Τα φυτά εσωτερικού χώρου, εκτός από το γεγονός ότι ομορφαίνουν το σπίτι μας, λειτουργούν και ως φυσικό φίλτρο καθαρίζοντας τον αέρα. Ή μήπως όχι; Νέα έρευνα έρχεται να διαψεύσει την κοινή αυτή πεποίθηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι αμελητέα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Drexel στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ έδειξαν ότι ο φυσικός εξαερισμός κάνει σαφώς καλύτερη δουλειά από τα φυτά εσωτερικού χώρου στη διατήρηση της καλής ποιότητας του αέρα στο σπίτι ή στο γραφείο.

«Πρόκειται για μια κοινή παρερμηνεία που εντούτοις επικράτησε για μεγάλο διάστημα. Τα φυτά είναι εξαιρετικά, αλλά δεν καθαρίζουν πραγματικά τον εσωτερικό αέρα αρκετά γρήγορα ώστε να επηρεάσουν την ποιότητά του» διευκρίνισε ο επικεφαλής της έρευνας Michael Waring.

Εξαερισμός. Ο ίδιος με την επιστημονική του ομάδα ανέλυσαν τουλάχιστον 12 μελέτες που έχουν διενεργηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Journal of Exposure Science και Environmental Epidemiology». Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι κάθε ανοιχτό παράθυρο συμβάλλει στην ταχύτερη αραίωση των VOCs – πρόκειται για ενώσεις που έχουν την τάση να εξατμίζονται σε θερμοκρασία δωματίου και να εκλύονται καθημερινά στην ατμόσφαιρα από πλήθος πηγών, όπως τα καύσιμα, τα καθαριστικά, τα καλλυντικά κ.ά. – συγκριτικά με τα φυτά που τα απορροφούν.

Πάντως, δεν είναι μύθος ότι τα φυτά συμβάλλουν στον καθαρισμό του αέρα, όπως έχουν δείξει παλαιότερες έρευνες.  Ωστόσο, για να μπορέσουν να συναγωνιστούν ένα σύστημα εξαερισμού, στον χώρο θα πρέπει να… πρωταγωνιστούν οι γλάστρες.  Πιο συγκεκριμένα, θα ήταν απαραίτητα από 10 έως 1.000 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο για να παραχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς τα επιστημονικά αποτελέσματα μπορούν να παρερμηνευτούν» σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας. Και πρόσθεσε: «Αποδεικνύει όμως παράλληλα ότι τα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών πρέπει να επανεξετάζονται και να επαναξιολογούνται, στοχεύοντας – όχι στην αμφισβήτηση, αλλά – στην προσέγγιση της επιστημονικής αλήθειας».