Εχεις περάσει εβδομάδες που τρέχεις σε δρόμους και γήπεδα προετοιμάζοντας μυαλό και σώμα για τον Μαραθώνιο που ονειρεύεσαι καιρό τώρα. Και έρχεται η στιγμή που μειώνονται χιλιόμετρα και ένταση στην προπόνησή σου. Φεύγεις από το γήπεδο χωρίς να έχεις φτύσει το γάλα της μάνας σου από την υπερπροσπάθεια στις διαλειμματικές. Ομως γκρινιάζεις, νομίζεις ότι πονάς παντού και αισθάνεσαι ανίκανος να τα καταφέρεις. Μην ανησυχείς. Βρίσκεσαι στην κορύφωση του tapering. Πρόκειται για τη φάση της προπόνησης όπου το σώμα σου θα αναδιοργανωθεί και θα ετοιμαστεί για τον σκοπό που το έβαλες και έτρεχε αξημέρωτα συνολικά εκατοντάδες χιλιόμετρα. Αναδιοργάνωση πνευματική, αναπνευστική, καρδιαγγειακή και μυϊκή. Γι’ αυτή τη μυϊκή αναδιοργάνωση ξέρω περισσότερα να σου πω:

Θυμάσαι κάτι παλιούς μικροτραυματισμούς που είχες και τους κουκούλωνες; Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία το ίδιο το σώμα να προσπαθήσει να επουλώσει τους τραυματισμούς σου. Και εκείνη η κόπωση από γαλακτικό οξύ που τα πάντα στο σώμα σου μετά την προπόνηση ήταν πονεμένα και κουρασμένα, τώρα θα δώσεις την ευκαιρία να ξεκουραστούν και ο μυϊκός ιστός μαζί με το μεταβολικό σου σύστημα να δημιουργήσουν συνθήκες ώστε να αντέχεις για περισσότερη ώρα πριν γεμίσουν γαλακτικό οι μύες σου. Μην προσπαθήσεις να μαζέψεις προπονήσεις που έχασες. Οι αρθρώσεις επιτέλους σε αυτή τη φάση θα μπορέσουν να ξεκουραστούν και οι μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος που τις προστατεύουν να τις καλμάρουν. Ξεκουράσου και τονώσου με ήπιο μασάζ λίγες μέρες πριν από τον αγώνα. Φόρα όσο πιο ξεκούραστα παπούτσια μπορείς. Κοιμήσου, ξέχνα το Netflix. Και σταμάτα να ξεχνάς την παγοκύστη στην κατάψυξη, βγάλε την και δρόσισε τα γονατάκια σου στο τέλος της ημέρας.

Το φορμάρισμα θα είναι το φινίρισμα που χρειάζονται οι μύες σου και οι αρθρώσεις σου έπειτα από μια σπουδαία δουλειά που έκανες μαζί τους. Είναι η στιγμή που ο ζωγράφος βάζει την τελευταία πινελιά. Είναι η ώρα που χρειάζεται το πάτωμα για να στεγνώσει μετά το σφουγγάρισμα και να δείξει καθαρό. Ε, τι άλλο να σου πω για να σε πείσω πως είναι αναγκαίο για το σώμα σου ώστε να βγει από μέσα σου ο σούπερ, δυνατός και ξεκούραστος μαραθωνοδρόμος; Μην ξεχνάς, αυτός είσαι: ένας σούπερ μαραθωνοδρόμος!

Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος