Τις «δυνατές» κλινικές στο ΕΣΥ που δίνουν προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων Υγείας αναδεικνύει το υπουργείο Υγείας, χαρτογραφώντας εκείνα τα τμήματα ανά την Ελλάδα που παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα σε ασθενείς με σοβαρά και σπάνια νοσήματα.

Η αρχή έγινε με το νοσοκομείο «Λαϊκό», καθώς στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν επτά υπουργικές αποφάσεις για εθνική αναγνώριση ισάριθμων Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Πολύπλοκων Νοσημάτων. Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής:

1 Κέντρο Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου - Κύρια Θεματική Ενότητα Σπάνια Αιματολογικά Νοσήματα.

2 Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία (Μονάδα Ενδοκρινολογίας) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Κύρια Θεματική Ενότητα Σπάνια Νευροενδοκρινικά Νεοπλάσματα.

3 Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας μετά του Ομώνυμου Εργαστηρίου
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Κύρια Θεματική Ενότητα Σπάνια Νοσήματα του Συνδετικού Ιστού και Μυοσκελετικών Παθήσεων.

4 Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας μετά του Ομώνυμου Εργαστηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Κύρια Θεματική Ενότητα Σπάνια Συστηματικά Αυτοφλεγμονώδη και Αυτοάνοσα Νοσήματα.

5 Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία (Μονάδα Αυτοάνοσων Ρευματικών Νόσων) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Κύρια Θεματική Ενότητα Σπάνια Νοσήματα του Συνδετικού Ιστού και Μυοσκελετικών Παθήσεων.

6 Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία (Μονάδα Αυτοάνοσων Ρευματικών Νόσων) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Κύρια Θεματική Ενότητα Σπάνια Συστηματικά Αυτοφλεγμονώδη και Αυτοάνοσα Νοσήματα.

7 Α' Παθολογική Κλινική (Μονάδα Ενδοκρινολογίας) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Κύρια Θεματική Ενότητα Σπάνια Ενδοκρινολογικά Νοσήματα.

Εθνική αναγνώριση. Οπως σημειώνει η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας «στο πλαίσιο μιας σταθερής, βιώσιμης και οριζόντιας στρατηγικής εγγυημένης πρόσβασης σε νέες θεραπείες, προοπτικής εναρμόνισης με ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας και αξιολόγησης και πιστοποίησης κέντρων που ήδη λειτουργούν». Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μετά την εθνική αναγνώριση τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς, «έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδεύουν οι πληροφορίες, και όχι ο ασθενής, να δημιουργηθούν κοινές βάσεις κλινικών δεδομένων και πληροφοριών, να προωθηθεί η συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, προώθησης κλινικών μελετών, καταγραφής δεδομένων σε ευρωπαϊκά μητρώα σπάνιων νόσων, διάχυσης καλών πρακτικών, πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα και ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από