Τα Χριστούγεννα έρχονται και τα καμπανάκια χτυπούν. Τόσο τα χαρμόσυνα, τα γιορτινά όσο και τα «μαραθωνιακά» για τους επίδοξους μαραθωνοδρόμους της άνοιξης, κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη μπει σε προγράμματα προετοιμασίας.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος του Νοεμβρίου έχει πράγματι μοναδική αίγλη, όμως η κλασική διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη και δεν προσφέρεται για καλούς χρόνους, ενώ οι υποψήφιοι μαραθωνοδρόμοι πρέπει να προπονηθούν μέσα στη ζέστη του κατακαλόκαιρου αν θέλουν να σταθούν με αξιώσεις στην εκκίνηση στον Μαραθώνα. Ετσι δεν είναι λίγοι οι δρομείς που προτιμούν να κυνηγήσουν τους στόχους τους την άνοιξη που η προετοιμασία άλλωστε κατά τη διάρκεια του ήπιου ελληνικού χειμώνα είναι πολύ πιο εύκολη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα επιλέξουν ένα ταξίδι σε κάποιον Μαραθώνιο του εξωτερικού: Ρότερνταμ, Αμβούργο, Βιέννη αλλά και Παρίσι συγκεντρώνουν πολλά βλέμματα ελλήνων μαραθωνοδρόμων. Ωστόσο καθώς οι Ελληνες που δοκιμάζουν τις αντοχές τους στον Μαραθώνιο πληθαίνουν, το… ανοιξιάτικο έδαφος εμφανίζεται πιο πρόσφορο και για μικρές ελληνικές διοργανώσεις: έξι, ζωή να ‘χουν δίνουν ραντεβού και φέτος: τρεις στην Πελοπόννησο, ένας στη Μακεδονία και δύο νησιωτικοί, στη Ρόδο και την Κρήτη. Σε σχέση με τον Αυθεντικό, φυσικά, το σύνολο των συμμετεχόντων, είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με τον Αυθεντικό (σε κάποιους αγώνες μετέχουν λίγες δεκάδες αθλητές) και δύσκολα θα βγουν από τη σκιά του Μαραθωνίου της Αθήνας. Χιλιάδες, πάντως, είναι όσοι θα αγωνιστούν σε κάποιες από τις μικρότερες κούρσες (2.000, 5.000, 10.000, 21.000 μ.) που θα διεξαχθούν παράλληλα με τους αγώνες των 42.195 μ.

Το «Τρέχω» παρουσιάζει σήμερα ένα πανόραμα των ελληνικών ανοιξιάτικων Μαραθωνίων για να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε και να αποφασίσετε…

Μαραθώνιος Ναυπλίου

3 Μαρτίου 2019

Τερματίσαντες 2018: 175

Διαδρομή: Δύο φορές μία παλίνδρομη διαδρομή των 21 χλμ. χωρίς μεγάλες υψομετρικές αυξομειώσεις που διέρχεται την πόλη του Ναυπλίου

Ωρα εκκίνησης: 9 π.μ.

Πιστοποίηση AIMS: Ναι

Παράλληλοι αγώνες: Ημιμαραθώνιος, 5.000 μ., 2.500 μ.

www.nafpliomarathon.gr

Τα τελευταία χρόνια το Ναύπλιο είναι εκείνο που ανοίγει τον χορό των ανοιξιάτικων Μαραθωνίων στην Ελλάδα. Η διοργάνωση, που αισίως φέτος συμπληρώνει έξι χρόνια, ξεκίνησε με τη φιλοδοξία να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος Μαραθώνιος στη χώρα μας μετά τον Αυθεντικό και τον Μεγαλέξαντρο. Κάτι όμως εκεί δεν πήγε και τόσο καλά καθώς οι συμμετοχές, τουλάχιστον στα 42.195 μ., είναι λίγες. Η διαδρομή είναι σχετικά επίπεδη και φιλική προς το κοινό καθώς οι φίλοι των μαραθωνοδρόμων έχουν την ευκαιρία να τους δουν να περνούν έως και τέσσερις φορές από το ίδιο σημείο. Το Ναύπλιο, εξάλλου, είναι ελκυστικός προορισμός και τον αγώνα πλαισιώνουν πολλές εκδηλώσεις.

Μαραθώνιος Μεσσήνης

24 Μαρτίου 2019

Τερματίσαντες 2018: 94

Διαδρομή: Κυκλική, με αφετηρία και τερματισμό τη Μεσσήνη και πέρασμα από μικρά χωριά. Μικρές υψομετρικές διαφορές

Ωρα εκκίνησης: 7 π.μ.

Πιστοποίηση AIMS: Ναι

Παράλληλοι αγώνες: 10.000 μ., 3.000 μ.

www.marathon.messini.gr

«Μα έχει Μαραθώνιο η Μεσσήνη;» θα αναρωτηθεί κάποιος νέος στο τρέξιμο. Κι όμως, ο αγώνας στο Νησί της Πελοποννήσου είναι από τους παλαιότερους στην Ελλάδα και φέτος διοργανώνεται για 14η χρονιά. Εδώ μην περιμένετε «φαντεζί» πράγματα. Ο Μαραθώνιος της Μεσσήνης διακρίνεται για το φιλικό, οικογενειακό κλίμα του – μοιάζει περισσότερο με ένα καλά οργανωμένο long run μιας μεγάλης παρέας παρά με επαγγελματικό αγώνα. Καθώς η διαδρομή είναι επίπεδη, η μεγαλύτερη μάχη που έχουν να δώσουν όσοι θα τρέξουν εκεί είναι μάλλον με τη ζέστη και την υγρασία της περιοχής· γι’ αυτό και η εκκίνηση δίνεται νωρίς, στις 7 το πρωί. Στα φετινά «συν» ότι η ημερομηνία (παραμονή 25ης Μαρτίου) είναι ιδανική για ένα τριήμερο στην περιοχή.

Μαραθώνιος Ολυμπίας

31 Μαρτίου 2019

Τερματίσαντες 2018: 110

Διαδρομή: Από την Αρχαία Ηλιδα (Αμαλιάδα) στον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία σε μία μάλλον δύσκολη διαδρομή με αρκετές ανηφόρες

Ωρα εκκίνησης: 8.30 π.μ.

Παράλληλοι αγώνες: Ημιμαραθώνιος, 12.000 μ., 2.000 μ.

www.olympiamarathon.gr

Ο 5ος Μαραθώνιος Ολυμπίας προγραμματίζεται φέτος για τις 31 Μαρτίου αλλά εκδηλώσεις πραγματοποιούνται όλο το Σαββατοκύριακο στην περιοχή. Η διοργάνωση θέλει να δώσει την ευκαιρία στους δρομείς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού, να αγωνισθούν στη μαραθώνια απόσταση στον τόπο όπου γεννήθηκε το ολυμπιακό πνεύμα. Σε αυτό ποντάρει άλλωστε καθώς η διαδρομή είναι ιδιαίτερα απαιτητική· ξεκινά από την αρχαία Ηλιδα (Αμαλιάδα) και τερματίζει έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πέρυσι, οι βραβεύσεις των κορυφαίων πραγματοποιήθηκαν εντός του αρχαίου σταδίου. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να δοθεί η ευκαιρία στους δρομείς να τερματίζουν και μέσα στο αρχαίο στάδιο, κάτι που θα έδινε σημαντικό κίνητρο για περισσότερες συμμετοχές.

Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος»

14 Απριλίου 2019

Τερματίσαντες 2018: 1.556

Διαδρομή: Από την Πέλλα έως τον Λευκό Πύργο σε μια εύκολη σχεδόν ευθεία διαδρομή

Ωρα εκκίνησης: 8 π.μ.

Πιστοποίηση AIMS: Ναι

Παράλληλοι αγώνες: 10.000 μ., 5.000 μ., 1.000 μ. παιδιών

www.atgm.gr

Ο «Μεγαλέκος», όπως αποκαλείται χαϊδευτικά στα δρομικά στέκια, μετρά 14 χρόνια και εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις περισσότερες συμμετοχές μετά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Η διαδρομή από την Πέλλα έως τον Λευκό Πύργο θεωρείται η πλέον εύκολη στην Ελλάδα με ελαφριά κατωφέρεια. H γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα μειώνει τις πιθανότητες να κάνει πολλή ζέστη την ημέρα του αγώνα. Εξάλλου η Θεσσαλονίκη είναι από μόνη της πόλος έλξης. Αυτά είναι και τα τρία μυστικά της επιτυχίας του «Μεγαλέξαντρου», διότι από όποια άλλη σκοπιά και να το δεις, πρόκειται για μία διοργάνωση που δεν λέει να ξεφύγει από συγκεκριμένα καλούπια και σηκώνει πάρα πολλές βελτιώσεις.

Μαραθώνιος Ρόδου

14 Απριλίου 2019

Τερματίσαντες 2018: 142

Διαδρομή: Δύο φορές μία παλίνδρομη διαδρομή των 21 χλμ. χωρίς τρομερές υψομετρικές αυξομειώσεις δίπλα στη θάλασσα, που περνά από αξιοθέατα

Ωρα εκκίνησης: 7.30 π.μ.

Πιστοποίηση AIMS: Ναι

Παράλληλοι αγώνες: Ημιμαραθώνιος, 10.000 μ., 5.000 μ., 1.000 μ. παιδιών

www.rhodesmarathon.gr

Ποτέ δεν μπορέσαμε να κατανοήσουμε πώς γίνεται οι διοργανωτές των αγώνων να μη συνεννοούνται σωστά και έτσι Μαραθώνιοι να συμπίπτουν ημερολογιακά. Εν πάσει περιπτώσει, στις 14 του Απρίλη διεξάγεται και ο 6ος Μαραθώνιος της Ρόδου, ίσως ένας από τους πιο ωραίους και επαγγελματικά στημένους ελληνικούς Μαραθωνίους που μεγαλώνει αργά αλλά σταθερά. Η αποκλειστικά παραθαλάσσια διαδρομή, τα πακέτα προσφορών και η φιλοξενία των διοργανωτών, καθώς και οι ομορφιές και τα αξιοθέατα του νησιού αποτελούν ισχυρά κίνητρα για τρέξιμο και ανοιξιάτικες διακοπές. Μη σας αποθαρρύνει η απόσταση του νησιού από τα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αν κινηθείτε από νωρίς, θα βρείτε και πολύ φτηνά αεροπορικά εισιτήρια.

Μαραθώνιος Κρήτης

21 Απριλίου 2019

Τερματίσαντες 2018: 208

Διαδρομή: Παλίνδρομη διαδρομή που ξεκινά από την πόλη των Χανίων φτάνει έως το Μάλεμε και επιστρέφει. Αρκετές υψομετρικές αυξομειώσεις.

Ωρα εκκίνησης: 8 π.μ.

Πιστοποίηση AIMS: Ναι

Παράλληλοι αγώνες: 10.000 μ., 5.000 μ., 2.500 μ.

www.crete-marathon.gr

Ο Μαραθώνιος Κρήτης έχει καταφέρει, από πλευρά συμμετοχών τουλάχιστον, να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Πραγματοποιείται για 4η χρονιά στα Χανιά, φέτος την Κυριακή των Βαΐων. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μία διοργάνωση μάλλον «εσωστρεφή», καθώς η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι ντόπιοι -άλλωστε το δρομικό κίνημα στο νησί είναι δυνατό. Τα Χανιά είναι υπέροχα σαν τουριστικός προορισμός, ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό αν θέλουν οι διοργανωτές να προσελκύσουν κόσμο και να εξελίξουν τον αγώνα τους σε κάτι πραγματικά σπουδαίο. Παίρνει πολλή βελτίωση, τόσο όσον αφορά τη διαδρομή, όσο και γενικότερα τη διάθεση και την οργάνωσή της. Βολεύει, πάντως κάποιους που θέλουν να τρέξουν δύο ελληνικούς μαραθωνίους την άνοιξη, καθώς από τους αγώνες του Ναυπλίου και της Μεσσήνης θα έχει συμπληρωθεί μια «αποθεραπευτική» περίοδος ενός μήνα.