Με ρυθμούς οι οποίοι κάθε άλλο παρά σηματοδοτούν σύγκλιση με την ευρωζώνη θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία τη διετία 2018-19, με τα βαρίδια των υπερπλεονασμάτων να ροκανίζουν την όποια προοπτική εκτίναξης. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έρχονται να επιβεβαιώσουν τη θυσία των δημόσιων επενδύσεων και των επιστροφών φόρου στον βωμό των υπερπλεονασμάτων, συντηρώντας το αφήγημα παροχών της κυβέρνησης την ώρα που η οικονομία αδυνατεί να ανεβάσει στροφές. Οι φορολογούμενοι πάντως τον Σεπτέμβριο σήκωσαν τα χέρια ψηλά αφήνοντας απλήρωτες υποχρεώσεις 250 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Με τα στοιχεία για το υπερπλεόνασμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group να επιχειρηματολογήσει υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι 2% και 2,4% το 2019 και όπως τόνισε χθες ο γενικός διευθυντής Νίκος Βέττας, οι ρυθμοί μεγέθυνσης που καταγράφονται, αν και θετικοί, υπολείπονται του επιπέδου που θα σηματοδοτούσε σύγκλιση με την ευρωζώνη.

Ο Νίκος Βέττας καυτηρίασε το γεγονός της απόλυτης κυριαρχίας των περικοπών ή μη των συντάξεων τόσο στη δημόσια συζήτηση όσο και την πολιτική αντιπαράθεση, όταν «το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε στο επόμενο διάστημα να γίνει δυνατή η σταδιακή αύξηση όλων των συντάξεων ανάλογα με την αύξηση των μισθών και τη μεγέθυνση της οικονομίας».

Εκτίμησε δε πως αν ασκηθούν δημοσιονομικά ανεύθυνες ή αντιαναπτυξιακές πολιτικές, ενδεχόμενη αναβολή των μειώσεων στις συντάξεις θα αποδειχθεί βραχύβια και οι περικοπές τελικά αναπόφευκτες, με ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία στο ενδιάμεσο. Παρά τα σήματα κινδύνου από φορείς και αγορά, το υπουργείο Οικονομικών δεν μεταβάλλει στο ελάχιστο την πολιτική των υπερπλεονασμάτων των τελευταίων ετών.

Στο εννιάμηνο οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφάνισαν υστέρηση 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, οι επιστροφές φόρων ήταν χαμηλότερες κατά 500 εκατ. ευρώ. Σε καθεστώς ακραίας υπερφορολόγησης, από τις αρχές του έτους τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υπέρβαση 1 δισ. ευρώ, την ώρα που οι δαπάνες υπολείπονται του στόχου κατά 1,5 δισ. ευρώ. Κάπως έτσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 4,795 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,521 δισ. ευρώ και 4,542 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Το υπουργείο Οικονομικών καταστρώνει ήδη σχέδια για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος υπό μορφή επιδομάτων, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις φαίνεται να έχουν βγει εκτός πλάνου.