Κύριε Διευθυντά,

-Γιατί σε περιόδους κρίσης «η κοινωνία συντηρητικοποιείται» και οι εξαθλιωμένοι δεν κινητοποιούνται (γιατί ο αγώνας επιβίωσης και ικανοποίησης βασικών αναγκών κυριαρχεί των συλλογικών αγώνων).

– Γιατί ο εργαζόμενος δεν έχει σε κάτι να ελπίζει. Δεν ριψοκινδυνεύει την απώλεια του ημερομισθίου του που με δυσκολία εξασφαλίζει.

– Γιατί υπάρχει αδυναμία και κόπωση εργαζομένων και συνδικαλιστών και δυσπιστία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

– Γιατί έχει ανατεθεί σε άλλους η λύση των προβλημάτων, που και αυτοί στη συνέχεια καθηλώνουν τα κοινωνικά κινήματα για να μην έχουν αντιδράσεις σε ενδεχόμενη ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών.

– Γιατί το κυβερνών κόμμα και κόμματα της Αριστεράς έχουν εγκλωβίσει – καθηλώσει τα μαχητικότερα τμήματα των εργαζομένων.

– Γιατί όλα τα παραπάνω προκάλεσαν κόπωση πέραν της αποθάρρυνσης για συμμετοχή στο αγαθό της πολιτικής, λόγω της ανειλικρίνειας κα αναξιοπιστίας των κυβερνώντων που κατέληξαν να είναι εντολοδέκτες των δανειστών.

Τη συμβολή τους έχουν και τα επιδόματα φτώχειας (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, μερίσματα) αντί για την οργάνωση ενός ουσιαστικού κράτους πρόνοιας με υψηλής ποιότητας παροχές (υγεία, παιδεία, πολιτισμός).

Αλλες αιτίες για κοινωνικές αντιδράσεις είναι:

– οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες,

– η κακή διακυβέρνηση και η δυσπιστία των πολιτών στην κυβέρνηση,

– η διάλυση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους,

– η διάβρωση των θεσμών και το έλλειμμα δημοκρατίας,

– η μείωση εισοδημάτων και η υψηλή ανεργία,

– η άνιση φορολογία και οι αλόγιστες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Τάσος Βαγενάς

Αστυνόμευση à la carte

Κύριε Διευθυντά,

Κατά την είδηση, σε έξι συλλήψεις αφισοκολλητών προχώρησε η Αστυνομία για τις αφίσες κατά βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ας δούμε το θέμα έξω από τη μακρόχρονη διαφορά μας με τη γειτονική χώρα.

Η Ελλάδα μας, από τη μια άκρη μέχρι την άλλη, είναι έρμαιο αφισοκόλλησης από τον οποιονδήποτε πικραμένο, κερδοσκόπο, «συλλογικότητα» ή κόμμα, δεκαετίες τώρα. Η υποβάθμιση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χώρου από αυτήν την κατάρα κραυγάζει και επιβεβαιώνει την τριτοκοσμικότητά μας.

Τι σημαίνει όμως το ότι τώρα ξαφνικά η Αστυνομία συνέλαβε κάποιους να αφισοκολλούν; Προφανώς υπήρξε πολιτική εντολή προς την Αστυνομία να επέμβει. Αρα το πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος από την αφισοκόλληση, στην όποια κλίμακα αυτό είναι καθαρά θέμα επιβολής του νόμου, είναι επιλύσιμο. Εμείς, με τους οιουδήποτε χρώματος πολιτικούς που εκλέγουμε να μας κυβερνούν φταίμε, που δεν λύνεται.

Σάκης Γαλιγάλης