Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ενας από τους πιο γοητευτικούς θρύλους της σύγχρονης Ιστορίας του Χόλιγουντ λέει ότι ο ρόλος του αλκοολικού δικηγόρου Τζορτζ Χάνσον που έπαιξε ο Τζακ Νίκολσον στον «Ξέγνοιαστο καβαλάρη» (1969) του Ντένις Χόπερ, επρόκειτο αρχικώς να δοθεί στον Ριπ Τορν. Προτού όμως η παραγωγή καν αρχίσει, μια αψιμαχία ανάμεσα στον Τορν και τον Χόπερ είχε ως αποτέλεσμα κάποιος από τους δυο τους να τραβήξει μαχαίρι εναντίον του άλλου. Οπότε η συνεργασία του Τορν διεκόπη. Ο Τορν είχε δηλώσει ότι το μαχαίρι το έβγαλε ο Χόπερ. Αργότερα όμως, στην εκπομπή «The Tonight Show», ο Χόπερ είπε ότι το μαχαίρι το είχε βγάλει ο Τορν. Ο Τορν έκανε μήνυση στον Χόπερ. Και την κέρδισε.
Πού βρίσκεται άραγε η αλήθεια; Το γεγονός είναι ότι ο ρόλος του Χάνσον οδήγησε τον Τζακ Νίκολσον στις υποψηφιότητες των Οσκαρ και τον μετέτρεψε σε σουπερστάρ, ενώ ο Ριπ Τορν που την Τρίτη 9 Ιουλίου απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει το όνομα που θα περίμενε στον κινηματογράφο.
Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν παράτησε την κτηνιατρική την οποία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και αποφάσισε να μπει στον καλλιτεχνικό χώρο, μέχρι τον θάνατό του, ο Ριπ Τορν είχε παίξει ό,τι ρόλο, μικρό ή μεγάλο, μπορεί κανείς να φανταστεί. Διεφθαρμένος ή ηθικός σερίφης, σκληρός στρατιωτικός, στοργικός μπαμπάς, φωνακλάς προϊστάμενος, φιλόδοξος πολιτικός, το αφεντικό των πρωτότυπων «Αντρών με τα μαύρα»... Η χαρακτηριστική αργόσυρτη φωνή του, στην οποία διακρινόταν αμέσως η έντονη προφορά του αμερικανικού Νότου αλλά και το συχνά βλοσυρό ύφος του, έγιναν τα χαρακτηριστικά μιας καριέρας που ξεπερνά τους 190 τίτλους κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.
Παράλληλα, ο Ριπ Τορν υπήρξε κορυφαία μορφή του αμερικανικού θεάτρου στο οποίο είχε διαπρέψει από τη στιγμή που έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ παίζοντας «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τενεσί Ουίλιαμς. Σε εκείνη την παράσταση που έχει γράψει Ιστορία στο Μπρόντγουεϊ, ο Τορν συμπρωταγωνίστησε δίπλα στον Πολ Νιούμαν και την Τζεραλντίν Πέιτζ, η οποία θα γινόταν η δεύτερη σύζυγός του από το 1963 ώς τον θάνατό της το 1987. Ο Τορν απέκτησε τρία παιδιά με την Πέιτζ, ενώ ήταν πατέρας τριών ακόμα παιδιών· ενός από τον πρώτο γάμο του με την ηθοποιό Αν Γουέτζγουροθ και δύο από τον τρίτο γάμο του με την ηθοποιό Εϊμι Ράιτ (παρέμειναν παντρεμένοι από το 1989 ώς τον θάνατό του).
Αρχικώς, η υποκριτική ήταν το εργαλείο του Τορν προκειμένου να αποκτήσει τα απαραίτητα χρήματα που θα του εξασφάλιζαν ένα ράντσο στην Πολιτεία του Τέξας όπου γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1931. Αυτό αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο, με αποτέλεσμα ο Τορν - όπως εξάλλου οι περισσότεροι στη θέση του - να κάνει δεκάδες δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει.
Ενίοτε έβρισκε δουλειά στην τηλεόραση και τελικά, το 1956 κατάφερε να κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στην ταινία «Baby Doll» του Ελία Καζάν. Η ηθοποιία υπερίσχυσε τελικά του οράματος για μια αγροτική ζωή και έτσι ο Τορν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να επωφεληθεί από τη διδασκαλία του Λι Στράσμπεργκ στο Actors Studio. Σπούδασε επίσης χορό στο πλευρό της Μάρθα Γκρέιαμ και εισχώρησε στην τηλεόραση που τότε διήνυε μια εξαιρετική περίοδο. Ο Τορν έπαιξε σε ζωντανά σόου (μεταδίδονταν την ώρα που γυρίζονταν) όπως το «Omnibus» και το «Playhouse 90». Το θέατρο πάντως ήταν το φόρτε του, τόσο στο Μπρόντγουεϊ όσο και εκτός. Βραβεύθηκε με το Obie έχοντας παίξει στο «Πάρκο των ελαφιών» του Νόρμαν Μέιλερ στη σεζόν 1966 - 1967 και για τη σκηνοθεσία του έργου «The beard» στη σεζόν 1967 - 1968.
ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΡΟΛΟΙ. Ομως ο κινηματογράφος δεν τον υποδέχθηκε ποτέ όπως του άξιζε, με αποτέλεσμα ο Ριπ Τορν να είναι πάντα ένα χρήσιμο εργαλείο σε χαρακτηριστικούς β' ρόλους όπως (ενδεικτικά) στον «Χαρτοπαίκτη» του Νόρμαν Τζούισον με πρωταγωνιστή τον Στιβ ΜακΚουίν, στο θρίλερ του Μάικλ Κράιτον «Το μυστήριο του θαλάμου 8» (1978) με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Ντάγκλας και στο αγροτικό δράμα «Επιστροφή στη ζωή» (1983) που οδήγησε τον Τορν για πρώτη και τελευταία φορά στις υποψηφιότητες των Οσκαρ (β' ρόλου). Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ήταν πρωταγωνιστής και το «Payday» (1973) όπου υποδύθηκε έναν μοχθηρό τραγουδιστή της μουσικής country, βρίσκεται στις κορυφαίες στιγμές της υποκριτικής του στον κινηματογράφο.
Από τη δεκαετία του 1990 μια νέα καριέρα άρχισε για τον Ριπ Τορν και πάλι στην τηλεόραση, όπου διακρίθηκε με τις εμφανίσεις σε σειρές όπως «The Larry Sanders Show», το «Chicago Hope» και αργότερα, στη δεκαετία του 2000 το «30 Rock». Υπήρξε υποψήφιος για το Emmy εννέα φορές και το κέρδισε μία, για το «The Larry Sanders Show» το 1996. Στην ίδια δεκαετία του '90, έπαιξε το αφεντικό του Τόμι Λι Τζόουνς και του Γουίλ Σμιθ στην τεράστια επιτυχία «Οι άνδρες με τα μαύρα».