ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο πόνος στο στομάχι

Είμαι 70 ετών. Πονώ στο στομάχι σχεδόν κάθε βράδυ, μετά τις 2 η ώρα, έως ότου σηκωθώ. Εχω κάνει όλες τις εξετάσεις (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, υπερηχογράφημα άνω κοιλίας) και έλεγχο όλων των οργάνων χωρίς κάτι αξιόλογο. Τι να κάνω για να λιγοστέψω τον πόνο και να κοιμηθώ; (N.A.)

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνος της Γαστρεντερολογικής-Ενδοσκοπικής Μονάδας στη Β’ Παθολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Nοσοκομείου, Σπήλιος Μανωλακόπουλος, απαντά ότι η περίπτωσή σας είναι αρκετά σύνθετη και απαιτεί επανεκτίμηση των εξετάσεών σας και του ιστορικού σας. Η απεικόνιση με αξονική τομογραφία και – εάν χρειαστεί ακολούθως – με μαγνητική τομογραφία,θα πρέπει να είναι η επόμενη εξέτασή σας, ύστερα από ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ακτινολόγου γιατρού. Η αξιολόγηση και ενδεχομένως επανάληψη μερικών από τις εξετάσεις στις οποίες έχετε ήδη υποβληθεί θα βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας του πόνου. Η ανάλυση των δεδομένων από γαστρεντερολόγο γιατρό θα ολοκληρώσει τη διαγνωστική προσέγγιση και θα οδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

ΜΑΤΙΑ

Προσοχή στα είδη μακιγιάζ

Τι πρέπει να προσέχει η 19χρονη κόρη μου για τα μάτια της, επειδή τα βάφει καθημερινά; (K.I.)

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά τα εξής: 1) Να πετά τα είδη μέικ απ ύστερα από τρεις μήνες χρήσεως, γιατί τα βακτήρια αναπτύσσονται εύκολα στα κρεμώδη ή υγρά είδη μακιγιάζ. 2) Να μη μοιράζεται ποτέ είδη μακιγιάζ με άλλους και να μη χρησιμοποιεί στα καταστήματα δοκιμαστικά δείγματα που χρησιμοποιούνται και από άλλους. 3) Να αποφεύγει προϊόντα που περιέχουν βλαβερές χημικές ουσίες. 4) Αν είναι αλλεργική, να χρησιμοποιεί κάθε φορά ένα μόνο νέο προϊόν και εάν δεν υπάρχει αλλεργική αντίδραση, να προσθέτει άλλο ένα. 5) Πριν απλώσει το μέικ απ, να έχει καθαρίσει καλά το πρόσωπο και τα βλέφαρά της. Πάντα να το απλώνει μακριά από τη γραμμή των βλεφαρίδων και το μάτι, για να μην μπλοκάρει τους αδένες που εκκρίνουν έλαια που προστατεύουν την επιφάνεια του ματιού. Ποτέ να μην απλώνει μακιγιάζ στα μάτια μέσα σε κινούμενο όχημα. 6) Αν έχει την τάση για ξηρά μάτια, να αποφεύγει μεταλλικά είδη μακιγιάζ, γκλίτερ και είδη σε σκόνη. 7) Να αφαιρεί εντελώς το μέικ απ των ματιών το βράδυ πριν κοιμηθεί, ιδιαίτερα τη μάσκαρα. Να μη βάζει το ντεμακιγιάζ ματιών μέσα στο μάτι και να το ξεπλένει καλά από τα βλέφαρα.