Σήμερα θα σας πάω λίγο στα πολιτιστικά. Εχω λόγο. H μάχη που έχει μαίνεται εδώ και μέρες στο ρινγκ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) κορυφώνεται. Από την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τη διεξαγωγή διαγωνισμού σχετικά με την πλήρωση της θέσης διευθύντριας έχουν μεσολαβήσει η συνέντευξη Τύπου της Κατερίνας Κοσκινά, η ανταπάντηση της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, η νέα απάντηση της Κοσκινά -περί «δολοφονίας χαρακτήρα» – και, χθες, η υπουργική ανακοίνωση περί «εξουσιομανίας». Ολα είχαν ξεκινήσει από δηλώσεις της υπουργού σε συνεντεύξεις της ότι δεν παρέλαβε από τη διευθύντρια τα δεδομένα που ζήτησε σχετικά με τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα. Η Κατερίνα Κοσκινά απάντησε με τον απολογισμό της περασμένης Πέμπτης και το υπουργείο με επιθετική ανακοίνωση. Τα νέα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα την προσωπική απάντηση της Κατερίνας Κοσκινά ως διευθύντριας που μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «»δολοφονίες χαρακτήρων» ώστε να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικοί και άλλοι στόχοι» και έθεστ το ερώτημα «πώς, ανεξαρτήτως αντοχής, θα μπορούσε κάποιος να συμμετάσχει στη διαδικασία διεκδίκησης της θέσης του Διευθυντού του ΕΜΣΤ, όταν η ιδία η Υπουργός, σε δυο συνεντεύξεις της, έχει ήδη φροντίσει, πριν από την έναρξη της ανοιχτής διαδικασίας «πρόσκλησης ενδιαφέροντος», να  απαξιώσει το έργο του».

Στοιχήματα

Στο νέο χθεσινό «χτύπημά» του το ΥΠΠΟ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα επιδοθεί σε προσωπικές αντιδικίες (μάλλον κάπως αργά) κάνοντας λόγο για «ασάφειες, μικροπολιτικούς στόχους, απαξίωση, εξουσιομανία και προσωποποίηση των προβλημάτων που δεν μας αφορούν και όσοι τα επικαλούνται προκαλούν το δημόσιο αίσθημα». Τα στοιχήματα για το ποια από τις δύο ισχυρές κυρίες θα βγει νικήτρια έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν και τις επόμενες ημέρες – οπότε και θα ανακοινωθεί η επιτροπή αξιολόγησης του νέου προσώπου που θα ηγηθεί στο ΕΜΣΤ – θα «χοντρύνουν». Το σίγουρο ποντάρισμα είναι ένα: χαμένο προς το παρόν βγαίνει το ΕΜΣΤ, που παραμένει ακόμη χωρίς μόνιμα εκτεθειμένη τη συλλογή του και ουσιαστικά κλειστό 19 χρόνια από την ίδρυσή του!

Ενας, δύο, τρεις, τέσσερις ΣΥΡΙΖΑ!

Ο άνθρωπός μου πήγε το Σάββατο στην πορεία για τα 45 χρόνια του Πολυτεχνείου και μου μετέφερε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Κατ’ αρχάς, πως ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ του 2012 είχε τώρα σπάσει σε τέσσερα διαφορετικά μπλοκ – που μεταξύ τους δεν μιλάνε προφανώς.

Μιλώ για τον επίσημο κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ που είχε στριμωχθεί στην ουρά της πορείας, πίσω από το μαζικότατο ΚΚΕ. Εδώ διέκρινε τον Νίκο Παππά, τον Θόδωρο Δρίτσα, τον Νίκο Φίλη, τον Νεκτάριο Σαντορινιό, την Αννέτα Καββαδία, τη Ράνια Σβίγκου. Μιλώ επίσης για τη Λαϊκή Ενότητα που στο μπλοκ της ξεχώριζε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής και ο Δημήτρης Στρατούλης. Υπήρχε επίσης ένα μικρότερο μπλοκ με στελέχη που επίσης έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν φτιάξει μικρές οργανώσεις, όπως η Δικτύωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (εδώ ξεχώριζαν μαχητικοί πρώην νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ). Και βέβαια, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στο μπλοκ του MέΡΑ25 που εμφανίστηκε πρώτη φορά σε πορεία του Πολυτεχνείου. Εδώ δέσποζε η φιγούρα του περφόρμερ Γιάνη Βαρουφάκη. Αν και το μπλοκ δεν ήταν τόσο μαζικό.

Συναντήσεις

Απόγευμα Παρασκευής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κώστα Σημίτη, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στη στοχοποίησή του. Θα τα πουν μάλιστα από κοντά αύριο στο γραφείο του Σημίτη στη Βουλή. Ο πρώην πρωθυπουργός βέβαια θα δει σήμερα τη Φώφη Γεννηματά, μια συνάντηση που αναμένω με ενδιαφέρον.

Κατεβάζει τον… Σαραβάκο

Ο Βασίλης Λεβέντης τώρα, αξιοποίησε το διήμερο και πήγε Πελοπόννησο για περιοδεία και επαφές. Για την ακρίβεια πήγε σε Καλαμάτα, Αργος, Νεμέα και Ναύπλιο. Στην όμορφη πρωτεύουσα της Αργολίδας, παρέστη και στο συνέδριο για τον περιφερειακό Τύπο. Γενικά είδε κόσμο αλλά οι πηγές μου λένε βασικά πήγε για να μετρήσει κάτι άλλο. Τις διαθέσεις του κόσμου για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου που στηρίζει η Ενωση Κεντρώων. Πώς τον λένε; Δημήτρη Σαραβάκο. Και προφανώς δεν εννοώ τον πρώην άσο του Παναθηναϊκού, αλλά τον πρώην νομάρχη Αργολίδας που υποστηριζόταν – το πάλαι – και από τη Νέα Δημοκρατία. Περπατάει, μου είπαν οι λεβεντικοί, ο Σαραβάκος, κοινώς έχει ρεύμα. Θα το δούμε, απαντώ εγώ, γιατί η αναμέτρηση στην Πελοπόννησο μεταξύ Νίκα και Τατούλη προμηνύεται σφοδρή.

Ολοι απέναντι

Γενικά ήταν δύσκολο το Παρασκευοσαββατοκύριακο για τους συριζαίους. Δεν μιλώ μόνον για τις αποδοκιμασίες  στο Πολυτεχνείο. Μιλώ και για την περιπέτεια που είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου όταν πήγε σε εκδήλωση με θέμα τις αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων στο 2ο Λύκειο Συκεών, στη Θεσσαλονίκη. Καμιά πενηνταριά μαθητές, γονείς, δάσκαλοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν και επιχείρησαν να μπουν στον χώρο. Τους σταμάτησαν τα ΜΑΤ και ακολούθησαν συμπλοκές και ρίψη χημικών. Δεν έφτανε βέβαια μόνον αυτό. Λίγο μακρύτερα, μια ομάδα της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης είχε συγκεντρωθεί στο σημείο και κρατώντας ελληνικές σημαίες έλεγαν συνθήματα – προφανώς κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις με το πόσους βρίσκουν απέναντί τους οι κυβερνητικοί.