Η γερμανική Δεξιά βάζει πλώρη για τις ευρωεκλογές. Τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης CDU και CSU αφήνουν πίσω τους τον μεταξύ τους πόλεμο που είχε οδηγήσει το καλοκαίρι στα πρόθυρα διαζυγίου τους Χριστιανοκοινωνιστές του Ζεεχόφερ και τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Για τις ευρωεκλογές του Μαΐου αναζητούν κοινή πλατφόρμα και βγαίνουν στον προεκλογικό αγώνα με τον αέρα του δικού τους επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο της ευρωπαϊκής Δεξιάς, του βαυαρού Χριστιανοκοινωνιστή Μάνφρεντ Βέμπερ.

Το πρώτο βήμα έγινε στην τριήμερη διάσκεψη των ομοσπονδιακών βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU της Βαυαρίας στο γραφικό μοναστήρι του Ζέεον κοντά στη λίμνη Κίμζε στη Νότια Βαυαρία που έληξε το Σάββατο. Στη διάσκεψη που πραγματοποιείται παραδοσιακά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου για τον σχεδιασμό του ετήσιου προγραμματισμού έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη Βαυαρία και η νέα πρόεδρος του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ.

Προϋπόθεση της κοινής πορείας ήταν η στροφή των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας σε μια σαφώς ευρωπαϊκή γραμμή που υποστηρίζει και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, απαλλαγμένη από τις αντιευρωπαϊκές κορόνες βαυαρών πολιτικών στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Στις ευρωεκλογές του 2014 τον τόνο έδινε ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, προβεβλημένο στέλεχος του CSU που έφτασε επανειλημμένα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας και του ευρώ. Αλλά και στην περσινή διάσκεψη στο Ζέεον επίσημος προσκεκλημένος του προέδρου του CSU Ζεεχόφερ ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ορκισμένος εχθρός της καγκελαρίου Μέρκελ στην προσφυγική κρίση.

Αντίθετα, προσκεκλημένοι φέτος στο Ζέεον ήταν ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαράντκαρ και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν η πρόσκληση στον Βαράντκαρ ήταν μήνυμα στήριξης της Ιρλανδίας ενόψει του Brexit, η πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν σαφές δείγμα ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας προσεγγίζουν με άλλο πνεύμα σήμερα την Ελλάδα. Και ταυτόχρονα δίνουν ευρωπαϊκό πολιτικό βήμα στον Μητσοτάκη, τον οποίο ευελπιστούν να δουν αυριανό πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Η πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ιδιαίτερη σημασία για τις σχέσεις του ιδίου και της ΝΔ με την ηγεσία της γερμανικής Χριστιανικής Ενωσης, οι οποίες δεν είναι ανέφελες. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η γερμανική κυβέρνηση στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα – και εμπράκτως με την επικείμενη επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα – τόσο για να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο όσο και μεταμνημονιακά, κλείνοντας τα μάτια στην αθέτηση ανειλημμένων δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη, η αντίθεση του Μητσοτάκη και της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών τον φέρνει αντιμέτωπο με τη Μέρκελ και το Βερολίνο που στηρίζουν αναφανδόν την επικύρωση και υλοποίηση της συμφωνίας.

Αλλά οι σχέσεις της ΝΔ και του προέδρου της με τη Χριστιανική Ενωση είναι απαραίτητες και σε εθνικό επίπεδο. Για την καλλιέργειά τους θα αποβεί χρήσιμη η καλή χημεία που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μάνφρεντ Βέμπερ που είναι και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές. Ο Βέμπερ τόνισε ότι στόχος του είναι μια «φιλόδοξη Ευρώπη, αλλά και προσγειωμένη Ευρώπη κοντά στους πολίτες». Είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζεται η Ευρώπη με μια «εργαλειακή αντίληψη», αλλά «ως ένωση κοινού πεπρωμένου», είπε ο Βέμπερ στο Ζέεον. Για την ευρωσκεπτικιστική γραμμή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν που ανήκει επίσης στο ΕΛΚ, ο Βέμπερ είπε ότι σε ζητήματα κράτους δικαίου δεν θα γίνει καμία έκπτωση στα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ. Ο Βέμπερ τόνισε επίσης ότι ως μελλοντικός πρόεδρος της Κομισιόν τάσσεται κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Επίθεση στην Ακροδεξιά

Μέτωπο άνοιξε ο Βέμπερ και με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο χαρακτήρισε «γερμανικό Brexit-κόμμα». Οποιος θέλει συνθήκες όπως στο Λονδίνο, μια χαοτική πολιτική κατάσταση και οικονομική αστάθεια για το μέλλον, ας ακολουθήσει τον δρόμο του AfD, είπε ο Βέμπερ και κάλεσε τη Χριστιανική Ενωση να αντιπαρατεθεί σκληρά με όλους τους αντιευρωπαϊστές.