Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Θέση για τη δραματική αύξηση των βέβηλων selfies που βγάζουν τουρίστες στον τόπο της πυρηνικής καταστροφής στην Ουκρανία πήρε ο Κρεγκ Μάζιν, σεναριογράφος της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς του Sky και τoυ HBO «Chernobyl». Από τότε που η μίνι σειρά για την καταστροφή του πρώην σοβιετικού πυρηνικού εργοστασίου το 1986 ξεκίνησε να προβάλλεται, τον περασμένο Μάιο, ο τουρισμός στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά 30%-40%.
Αρνητική κριτική όμως έχει αρχίσει να εκφράζεται εις βάρος των influencers, των κατόχων δηλαδή λογαριασμών κοινωνικών δικτύων που έχουν δεκάδες χιλιάδες ακολούθους και πληρώνονται από διαφημιζόμενες εταιρείες για τις αναρτήσεις που κάνουν.
Αυτό για το οποίο τους κατηγορούν είναι ότι, θέλοντας να εκμεταλλευτούν τη νέα προβολή που έχει λάβει η συγκεκριμένη περιοχή, ποζάρουν στον τόπο της τραγωδίας αδιαφορώντας για τα όσα τραγικά έχουν συμβεί εκεί. Χαρακτηριστική είναι, για παράδειγμα, η φωτογραφία μιας γυναίκας που ποζάρει με φόντο το πυρηνικό εργοστάσιο φορώντας προστατευτική στολή με τρόπο τέτοιο ώστε να αποκαλύπτεται το στρινγκ εσώρουχό της.
«Είναι υπέροχο που το #ChernobylHBO έχει εμπνεύσει ένα κύμα τουρισμού στη Ζώνη Αποκλεισμού, αλλά ναι, έχω δει τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν» έγραψε στο Twitter ο σεναριογράφος Κρεγκ Μάζιν και πρόσθεσε: «Αν επισκεφθείτε την περιοχή, παρακαλώ να θυμάστε ότι μια φρικτή τραγωδία συνέβη εκεί. Δείξτε σεβασμό σε όλους όσοι υπέφεραν και θυσιάστηκαν».
Η σειρά του HBO, με πρωταγωνιστές τους Τζάρεντ Χάρις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ και Εμιλι Γουότσον και σκηνοθέτη τον Γιοάν Ρενκ, εξιστορεί όλα όσα συνέβησαν μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο εργοστάσιο του Πρίπιατ, τις πολιτικές επιπτώσεις και τις τραγικές συνέπειες που υπήρξαν στους ανθρώπους, στα ζώα και στο περιβάλλον της περιοχής. H σειρά έχει εγκωμιαστεί ως μια «αριστουργηματική τηλεοπτική παραγωγή» που αποφεύγει να στυλιζάρει την καταστροφή.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο σημείο της έκρηξης τον Απρίλιο του 1986 και είκοσι οκτώ ακόμα πέθαναν εξαιτίας της ραδιενέργειας τις επόμενες εβδομάδες, ενώ περίπου 1.000 πυροσβέστες και στελέχη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι περίπου 116.000 άνθρωποι που ζούσαν στο Πρίπιατ και σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από αυτό απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους τις επόμενες εβδομάδες, αν και οι ακριβείς συνέπειες της ραδιενέργειας στην υγεία του ευρύτερου πληθυσμού της Ουκρανίας και της Ευρώπης τελούν ακόμα υπό εξέταση.
Ο τόπος της καταστροφής είναι ανοικτός στους τουρίστες από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά η «δημοτικότητά» του, και κυρίως της πόλης - φάντασμα Πρίπιατ και της γύρω δασικής έκτασης, έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι επισκέπτες εξετάζονται για τα επίπεδα ραδιενέργειας στον οργανισμό τους κατά την είσοδο και την έξοδό τους, ενώ μερικές φορές φορούν προστατευτικές στολές και έχουν μαζί τους συσκευές μέτρησης ραδιενέργειας.
Η Zώνη Αποκλεισμού αποτελεί πλέον σημαντικό καταφύγιο της άγριας ζωής.