Αν δεις στον ύπνο σου ότι τρέχεις, δυστυχώς δεν ξέρω να σου απαντήσω τι ερμηνεία δείχνει ο Ονειροκρίτης. Αν όμως τρέχεις και δεν κοιμάσαι καλά, τότε έχεις πολλά αρνητικά θέματα ν’ αντιμετωπίσεις. Κάποια απ’ αυτά, όπως αντιλαμβάνεσαι, αφορούν το μυϊκό σου σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή κάποιου αγώνα αντιλαμβάνεσαι ότι καταπονείς μυς και αρθρώσεις. Για να μην πω τις περιπτώσεις που τραυματίζεσαι. Ο ύπνος, ο σωστός, ο αρκετός, ο κάτω από τις ιδανικές συνθήκες, είναι και αυτός που θα σε βοηθήσει στη μυϊκή ανασύσταση και ανάπλαση των μυών σου. Με λίγα λόγια, είναι αυτός που θα σε κάνει την επόμενη μέρα να βγάλεις ακόμα μια προπόνηση, γιατί μεταξύ μας αυτό είναι το ζητούμενό σου.

Ατομα που κάνουν κακό ύπνο ή μικρής διαρκείας έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα αντίδρασης, με αποτέλεσμα την κακή απόδοσή τους στο τρέξιμο. Το περίεργο είναι ότι οι επιδόσεις σου με έλλειψη ύπνου είναι ίδιες σε σχέση με όταν είσαι ξεκούραστος. Αλλά, να το μέγα «αλλά», όταν στερείσαι τον ύπνο κουράζεσαι  πολύ πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Και έτσι αρχίζεις να ψάχνεις τι φταίει. Ε, λοιπόν, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όταν έχεις έλλειψη ύπνου, ο οργανισμός σου δυσκολεύεται να μεταβολίσει τη γλυκόζη. Και εφόσον η γλυκόζη χρησιμεύει για την παραγωγή ενέργειας, άμα το σώμα δυσκολεύεται να τη διασπάσει γιατί εσύ όλο το βράδυ έβλεπες ταινίες, τότε τα επίπεδα ενέργειάς σου θα είναι μειωμένα. Αυτό μεταφράζεται σε κόπωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Το γνωστό «είμαι πτώμα και σήμερα».

Και το κερασάκι: Κουρασμένος κάνεις περισσότερα λάθη στην προπόνησή σου και αυτό στον δρόμο ή στο βουνό μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, και όπως γνωρίζεις ένας απλός τραυματισμός μπορεί να σε κρατήσει πίσω μήνες ολόκληρους.

Ο ύπνος λοιπόν είναι ο σύντροφός σου στο τρέξιμο και ο θεραπευτής σου. Φρόντισε να κοιμάσαι σαν πουλάκι για να τρέχεις σαν αντιλόπη.

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος