Οι τουρκικές Αρχές θεωρούν ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές από την τουρκική κυβέρνηση που κάνουν λόγο για σκόπιμη στοχοποίηση του δημοσιογράφου που επέκρινε σφόδρα την ηγεσία του Ριάντ.

Ο Κασόγκι, πρώην διευθυντής εφημερίδας στη Σαουδική Αραβία και σύμβουλος του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, ζούσε εδώ και έναν χρόνο αυτοεξόριστος στην Ουάσιγκτον, λέγοντας πως φοβάται αντίποινα, μια και επέκρινε τις πολιτικές του Ριάντ κυρίως όσον αφορά τον πόλεμο της Υεμένης και τη βίαιη αντιμετώπιση των αντιφρονούντων. Την περασμένη Τρίτη πήγε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να ζητήσει να του δοθούν έγγραφα ενόψει του γάμου του, σύμφωνα με τη σύντροφό του που τον περίμενε έξω από τη διπλωματική αποστολή. Από εκείνη τη στιγμή τα ίχνη του χάθηκαν.

«Η αρχική εκτίμηση της τουρκικής αστυνομίας είναι ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Πιστεύουμε ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη και το πτώμα απομακρύνθηκε αμέσως μετά από το προξενείο» ανέφερε ο ένας από τους δύο τούρκους αξιωματούχους στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι Σαουδάραβες ισχυρίζονται πως ο Κασόγκι βγήκε λίγα λεπτά αργότερα από το προξενείο, όμως η μνηστή του το διαψεύδει και ούτε υπάρχουν βίντεο από κάμερες που να πιστοποιούν κάτι τέτοιο.

Πηγή προσκείμενη στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι ομάδα 15 Σαουδαράβων, ανάμεσά τους και αξιωματούχοι, αφίχθησαν στην Κωνσταντινούπολη με δύο αεροσκάφη και πήγαν στο προξενείο την ημέρα που βρισκόταν εκεί ο Κασόγκι, πριν εγκαταλείψουν την Τουρκία αμέσως μετά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αγκυρα προσπαθεί να εξακριβώσει τις ταυτότητές τους.

Ο Κασόγκι αρθρογραφούσε πρόσφατα και σε αμερικανικές εφημερίδες, όπως η «Washington Post». «Εγκατέλειψα το σπίτι μου, την οικογένειά μου, τη δουλειά μου και υψώνω τη φωνή μου» έγραψε πριν από έναν χρόνο. «Αν συμπεριφερόμουν διαφορετικά, θα πρόδιδα εκείνους που λιώνουν στις φυλακές. Μπορώ να μιλήσω, ενώ τόσοι άλλοι αδυνατούν». Δύο μήνες αργότερα, αναφερόμενος στις συλλήψεις δεκάδων μελών της βασιλικής οικογένειας, αξιωματούχων και επιχειρηματιών που κατηγορήθηκαν για διαφθορά, ο Κασόγκι κατήγγειλε πως ο διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εφαρμόζει μια εντελώς «επιλεκτική δικαιοσύνη» και πρόσθεσε πως επικρατεί «απόλυτη δυσανεξία για την παραμικρή, ακόμη και χλιαρή, κριτική» προς το πρόσωπό του.

Η εξαφάνιση του Κασόγκι πιθανότατα θα διευρύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Στις διμερείς σχέσεις επικρατεί μεγάλη ένταση αφότου η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα στο Κατάρ πέρυσι σε ένδειξη υποστήριξης, όταν οι γείτονες του εμιράτου στον Κόλπο, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, του επέβαλαν εμπάργκο. Ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα επιτρέψει στις τουρκικές Αρχές να ψάξουν το προξενείο. Παράλληλα όμως επέκρινε τα μέτρα καταστολής στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Ερντογάν.