Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρική εκλογή, μετά και τη νέα στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στον Προκόπη Παυλόπουλο. Η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού να επιμείνει, μέσω της συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής», στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια νέα δεύτερη θητεία τροφοδότησε έναν νέο κύκλο ανταλλαγής πυρών στον άξονα Μαξίμου - Κουμουνδούρου.
Το πολιτικό θερμόμετρο για την προεδρική εκλογή προεξοφλείται ότι θα ανέβει κατακόρυφα τις προσεχείς ημέρες, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται, με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν και στην Κουμουνδούρου, να μην εξετάζει το όνομα του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας για την τελική επιλογή του. O Tσίπρας αποφάσισε να προτάξει με έμφαση τη θέση του για μια δεύτερη θητεία του Παυλόπουλου και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι συνδέει την επανεκλογή του με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε ως αναγκαιότητα την (άμεση, όπως αναφέρει) επανεκλογή Παυλόπουλου και κατόπιν θεωρεί αναγκαία τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο για τη χάραξη εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά, και όχι βέβαια τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός.
«Ο Προκόπης Παυλόπουλος προέρχεται από διαφορετική πολιτική οικογένεια από τη δική μου, αλλά είναι ένας Πρόεδρος που ενώνει αντί να διχάζει και εργάζεται για την πολιτική συναίνεση. Και ως ΠτΔ έχει αποδείξει ότι στηρίζει μια σύγχρονη Ελλάδα ενώ με το επιστημονικό του κύρος προασπίζει απαρέγκλιτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ίδια στιγμή εργάζεται για τον διάλογο, τη συνεργασία και την επίλυση οιασδήποτε διαφοράς βάσει του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε ο Τσίπρας και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αφήσει τα «προεδρικά καλλιστεία».
ΕΠΙΜΟΝΗ ΓΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ. Η ένταση περισσεύει μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τσίπρα στο «Βήμα» είπε ότι είναι «κολλημένος στο χθες», με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση να καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θεωρεί τον Προκόπη Παυλόπουλο «χθες».
Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μία ακόμα κίνηση, την πιο ηχηρή μέχρι στιγμής, για να στηρίξει την επανεκλογή Παυλόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα και μέχρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφασίσει να ανακοινώσει το όνομα του προσώπου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητεί να δικαιολογήσει η κυβερνητική πλευρά γιατί δεν στηρίζει Παυλόπουλο, ο οποίος μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία και μάλιστα με περίπου 244 ψήφους (158 ΝΔ και 86 ΣΥΡΙΖΑ).
Στην περίπτωση όμως που ο Πρωθυπουργός τελικά επιλέξει άλλο πρόσωπο, ο Τσίπρας - τονίζοντας ότι έκανε κάθε δυνατή κίνηση για να υπάρξει συναίνεση στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα - εξετάζει το σενάριο να προτείνει άλλη υποψηφιότητα από τον ευρύτερο αριστερό χώρο. Παράλληλα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσει και την αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνηση, εμμένοντας στην υπεράσπιση της απλής αναλογικής.
ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όλες οι τάσεις αποκωδικοποιούν και διαβάζουν διαφορετικά τη συνέντευξη Τσίπρα και πολλοί στέκονται στο μήνυμά του περί τις διεύρυνσης και του μετασχηματισμού. «Ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με όλους όσοι κατανοούν την ιστορική και όχι συγκυριακή ανάγκη του εγχειρήματος» είναι η χαρακτηριστική φράση του Τσίπρα που περικλείει πολλαπλά μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις. Μάλιστα, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στους μαζικούς χώρους είναι όντως δυσανάλογη σε σχέση με την επιρροή του στο εκλογικό σώμα και λέει: «Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος. Είναι μία από τις αδυναμίες που η διεύρυνση καλείται να θεραπεύσει». Για τις ενστάσεις των 53+ περί «πασοκοποίησης» υποστήριξε ότι οι καχυποψίες δικαιολογούνται, αν και τις χαρακτηρίζει «υπερβολικές, εκτός πραγματικότητας και κάποτε υποβολιμαίες».