Το «κλασικό»

Haruki Murakami

Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο

Μτφ.: Βασίλης Κιμούλης

Εκδ. Ωκεανίδα, 2011, σελ. 251

Τιμή: 14 ευρώ

Οπως η διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας λέγεται Κλασική, έτσι «κλασικό» έχει γίνει και το βιβλίο του Μουρακάμι. Στην ουσία πρόκειται µια αυτοβιογραφία εστιασµένη στο τρέξιµο ή µια αλληγορία για τη συγγραφή. «Δεν ξεκίνησα να τρέχω επειδή κάποιος μού ζήτησε να γίνω δρομέας» παρατηρεί ο ιάπωνας λογοτέχνης, δρομέας μεγάλων αποστάσεων εδώ και 30 χρόνια. «Οπως δεν έγινα μυθιστοριογράφος επειδή κάποιος μού ζήτησε να γίνω μυθιστοριογράφος. Μια μέρα, έτσι στο άσχετο, μου ήρθε να γράψω ένα μυθιστόρημα. Και μια μέρα, έτσι στο άσχετο, άρχισα να τρέχω – επειδή απλώς το ήθελα». Μέσα από κοπιαστικά προγράμματα προπόνησης και διαδρομές, αναδύεται ένα κέρας αφθονίας από αναμνήσεις και εμπνεύσεις. Με άφθονη δόση φιλοσοφίας, όπως ο συγγραφέας του.

Το μπεστ σέλερ

Christopher McDougall

Born to Run

Μτφ.: Στέλλα Κάσδαγλη

Εκδ. Key Books, 2015, σελ. 416

Τιμή: 17 ευρώ

«Δεν σταματάμε να τρέχουμε όταν γερνάμε» λέει ο ΜακΝτούγκαλ, «Γερνάμε όταν σταματάμε να τρέχουμε». Το «Born to Run» είναι ένα από τα πλέον ευπώλητα βιβλία παγκοσμίως από τότε που εκδόθηκε στην Αμερική. Ο βραβευμένος δημοσιογράφος και πολύπαθος δρομέας Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ ξεκινάει για το Μεξικό προκειμένου να ανακαλύψει τα μυστικά των Ινδιάνων Ταραουμάρα, μιας φυλής που τρέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα χωρίς διαλείμματα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς τραυματισμούς. Ταξιδεύει στα εργαστήρια του Χάρβαρντ και στις καυτές κοιλάδες της Βόρειας Αμερικής, όπου όλο και περισσότεροι δρομείς μεγάλων αποστάσεων ωθούν το σώμα τους στα όρια. Η ιστορία κορυφώνεται όταν οι κορυφαίοι υπερμαραθωνοδρόμοι του πλανήτη συναγωνίζονται τους Ταραουμάρα στον μεγαλύτερο αγώνα τρεξίματος που (δεν) είδε ποτέ ο κόσμος.

Το εναλλακτικό

Scott Jurek

Eat & Run

Μτφ.: Τάσος Νικογιάννης

Εκδ. Key Books, 2017, σελ. 326

Τιμή: 16 ευρώ

«Ολοι μπορούν να γίνουν υπερμαραθωνοδρόμοι. Ασχετα με το πόσο μακριά θα φτάσεις, ο αγώνας κάθε ημέρας είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης και μια ευκαιρία να εξερευνήσεις τι μπορείς να πετύχεις στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή». Ο Σκοτ Τζούρεκ αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα στα ultra – έχει κερδίσει τρεις φορές το Σπάρταθλο και ένα σωρό σπουδαίους αγώνες, και μάλιστα με χορτοφαγική διατροφή, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα του τι πρέπει να τρώνε οι αθλητές για βέλτιστη απόδοση. Στο «Eat and Run» αφηγείται ιστορίες από τη ζωή του και την καριέρα του, μοιράζεται πρακτικές συμβουλές και vegan συνταγές του, δίνοντας έμπνευση ακόμα και σε όσους σχεδιάζουν να τρέξουν πρώτη φορά ή σε όσους θέλουν να διευρύνουν τους διατροφικούς τους ορίζοντες.

Το ψαγμένο

Jean Echenoz

Δρόμος αντοχής

Μτφ.: Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδ. Πόλις, 2010, σελ. 168

Τιμή: 14 ευρώ

Πρόκειται για ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2010, αλλά αν ψάξετε θα το βρείτε ακόμη. Με διάθεση μεταξύ ειρωνείας και αγανάκτησης, ο συγγραφέας Ζαν Εσνόζ αφηγείται τη ζωή του κορυφαίου τσέχου δρομέα μεγάλων αποστάσεων Εμίλ Ζάτοπεκ. Αυτό που κυρίως επιδιώκει είναι να δείξει τι τον ενέπνεε, ποιο ήταν το νόημα της προσπάθειας της «τσεχικής ατμομηχανής». Για όσους τον αγνοούν, ο Ζάτοπεκ (1922-2000) άρχισε να ασκείται στους δρόμους αντοχής στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και εξελίχθηκε σε παγκόσμια δόξα του στίβου (5.000 μ., 10.000 μ., Μαραθώνιος), με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι το 1952, όπου κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια. Το πώς βρέθηκε αργότερα σε… ορυχεία ουρανίου είναι η άλλη μισή ιστορία.

Το φρέσκο

Matthew Inman (The Oatmeal)

Τρέξιμο, το μαρτύριο και η ηδονή

Μτφ.: Βασίλης Μπαμπούρης

Εικονογράφηση: The Oatmeal

Εκδ. Οξύ, 2018, σελ. 152

Τιμή: 15 ευρώ

Φρέσκο από όλες τις πλευρές: και ως έκδοση και ως ιδέα. Ο κομίστας Μάθιου Ινμαν περιγράφει σε αυτό το χιουμοριστικό αλλά και συγκινητικό κόμικ όλα όσα θέλατε να απαντήσετε σε εκείνους που σας ρωτούν «μα τι βρίσκεις τελοσπάντων στο τρέξιμο;». Τι είναι αυτό που μας κάνει να τρέχουμε χιλιόμετρα σε δρόμους και βουνά χαραμίζοντας τα κυριακάτικα πρωινά μας; Γιατί σπεύδουμε να γραφτούμε σε όλους αυτούς τους αγώνες δρόμου που διοργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο; Και, τέλος, γεννιέσαι δρομέας ή γίνεσαι; Είναι ένα βιβλιαράκι για το μαρτύριο και την ηδονή που νιώθουν όσοι τρέχουν. Είναι ένα βιβλίο για τη ματαιοδοξία, τη λαιμαργία, τη δρομική ευφορία, τις ηλεκτρικές καταιγίδες και τον Γκοτζίλα!