Η έρευνα έγινε σε 41 χώρες. Και από τα συμπεράσματα δεν λείπουν τα παράδοξα. Στην Ελλάδα, ας πούμε, η δημοκρατία υποχώρησε μετά την ανάληψη της εξουσίας από μια αριστερή κυβέρνηση. Και σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τουρκία οι πολίτες δείχνουν να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις τους δεν είναι και πολύ δημοκρατικές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το γερμανικό ινστιτούτο Bertelsmann Stifung. Κι αν για την υποχώρηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα έστω και κατά δυο θέσεις (από την 28η στην 30ή θέση με επίδοση 6,76) δεν υπάρχει εξήγηση, για την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τουρκία υπάρχει: «Οι θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες δεν έχουν εδραιωθεί επαρκώς στην πολιτική συνείδηση ενός αξιοσημείωτου τμήματος της κοινωνίας» εξηγούν οι ερευνητές. Αλλά και εκεί που έχουν εδραιωθεί οι δημοκρατικές αξίες, η δημοκρατία δεν ζει τις καλύτερες μέρες της. Σύμφωνα με την έρευνα, η ποιότητα της δημοκρατίας έχει υποχωρήσει σε 26 χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2014, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα μόνο σε 14.

Στην κορυφή, πάντως, βρίσκει κανείς τους συνήθεις υπόπτους: Τη Σουηδία (9,19), τη Φινλανδία (9,15), τη Νορβηγία (8,93) και τη Δανία (8,85), ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Γερμανία (8,70). Στην άλλη άκρη της κατάταξης βρίσκονται η Πολωνία που έχασε μέσα σε τέσσερα χρόνια 29 ολόκληρες θέσεις, η Ρουμανία, το Μεξικό, η Ουγγαρία και η Τουρκία – η Τουρκία ήταν τελευταία και στην έρευνα του 2014. Επιστρέφοντας στην κορυφή, η δεκάδα συμπληρώνεται από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λιθουανία) και τη Νέα Ζηλανδία που καταλαμβάνει την έβδομη θέση. Οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ είναι στη 18η θέση έχοντας υποχωρήσει εννέα θέσεις, ενώ πιο κάτω ακόμη βρίσκονται η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία.

Η δραματική πτώση της Πολωνίας οφείλεται ασφαλώς στην ανάληψη της εξουσίας από το υπερδεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη των αδελφών Κατσίνσκι. Το γερμανικό ινστιτούτο υπενθυμίζει πάντως ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, το 50% των Πολωνών εμπιστεύεται την κυβέρνησή του έναντι μόνο 19% που ήταν το 2007. Παρομοίως στην Τουρκία, «η δημοκρατική και συνταγματική τάξη επιδεινώθηκε δραστικά τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας των συνεχών παρεμβάσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Κι όμως, 59% όσων ρωτήθηκαν εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνησή τους.

Στην Ουγγαρία, το κράτος δικαίου διαβρώθηκε από την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, όπως αναφέρει η έκθεση. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνησή τους αυξήθηκε από το 25% το 2007 στο 38% το 2017. Από την άλλη πλευρά πάντως επισημαίνεται πως και σε αυτές τις τρεις χώρες δεν είναι μικρό το ποσοστό που αντιστέκεται στη διάβρωση της δημοκρατίας. Κάτι που μεταφράζεται σε «αξιοσημείωτη κοινωνικοϊδεολογική διαίρεση» στο εσωτερικό των χωρών αυτών.

Το πολωτικό αυτό κλίμα κάνει δυσκολότερο για τις κυβερνήσεις το να προωθήσουν κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει η έκθεση που τιτλοφορείται «Policy Performance and Governance Capacities in the OECD and EU: Sustainable Governance Indicators 2018». Ειδική αναφορά γίνεται ασφαλώς στην Αμερική του Τραμπ: «Η σαφής υποχώρηση που παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους τρεις δείκτες – επίδοση της πολιτικής, ποιότητα της δημοκρατίας και διακυβέρνηση – δείχνουν δεν πρέπει να αναμένονται βιώσιμες λύσεις υπό την εκκεντρική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ».