Μήπως ανήκετε σε εκείνους που κατάφεραν να αποκτήσουν το ιδανικό βάρος; Αν ναι, τότε συγχαρητήρια. Οπως όμως προειδοποιούν οι ειδικοί, υπάρχεί μια ακόμη μάχη που πρέπει να κερδίσετε: να το διατηρήσετε.

Η επόμενη φάση απαιτεί να υιοθετήσει κανείς μια νέα και εξίσου απαιτητική στάση σε ό,τι αφορά το καθημερινό διαιτολόγιο. Το μυστικό είναι η μη επιστροφή στις παλιές συνήθειες καθώς είναι μαθηματικά εξακριβωμένο ότι μαζί θα επιστρέψουν και τα κιλά. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έχουν δημιουργήσει έναν οδηγό από τέσσερα βήματα για τη διατήρηση του βάρους έπειτα από δίαιτα.

οι κανονες. Ο πρώτος κανόνας είναι να παραμείνει κανείς σε στενή επαφή με το δίκτυο των ανθρώπων που τον υποστήριξαν στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ο γιατρός, ο διαιτολόγος ή ο φίλος με τον οποίο μοιραστήκατε τα οφέλη της δίαιτας ακολουθώντας το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα είναι οι άνθρωποι που θα σας εμψυχώσουν εάν λυγίσετε.

Το δεύτερο βήμα είναι το σφιχτό πρόγραμμα γυμναστικής. Ερευνες έχουν δείξει ότι όσοι συνεχίζουν την άσκηση  μετά τη δίαιτα κερδίζουν λιγότερο βάρος από εκείνους που επιλέγουν ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα. Είναι πιθανό η γυμναστική να πρέπει να γίνει πιο εντατική, ισοσταθμίζοντας έτσι την αύξηση της ποσότητας φαγητού. Το ιδανικό είναι να βάλει κανείς στόχο το κάψιμο 2.000 θερμίδων την εβδομάδα, τρέχοντας, παίζοντας τένις ή κολυμπώντας. Η επιλογή μιας δίαιτας που θα διαρκέσει για πάντα είναι κομβικό σημείο. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί προτείνουν τη μεσογειακή διατροφή, καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία τροφίμων και συνταγών που ωφελούν την καρδιά και την υγεία γενικότερα.

Ο τέταρτος και τελευταίος κανόνας είναι η αύξηση στις μερίδες να γίνεται σταδιακά. «Ξεκινήστε αυξάνοντας την ημερήσια πρόσληψη με μόλις 200 θερμίδες για μία εβδομάδα. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας ελέγξτε το βάρος σας. Εάν το βάρος  παρέμεινε το ίδιο, έχετε το νέο σας όριο», σημειώνουν οι ειδικοί.