«Η ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζει από την περίοδο 2013 – 2014, από ένα εύρημα σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή, ορισμένα μέλη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών που είχαν σχέση με την πρώτη φάση δράσης της οργάνωσης και τις επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, κατά του γερμανού πρεσβευτή ή κατά της πρεσβείας του Ισραήλ στο Ψυχικό με Καλάσνικοφ και ρουκέτες. Εχουμε την εικόνα ότι έρευνες που είχαμε πραγματοποιήσει το 2015 οδήγησαν στην απόσυρση αυτών των υπόπτων. Ωστόσο ένας πυρήνας 4-5 ενόπλων που έχει μείνει αλώβητος από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τη δράση της ΟΛΑ τα τελευταία χρόνια, μόνο με τοποθετήσεις βομβών μεγάλης ισχύος».

Αυτό ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη σε σχέση με τη δράση της ένοπλης οργάνωσης που εκτιμούν ότι κρύβεται πίσω από την έκρηξη – το ξημέρωμα της Δευτέρας – βόμβας μεγάλης ισχύος που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι στο Νέο Φάληρο. Η ΕΛ.ΑΣ. ανέμενε αυτό το κτύπημα της ΟΛΑ που έχει προχωρήσει από το 2013 σε εννιά επιθέσεις (δηλαδή μία ή δύο κάθε χρόνο), έξι εκ των οποίων έχουν καταγραφεί Δεκέμβριο – Ιανουάριο, λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Με αυτό το σκεπτικό η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται επανεμφάνιση της οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα που έχει προχωρήσει σε επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στις πρεσβείες του Μεξικού και της Γαλλίας και κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

Ρουκέτες και Καλάσνικοφ. Η πρώτη επίθεση της ΟΛΑ ήταν η ένοπλη επίθεση από δύο ντυμένους με μαύρες φόρμες ενόπλους που επιχείρησαν αποτυχημένα να ρίξουν ρουκέτα και πυροβόλησαν εναντίον των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού με Καλάσνικοφ στις 14 Ιανουαρίου 2013. Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στις επιθέσεις στο υπουργείο Εργασίας το 2016, στο Εφετείο του 2017 αλλά και στη χθεσινή στον Σκάι έκαψαν τα κλεμμένα οχήματα που είχαν χρησιμοποιήσει. Ακολούθησαν κα άλλες εντυπωσιακές επιθέσεις, όπως αυτή στις 30 Δεκεμβρίου 2013 όταν ομάδα ενόπλων σε μια στρατιωτικού τύπου επίθεση γάζωσε με δεκάδες σφαίρες την κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου 2013. Ακολούθησε μια προβληματική εκτόξευση ρουκέτας με στόχο αντιπροσωπεία γερμανικών αυτοκινήτων στη Βαρυμπόμπη στις 12 Ιανουαρίου 2014 και η επίθεση με πυροβολισμούς τον Δεκέμβριο του 2014 στην πρεσβεία του Ισραήλ με δράστες που επέβαιναν σε ΙΧ. Τότε η ΕΛ.ΑΣ. είχε βασικούς υπόπτους για συμμετοχή στην ΟΛΑ (χωρίς να αποδειχθεί οτιδήποτε) τον Νίκο Μαζιώτη που είχε εξαφανισθεί με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα τον Ιούνιο του 2012. Επιπλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πίστευαν ότι στην ΟΛΑ συμμετείχαν αντιεξουσιαστές και ποινικοί που φαίνεται ανά ομάδες να προχώρησαν την περίοδο 2012 – 2015 σε τουλάχιστον 10-15 ληστείες τραπεζών στην Κλειτορία (σε αυτήν φέρεται ότι συμμετείχε ο Νίκος Μαζιώτης), στα Μέθανα, στις Σπέτσες, στη Νεμέα κ.α. Οι περισσότεροι από τους ενόπλους αυτούς (Πετρακάκος, Τσιρώνης, Χριστοδούλου κ.ά.) συνελήφθησαν σε κατοικίες στη Φθιώτιδα και στη Μαγνησία, όπου εντοπίσθηκε μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Καθοριστικό στοιχείο που οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. σε αυτό το συμπέρασμα ήταν πέρα από χρονικούς συσχετισμούς και κοινά σημεία σε προκηρύξεις της ΟΛΑ και του Επαναστατικού Αγώνα (δημιούργημα των Νίκου Μαζιώτη, Πόλας Ρούπα) ένα σημαντικό εύρημα σε κατοικία στην Αγία Παρασκευή που ανήκε σε ποινικό (φυλακισμένο για διακίνηση ναρκωτικών), ο οποίος είχε συνεχή επαφή με ορισμένους από τους προαναφερόμενους ποινικούς και αναρχικούς. Στο σπίτι του βρέθηκε σφαίρα από Καλάσνικοφ που φέρεται ότι προέρχεται από το ίδιο όπλο με το οποίο είχαν χτυπηθεί τα γραφεία της ΝΔ στη Λεωφόρο Συγγρού. Οι ένοπλοι της ΟΛΑ φαίνεται να ενημερώθηκαν για αυτό το εύρημα της ΕΛ.ΑΣ. όταν ανακρίθηκε ο κρατούμενος που είχε τη σφαίρα στην κατοχή του και ίσως ήταν ο προηγούμενος κάτοχος του όπλου. Ετσι λοιπόν πιθανόν εξηγείται ότι το Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εκείνη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας δεν εμφανίστηκε ξανά. Κι ούτε η οργάνωση χρησιμοποίησε ξανά όπλα και ρουκέτες χάνοντας την επιχειρησιακή δύναμή της.

Εκρηκτικοί μηχανισμοί. Ετσι λοιπόν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τα εναπομείναντα μέλη της ΟΛΑ προχωρούν μετά το 2015 σε επιθέσεις (ΣΕΒ, υπουργείο Εργασίας, Εφετείο, Eurobank στην οδό Σανταρόζα και χθες στον Σκάι) μόνο με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών που έχουν μικρότερο ρίσκο.

«Ηθικοί αυτουργοί»

«Στον Σκάι πάντα πιστεύαμε στην ελευθερία της έκφρασης και στην πολυφωνία. Πιστεύουμε μάλιστα ότι είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να υπερασπίζεται αυτή την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης. Δυστυχώς από το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκινήσει μία απίστευτη εκστρατεία λάσπης εναντίον του Σκάι και μια εκστρατεία διασποράς ψευδών ειδήσεων εις βάρος μας. Συνεπώς πιστεύω ότι βασικός ηθικός αυτουργός για τη σημερινή επίθεση είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ομίλου Γιάννης Αλαφούζος.