκοτωθεί κι έχουν τραυματιστεί χιλιάδες, ενώ περίπου 146.000 Λίβυοι έχουν μεταναστεύσει. Από την περασμένη Κυριακή τηρείται παύση των μαχών. Κλείνει η παρένθεση.
Αύριο, στο Βερολίνο, θα συναντηθούν οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν λόγο για το Λιβυκό: Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ και Τουρκία, φυσικά με παρουσία του Χαφτάρ και του συμμάχου της Αγκυρας Σαράζ.
Η Ελλάδα ζήτησε να συμμετάσχει στη διάσκεψη, αλλά, σύμφωνα με τη γερμανική «Bild», έβαλε βέτο η Τουρκία. Αρα, τα ελληνικά «πονταρίσματα» θα γίνουν μόνο μέσω τρίτων: των Γάλλων και του Χαφτάρ. Σε μια τέτοια διαδικασία όμως όλοι κοιτούν πρωτίστως τα συμφέροντά τους. Αν τα ελληνικά συμπίπτουν με τα δικά τους, έχει καλώς. Αν όχι, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Κάπως έτσι έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή, λίγο πριν ξεκινήσει ο τελικός γύρος στο Βερολίνο.