Το φρένο στις κυβερνητικές προσδοκίες για μεταστροφή των θέσεων του ΔΝΤ αναφορικά με τις περικοπές στις συντάξεις ήρθε απότομα, λίγες ώρες μετά τις εκτιμήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου σύμφωνα με τις οποίες ούτε το Ταμείο δεν υποστηρίζει πια πως πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ήρθε χθες να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες τις οποίες είχαν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ» τόσο πριν από την έλευση των θεσμών για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση όσο και τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο επιμένει στη γραμμή «κόψτε τις συντάξεις» και δεν βάζει νερό στο κρασί του. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, το ΔΝΤ όχι μόνο επιμένει στις περικοπές αλλά θεωρεί πως το «μαχαίρι» θα στείλει και ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές.

«Υπενθυμίζω ότι τα μέτρα αυτά έχουν συμφωνηθεί από το 2017, δεν είναι νέα μέτρα» δήλωσε χθες ο Τζέρι Ράις, σημειώνοντας πως κατά την άποψη του Ταμείου οι περικοπές των συντάξεων «δεν θα βελτιώσουν μόνο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος αλλά θα στείλουν και ένα καθαρό σήμα στις αγορές ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει εντός τροχιάς στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων»…

Πρόσθεσε επίσης ότι η εφαρμογή των προνομοθετημένων περικοπών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός περισσότερο ισορροπημένου μείγματος κοινωνικής πολιτικής, καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών και μείωση των φορολογικών βαρών.

Η θέση αυτή είναι πανομοιότυπη με τις τελευταίες γραπτές επισημάνσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου 4. Η εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων για τη μείωση των συντάξεων (το 2019) και του αφορολογήτου (το 2020) προσεγγίζονται κυρίως από τη διαρθρωτική τους πλευρά ενώ το Ταμείο υποστηρίζει θερμά την εφαρμογή αντιμέτρων κοινωνικής πολιτικής και μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Επηρέασε τα ομόλογα. Παρότι το ΔΝΤ έχει πλέον ρόλο «παρατηρητή» στη μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία η οποία ασκείται από την Κομισιόν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απόψεις του βαραίνουν τόσο στο Eurogroup όσο και στις αγορές.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ μετά τα καθησυχαστικά μηνύματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε επενδυτές στο Λονδίνο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνταν καθοδικά, στη συνέχεια, μετά το ΔΝΤ, γύρισαν και πάλι ανοδικά. Σε γενικές γραμμές πάντως, τις τελευταίες ημέρες από την αγορά ομολόγων απουσιάζουν έντονα ανοδικές ή καθοδικές «συγκινήσεις». Οι αποδόσεις των δεκαετών παραμένουν πάνω από το 4%, των πενταετών πάνω από το 3%.

Η Moody’s. Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στις εκτιμήσεις της Moody’s που θα συνοδεύουν την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αλλά και στα πρώτα σήματα που αναμένεται να δοθούν από το EuroWorking Group στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.