Για πρώτη φορά στα χρονικά, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει σήμερα στη Βουλή προσχέδιο προϋπολογισμού με εναλλακτικά σενάρια αναφορικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το οποίο θα προκύψει ανάλογα με το εάν θα κοπούν ή όχι από το 2019 οι συντάξεις.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος από τη Νέα Υόρκη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έδινε τον τίτλο στα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου «προϋπολογισμός χωρίς περικοπή συντάξεων» μιλώντας για το προσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, αλλά οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες (στον 9,84) ήρθαν να αναδείξουν τα σχέδια κατάθεσης προϋπολογισμού σεναρίων. Στο σημερινό προσχέδιο, οι περικοπές στις συντάξεις ενσωματώνονται όπως άλλωστε και τα ψηφισμένα αντίμετρα, αλλά στη βάση του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος το οποίο κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει, το «μαχαίρι» είναι αχρείαστο δημοσιονομικά. Για την αξιοπιστία αυτών των πειραματισμών θα πρέπει να πειστούν οι δανειστές, το Eurogroup και οι αγορές, ενώ οι συνταξιούχοι, στο μεταξύ, παραμένουν όμηροι της αβεβαιότητας χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά θα συμβεί από τον Ιανουάριο του 2019.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τα πράγματα είναι απλά. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού πράγματι κατατίθεται σήμερα. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν διακινηθεί σενάρια (τα οποία διαψεύδονταν από το υπουργείο Οικονομικών) ακόμα και για το ενδεχόμενο αναβολής της κατάθεσης προσχεδίου, παρ’ ότι υπαγορεύεται από το Σύνταγμα η κατάθεσή του την 1η Οκτωβρίου.

«Το πιθανότερο», είπε χθες ο Τζανακόπουλος, «είναι ότι θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια». Εξηγώντας δε, τα περί «σεναρίων», είπε πως από τη δεύτερη αξιολόγηση υπάρχει ένα ψηφισμένο μέτρο για την 1η Ιανουαρίου 2019 «το οποίο ακόμη από την ελληνική Βουλή δεν έχε ακυρωθεί ως τέτοιο, καθώς γίνονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δούμε ποιες είναι οι δικές τους θέσεις και εκτιμήσεις και προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019».

Οσο διαρκούν οι διαβουλεύσεις και ουσιαστικά το μέτρο δεν έχει ακυρωθεί με νέες διατάξεις νόμου, η κυβέρνηση φαίνεται πως απέχει από την ιταλική γραμμή ρήξης με τους δανειστές και τις αγορές.

Ετσι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα υπάρχει «ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων, για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και θα υπάρχει και η βούληση της κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή, και έχει να κάνει με ένα σενάριο που λέει ότι δεν θα υπάρχει η περικοπή των συντάξεων, δεν θα υπάρχει το μέτρο για τις συντάξεις, αλλά θα υπάρχει η υλοποίηση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που θα αξιοποιηθεί για τον λόγο αυτό ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται το 2019».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και τα αντίμετρα των 1,9 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου υποκατασταθούν από το πακέτο Τσίπρα των 900 εκατ. ευρώ στη ΔΕΘ (μισό επίδομα ενοικίου, μείωση ΕΝΦΙΑ 10%, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες με δηλωθέν εισόδημα άνω των 7.000 ευρώ), το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 υπερκαλύπτει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, στο βασικό σενάριο όπου εφαρμόζονται τόσο οι περικοπές των συντάξεων όσο και τα μισά αντίμετρα, το πλεόνασμα προκύπτει πάνω από 4,5% του ΑΕΠ επομένως, ορίζουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα, το μέτρο είναι δημοσιονομικά αχρείαστο.

 

ΣΤΟ EUROGROUP. Οσο η κυβέρνηση θα δίνει τη μάχη των σεναρίων στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά τη σημερινή κατάθεση του προσχεδίου, οι συνταξιούχοι θα συνεχίζουν να αγωνιούν ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρεί να πείσει τους ομολόγους του στο Eurogroup.

Τα πρώτα μηνύματα, από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, δεν άφησαν πολλά περιθώρια προσδοκιών ακύρωσης των ψηφισμένων περικοπών με γερμανική συναίνεση στο Eurogroup, ενώ επισήμως η θέση των δανειστών δεν έχει αλλάξει: οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται. Απαρατήρητη δεν πέρασε και η προειδοποίηση της Moody’s την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία, υπαναχωρήσεις έναντι των συμφωνηθέντων ή εντάσεις με τους δανειστές αποτελούν παράγοντες πιθανής υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Το σίριαλ των συντάξεων εκτυλίσσεται σε μια περίοδο όπου το Eurogroup και η Κομισιόν καλούνται να διαχειριστούν την ιταλική «νάρκη» αλλά και την προοπτική των ευρωεκλογών. Η Ρώμη «τρώγεται για καβγά» αναφέρει σε ανάλυσή της η Stratfor, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει στόχο ελλείμματος 2,4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2019, παρά τις συστάσεις αυτοσυγκράτησης από την Κομισιόν. Ηδη, την περασμένη Παρασκευή, οι αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης οδήγησαν σε εκρηκτική άνοδο τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με τις πιέσεις να διαχέονται τόσο στους ελληνικούς τίτλους όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.