Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πριν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 να δείξει τα όρια του εξαγωγικού μοντέλου ανάπτυξης της Κίνας, οι ηγέτες της χώρας είχαν τονίσει την ανάγκη για ποιοτική ανάπτυξη.
Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί, ιδίως από το 2013, όταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η ομάδα του διατύπωσαν ένα περιεκτικό σχέδιο μεταρρύθμισης που θα έθετε την Κίνα σε μια πορεία χωρίς αποκλεισμούς και με γνώμονα την καινοτόμο ανάπτυξη. Εκτοτε, η Κίνα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, ιδίως στην εξάλειψη της διαφθοράς, στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Μένουν όμως ακόμη πράγματα να γίνουν. Ο ιδιωτικός τομέας για να εκπληρώσει τις δυνατότητές του χρειάζεται χρηματοδότηση. Για τον σκοπό αυτό, η Κίνα πρέπει να εμβαθύνει τις εγχώριες κεφαλαιαγορές της, προκειμένου να στηρίξει ποικίλες και αποτελεσματικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις από θεσμικούς παράγοντες, όπως τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που μπορούν να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις από χρέος σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται ισχυρότερα θεσμικά όργανα για να στηρίξουν τον ανταγωνισμό.
Ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται επίσης μεγαλύτερα κίνητρα για να αναλάβει κινδύνους. Εδώ είναι ζωτικής σημασίας η αποσαφήνιση της ισορροπίας μεταξύ της αυτονομίας της τοπικής κυβέρνησης και της εποπτείας από την κεντρική κυβέρνηση. Η υπερβολική ελευθερία των τοπικών κυβερνήσεων μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια, ενώ ο υπερβολικός έλεγχος μπορεί να πλήξει τον ανταγωνισμό σε τοπικό επίπεδο.
Για να μπορέσουν οι τοπικές κυβερνήσεις να εκπληρώσουν αυτόν τον ρόλο τους, απαιτούνται καινοτόμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης για τη μείωση του χρέους τους και την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας. Για παράδειγμα, τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να εκμισθωθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ικανές να παρέχουν αποτελεσματικότερη διαχείριση.
Υπάρχει ευρύτερη ανάγκη της Κίνας να πλήξει τη γραφειοκρατία.
Η Κίνα δεν έχει επιτύχει ακόμη την ποιοτική ανάπτυξη. Αλλά εάν οι ηγέτες της χώρας συνεχίσουν να ενισχύουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και εργάζονται για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς και την προώθηση του θεμιτού ανταγωνισμού, τότε η πρόοδος δεν θα αργήσει.
Ο Αντριου Σενγκ είναι συνεργάτης του Asia Global Institute στο University of Hong Kong. Είναι πρώην πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ.
Ο Σιάο Τζενγκ είναι πρόεδρος στο Hong Kong Institution for International Finance και καθηγητής στο Peking University HSBC Business School.