Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Oι χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης ανησυχούν περισσότερο για την αποδημία παρά για τη μετανάστευση: αυτό δείχνει έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) που δημοσιεύτηκε κατ' αποκλειστικότητα στην «Guardian». Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Οι περισσότεροι Ελληνες μάλιστα θέλουν να επιβληθούν και περιορισμοί στο χρονικό διάστημα που μπορεί να εγκαταλείπει κάποιος τη χώρα.
Οι χώρες όπου η αποδημία προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τη μετανάστευση είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Αντιθέτως, στα βόρεια και δυτικά κράτη, η ανησυχία για τη μετανάστευση ξεπερνά κατά πολύ την ανησυχία για την αποδημία. Σκοπός της έρευνας ήταν να αποσαφηνιστεί ποια είναι τα βασικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, με δεδομένο ότι τα 14 κράτη τα οποία συμμετείχαν σε αυτήν θα καταλάβουν το 80% των εδρών του νέου Κοινοβουλίου.
Η έρευνα ανέδειξε επίσης ότι, παρά το γεγονός πως η μετανάστευση μονοπώλησε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου κατά την τελευταία πενταετία, οι Ευρωπαίοι προβληματίζονται για πολύ περισσότερα ζητήματα από τη μετανάστευση, και συγκεκριμένα για τη διαφθορά, τον εθνικισμό, την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή. Ενας στους πέντε Ευρωπαίους, και κυρίως οι Βορειοευρωπαίοι, έχει ως κύρια ανησυχία τον ισλαμικό φανατισμό, ενώ η πλειονότητα των ευρωπαίων κατοίκων συμφωνεί πως το περιβάλλον θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ακόμα και αν κάτι τέτοιο θα είχε βαρύ οικονομικό κόστος. Οι Ελληνες βρίσκονται μάλιστα στη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη μετά τους Δανούς.
Πάντως συνολικά στην έρευνα, που διενεργήθηκε από τη ΥοuGov με τη συμμετοχή περίπου 50.000 ανθρώπων, το 20% απάντησε ότι ανησυχεί για την αποδημία και 32% για τη μετανάστευση.
«Οι ευρωεκλογές έχουν παρουσιαστεί ως ένα πεδίο μάχης για την καρδιά της Ευρώπης», λέει ο Μαρκ Λέοναρντ, διευθυντής του ECFR, προσθέτοντας ότι οι εθνικιστές επιχειρούν να μετατρέψουν τη διαδικασία σε δημοψήφισμα για τη μετανάστευση. «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα πρέπει να δώσουν θάρρος στους υποστηρικτές της Ευρώπης και δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα ψήφοι που θα μπορούσαν να κερδηθούν για σημαντικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία, η στέγαση και η ποιότητα ζωής. «Θα πέσουν σε στρατηγική γκάφα αν αποδεχθούν το πλαίσιο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, σύμφωνα με το οποίο το Μεταναστευτικό και μόνο θα κρίνει αν οι εκλογές αυτές θα κερδηθούν ή θα χαθούν».
Λαϊκιστές ηγέτες, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν και ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι επιδιώκουν ακριβώς αυτό, να θέσουν το Μεταναστευτικό ως πρώτο και κυρίαρχο θέμα των ευρωεκλογών του Μαΐου, στις οποίες 734 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πενταετή θητεία. Η κυβέρνηση Ορμπαν πρόσφατα κυκλοφόρησε μια αφίσα με σκοπό να προκαλέσει τον φόβο, η οποία προειδοποιούσε για την πολιτική των Βρυξελλών σε σχέση με το Μεταναστευτικό. Η Ουγγαρία αρνήθηκε να δεχθεί μετανάστες και συνεχίζει να μπλοκάρει τον ευρωπαϊκό νόμο που προτείνει μια μόνιμη αναδιανομή των αιτούντων πολιτικό άσυλο. Η αφίσα έγραφε: «Θέλουν να εισάγουν ποσοστώσεις υποχρεωτικής μετεγκατάστασης». Ο Ορμπαν, που πιέζεται να εγκαταλείψει το κυρίαρχο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα (ΕΛΚ), ζητά η μεταναστευτική πολιτική «να εγκαταλειφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να επιστρέψει στα κράτη μέλη». Και παρά την πίεση που δέχθηκε από τους συμμάχους του στο ΕΛΚ να μειώσει τις επιθέσεις του, υπονόησε ότι θα συνεχίσει την αντιευρωπαϊκή του εκστρατεία. «Δουλειά μας είναι τώρα να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες», δήλωσε.
Οι αριθμοί της μετανάστευσης πάντως, δείχνουν να έχουν ραγδαία πτώση την τελευταία διετία. Το 2018, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που διέσχισαν τη Μεσόγειο ήταν μόλις 116.000 άνθρωποι, μειωμένος κατά 90% σε σχέση με εκείνους που πραγματοποίησαν αυτό το δρομολόγιο το 2015.