Η παρούσα κυβέρνηση της «δήθεν Αριστεράς» αρχίζει πλέον να χρησιμοποιεί τις πιο συντηρητικές και ηθικά διάτρητες μεθόδους για να αυξήσει τη χαμένη της εκλογική επιρροή.

Και τι κάνει λοιπόν; Αρχίζει να μοιράζει «ζεστό» χρήμα, το οποίο προγενέστερα βεβαίως έχει «υποκλέψει» από τους έλληνες πολίτες, είτε με τη μορφή της περικοπής των συντάξεων (21 φορές) είτε με την άγρια υπερφορολόγηση των πάντων (όπως ομολόγησε κυνικά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης).

Και τι κάνει ειδικότερα;

Αρχίζει να δίνει μικρής έκτασης αναδρομικά σε πανεπιστημιακούς (στρατιωτικούς κ.λπ.). Επιπλέον υπόσχεται ότι θα μοιράσει ένα γλίσχρο φιλοδώρημα – ως επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης – σε ορισμένους άλλους, οι οποίοι ενδεχομένως να στερούνται και τα πιο βασικά είδη της καθημερινής διατροφής (κρέας, ψάρι κ.λπ.)!

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής: γιατί τα κάνει όλα αυτά ο έλληνας Πρωθυπουργός;

Θα κάνω ορισμένες υποθέσεις.

Ισως να πιστεύει απαράδεκτα ότι δίνοντας 5 ή 10 χιλιάδες ευρώ σε έναν καθηγητή Πανεπιστημίου ή σε έναν στρατιωτικό μπορεί ενδεχομένως να τους κάνει να ψηφίσουν το κυβερνητικό κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)!

Επιπλέον, μπορεί ο Πρωθυπουργός να έχει διαβάσει Σαίξπηρ – που δεν το πιστεύω – και να γνωρίζει τις μαγικές ιδιότητες τις οποίες διαθέτει ο «κίτρινος δούλος», κατά τον Σαίξπηρ. Σημειώνω έτσι ότι στον «Τίμωνα τον Αθηναίο» ο μεγάλος άγγλος δραματουργός μάς λέει ότι το χρήμα μεταβάλλει το καθετί στο ακριβώς αντίθετό του.

Ετσι, «το μαύρο το κάνει άσπρο, το άσκημο ωραίο, το άδικο δίκαιο, το χυδαίο ευγενικό… και τη γυναίκα με σπυριά ομπυασμένα την κάνει ανθό του Απρίλη».

Ενδεχομένως λοιπόν ο Πρωθυπουργός να πιστεύει παρομοίως ότι με το χρήμα που θα μοιράσει θα «αλλάξει τα μυαλά» και εκείνων οι οποίοι είναι σήμερα εντελώς απογοητευμένοι και δεν θέλουν ούτε καν να τον βλέπουν.

Ο,τι και να συμβαίνει, ο Πρωθυπουργός πρέπει να θυμάται ένα απλό και ηθικό πράγμα: όταν μια κυβέρνηση έχει μια σταθερή καθοδική πορεία, τότε με τα λεφτά ούτε εξαγοράζονται συνειδήσεις ούτε αλλάζει το εκλογικό τοπίο!

Ομως όλα αυτά φανερώνουν ταυτόχρονα ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει την ηθική που θα έπρεπε να έχει ένα κορυφαίο δημόσιο πρόσωπο! Δυστυχώς για τον τόπο!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ